fbpx    
liegen over poepluiers

10 dingen die je moet weten over luieruitslag bij jouw baby of peuter

Vroeg of laat krijgen alle jonge kinderen mee te maken: luieruitslag. Luieruitslag, ook wel rode billen genoemd, kenmerkt zich door de rode huid op de billen en de binnenkant van de bovenbenen. Soms zie je buitjes en soms bloedt het zelfs. Omdat mijn kind af en aan luieruitslag heeft, ben ik niet alleen expert geworden in het ruiken van volle luiers, maar ook in welke zalfjes werken, wanneer je naar de dokter moet en wat je écht moet weten over luieruitslag. De volgende 10 dingen moet je echt weten als jouw baby of peuter luieruitslag heeft!

1. Luieruitslag kan verschillende oorzaken hebben

Luieruitslag kan veroorzaakt worden door verkeerde voeding, een schimmel, slechte hygiëne en een gevoelige huid. Hoewel er geen wetenschappelijk verband is gevonden voor luieruitslag als een kind tandjes krijgt, wordt toch ook wel veel gedacht dat tandjes en luieruitslag hand in hand gaan.

2. soms moet je met luieruitslag naar de dokter

Over het algemeen is luieruitslag onschuldig en verdwijnt het weer na een tijdje als je het goed verzorgt. Maar als luieruitslag langer dan een week aanhoudt en niet minder wordt, of als je het zelf niet vertrouwt, ga dan langs de dokter. Het kan zijn dat je baby of peuter een schimmelinfectie heeft. Je ziet het verschil vaak zelf niet. Als dit het geval is, krijg je een hormoonzalf mee van de huisarts, waarmee je de billen één of twee keer per dag moet insmeren. Vaak zie je heel snel verbetering na gebruik van deze zalf.

3. luieruitslag doet veel pijn bij jouw kindje

Merk je dat het verschonen moeilijker gaat? Dat je kindje veel huilt bij het verschonen en het liefste helemaal niet verschoond wil worden? Dat komt omdat luieruitslag echt veel pijn doet. De enige oplossing? Maak van het verschonen een feestje. Zo kun je verschonen onder de douche of in het bad. Water is namelijk een stuk vriendelijk voor de huis dan billendoekjes. Je kan ook een nat washandje gebruiken.

Breid ook je amusementenprogramma uit. Zo zing ik een variatie van allerlei liedjes en laat ik gaten vallen in de tekst, zodat De Kleinste druk is met woorden invullen. Ik moet nog wel even oefenen op mijn grappen en mopjes, want lachen doet ie niet echt. Maar dat kan misschien ook komen omdat humor volgens de peuter betekent dat je je verstopt achter je vingers. Overigens raad ik het je af om je kind te laten helpen bij het zalf smeren. Voor je het weet zit er Sudocrem op de muren, in het haar en onder jouw oksels, maar niet op de plek waar het moet.

4. soms kunnen de billen gaan bloeden

Soms kunnen door de luieruitslag de billen van je kindje gaan bloeden. Hoewel dit even schrikken is, is dit een logisch gevolg van de huidirritatie. Het is dan belangrijk dat je de billen niet schoonmaakt met een billendoekje, maar dat je deze schoonmaakt met water en een zachte doek, bijvoorbeeld een hydrofiel washandje. Je kan overigens ook een bad vullen. Vergelijk het met wanneer je zelf diarree hebt. Ja, het is wat onsmakelijk, maar je zult vast het branderige gevoel wel herkennen als je continu schoonmaakt met toiletpapier. Water is dan veel aangenamer.

5. je hebt geen dure crèmes nodig om luieruitslag te genezen

Heel eerlijk, ook wij hebben zalfjes op voorraad in bijna elke kamer in huis én bij opa en oma en in de luiertas. Maar een goedkoper alternatief voor luieruitslag is maizena. Veel ouders zweren echt bij maizena als hun kleintje luieruitslag heeft. En waarom ook niet? Mocht je je wat schamen om met maizena in de luiertas rond te lopen, stop het dan gewoon in een mooi potje. Kun je ook nog eens doen alsof je zo’n hipstermoeder bent die alles op orde heeft. En mocht je dan toevallig bij vrienden zijn die een bindmiddel niet in huis hebben, kun jij mooi de show stelen.

6. Je kan zinkzalf, Sudocrem of talkpoeder gebruiken

Mocht je liever niet met bindmiddel voor jus in je tas rondlopen, dan kun je zinkzalf, Sudocrem of talkpoeder gebruiken. Smeer de billen royaal in tijdens het verschonen. Je hoeft het niet preventief te gebruiken, maar zodra je luieruitslag ziet opkomen, kun je er direct korte metten mee maken. Met beleid, natuurlijk. Zachtjes smeren! Zelf ben ik fan van Sudocrem, maar dit kan wel echt een bende geven soms. Talkpoeder is wat makkelijker te gebruiken, maar het kan er wel gauw uitzien alsof je op de commode van je baby bezig bent met coke snuiven. Het ruikt gelukkig wel lekker.

Mocht je kindje op het kinderdagverblijf zitten, vraag dan wat ze daar voor zalf gebruiken. Ik smeer liever hetzelfde thuis als op de peuterspeelzaal.

Pas op met zalf als vaseline, dit is juist om de boel vet en vochtig te houden. De billen moeten droog worden en daar helpt vaseline niet bij!

7. Luieruitslag betekent sneller verschonen

Luiers zijn fantastische dingen: ze vangen ontlasting op en kunnen dit voor uren aaneen. En tegelijkertijd is dit ook het probleem. Omdat luiers tegenwoordig babybillen nog beter afsluiten dan cellofaan ooit zou kunnen, begint het te broeien in de luier. Het gevolg hiervan is dat de ontlasting in de luier gaat irriteren. Het wordt warm en het gaat broeien in de luier, met luieruitslag als uiteindelijke gevolg. Als je dit tegen wilt gaan, zul je vaker moeten verschonen. Dat houdt in dat je Pampers op hun blauwe ogen gelooft dat hun luiers tot wel 12 uur vocht vasthouden, maar dat je het dus niet probeert. Arme billen.

8. Even geen luier om doen helpt het genezen

Je moet er misschien niet aan denken dat je zoontje van een paar maanden oud bloot in de box ligt en te allen tijde zijn sproeier aan kan zetten. Toch is het beste medicijn tegen luieruitslag, de boel eens flink te laten luchten. Dus kind zonder luier in de box, of in bed, of op de grond. Maar het is dan denk ik niet zo verstandig om je huis in te pakken met plastic om ongelukjes tegen te gaan.

Mocht je een peuter hebben, dan kan het zijn dat nu een goed moment is voor zindelijkheidstraining. Laat een paar uur de luier af en oefen met het potje.

9. Sommige kinderen zijn gevoeliger dan anderen

Helaas hebben sommige kinderen een gevoeligere huid dan anderen. En zelfs dan weet je niet waarom jouw kind er mogelijk meer last van heeft dan een ander kind. Het kan zijn dat hij gevoelig is voor bepaalde etenswaren, wellicht verschoon je hem niet vaak genoeg, of is hij nou eenmaal gevoelig. Luieruitslag gaat vanzelf over zodra je kind zindelijk is. Tot die tijd: goed smeren, luchten en poetsen.

10. Luieruitslag is onschuldig, maar betekent dat je vaker moet verschonen

Luieruitslag is niet besmettelijk en over het algemeen vrij onschuldig. Als je kind er langer dan een paar dagen last van heeft, zonder dat het minder wordt, kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. Dan pas hoef je naar de dokter. Houd de billen vooral goed schoon en smeer op het moment dat je luieruitslag ziet opkomen. Leg je kindje ook uit dat je snapt dat het pijn doet, maar dat je heel voorzichtig zal doen. Alleen zo zorg je ervoor dat hij uiteindelijk niet bang wordt om verschoond te worden. Mocht hij toch bang zijn, dan zal je een show moeten gaan opvoeren. Leer maar alvast het hele Juf Roos repertoire, alle dansjes en liedjes van de peuterspeelzaal en de klassiekers van Annie M.G. Schmidt uit je hoofd. En dan zul je alsnog zien dat je kind liever heeft dat je een liedje zingt over iets waar je echt niets van weet.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *