fbpx    
21 gezonde snacks peuter voor onderweg

21 gezonde snacks voor je peuter voor onderweg

Aanstaande weekend zitten wij minstens 6 uur in de auto. Voorheen sloegen we vooral ongezonde dingen in bij de supermarkt: diverse soorten snoep, ijskoffie, blikjes frisdrank en vooruit, voor de gezonde snack toch maar een bakje snacktomaten. Die tomaten verdwenen vervolgens ergens achterin de auto om na de vakantie weer teruggevonden te worden.
“Is dit nog te eten? Zo zonde om het weg te gooien, hè?” Gadverdamme. Omdat we nu met een peuter gaan, is het belangrijk om gezonde snacks voor peuters mee te nemen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Nu we dit keer met het hele gezin gaan, ben ik een stuk beter voorbereid voor onze trip. Althans, in mijn hoofd ben ik een stuk beter voorbereid. Er ligt al een lijstje klaar met wat er mee moet aan spullen voor de peuter. In mijn hoofd heb ik de lijst met wat er nog meer mee moet. Al met al: ik ben prima voorbereid in mijn hoofd. Dat bleek wel toen ik gisteravond vlak voor ik in slaap viel Jop vroeg hoe vaak hij dacht dat we onderweg moesten stoppen. En of we voor we vertrokken, De Kleinste nog even moesten uitrazen in het bos. En wat we moesten doen met het poeptijdstip van De Kleinste (vijf voor negen ’s ochtends, dames en heren. Steevast vijf voor negen ’s ochtends), want dan zitten we al in de auto! Hellup!

‘Ga maar slapen, schatje. Ontspan.’
‘Ik ben ontspannen! Ik vraag het me alleen af!’
‘Oké…’
Achteraf zie ik ook wel in dat ik niet ontspannen ben. Ik zie op tegen de rit, oké? Zes uur lang in die auto met verplichte stops en een peuter die vast boos is omdat hij niet mag bewegen. Wie vond dit ook alweer een goed idee? Kunnen we nog met de trein of met het vliegtuig? Hoe krijgen we dan de wandelwagen mee en de koffers en de souvenirs mee terug? Oké, dan toch auto. Ik ben ontspannen!

‘Maar Jop, hoe doen we dat dan? Met die poepluier?’
‘Die poept niet in de auto. Ongemakkelijke houding. Doet hij nooit op dat tijdstip.’
‘Oh ja. Ja, wel logisch ook. Komt wel goed?’
‘Ga maar lekker slapen, lief.’
Ik. Ben. Ontspannen.

Zo’n lange rit met zo’n kleintje… wat doe ik hem (en mij) aan?

God, ik ben de allerergste moeder. Wie doet dit haar kind aan? Straks vindt hij Disneyland verschrikkelijk. En de rit ook. Bijschalen. Damage control! Wat kan ik wel goed? Het eten! Opnieuw. Streep al het bovenstaande door en opnieuw:
Omdat we vijf dagen lang door Disneyland sjouwen met al het ongezonds wat het park te bieden heeft en ik een goede moeder tracht te zijn ben, heb ik een lijst opgesteld met gezonde snacks voor je peuter voor onderweg die gemakkelijk te eten zijn en niet al te veel zooi opleveren. Doe er je voordeel mee!

21 gezonde snacks voor je peuter voor onderweg

gezonde snacks peuter

 1. snackkomkommers;
 2. snacktomaatjes;
 3. voorgesneden fruitsalade;
 4. zelfgemaakte salade in kleine bakjes;
 5. zelfgemaakte smoothies;
 6. verse noten;
 7. mini worteltjes;
 8. appels;
 9. bananen;
 10. mandarijnen;
 11. peren;
 12. pitloze druiven;
 13. frambozen;
 14. blauwe bessen;
 15. bramen;
 16. soepstengels;
 17. gesneden paprikareepjes;
 18. zonnebloempitten;
 19. melbatoastjes;
 20. rijstwafels;
 21. gedroogd fruit.

Tip: Neem in een klein bakje bijvoorbeeld hummus mee om de groenten lekker in te dippen.

Bij sommige snacks heb je mogelijk last van wat geknoei van een peuter: denk aan een fijngeknepen banaan, een iets te rijpe peer of snackgroenten die door de hele auto vliegen. Houd altijd een klein vuilniszakje bij de hand voor bijvoorbeeld de half afgevreten komkommer waarvan je peuter ineens heeft besloten dat het echt ‘bah’ is. En servetjes of natte doekjes voor de kleine handjes zijn ook zeker geen overbodige luxe. Vergeet voor de (fruit)salade geen vorkjes mee te nemen.

En nu ontspannen. Als De Kleinste ‘ham!’ roept (kort voor boterham, oftewel eten), kan ik in ieder geval een hele supermarkt aan verantwoorde en gezonde snacks tevoorschijn toveren.

21 gezonde snacks voor onderweg | makkelijke gezonde snacks om mee te nemen

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *