fbpx    
peuterpuberteit

Zo kom jij de peuterpuberteit door

2 januari 2019

Elke ouder van een peuter krijgt op een dag te maken met de onvermijdelijke peuterpuberteit. Sommige kinderen kiezen enkel de supermarkt uit om aan te geven dat ze de opvoedcapaciteiten van hun ouders matig vinden, andere kinderen storten zich ter aarde vlak voor de voeten van opa en oma, vlak voor bedtijd, of gewoon midden op straat. Als je als ouder hier mee te maken krijgt, weet je niet altijd hoe je ermee om moet gaan. Daarom heb ik drie tips voor je die je kan doen als je peuter in de peuterpuberteit zit en dit uit door middel van driftbuien.

Wat is de peuterpuberteit?

Kinderen tussen de twee en vier jaar komen in meer of mindere mate in de peuterpuberteit. Tijdens deze periode kunnen ze heftige driftbuien krijgen: deze uitbarstingen ontstaan vooral omdat een peuter even niet weet wat hij moet met zijn emoties. De fantasie begint zich ook te ontwikkelen en dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind ineens bang is in het donker. Elk kind uit zich tijdens deze periode anders: sommige kinderen beginnen te slaan.

1. Je noise cancelling headphone uitproberen

Een noise cancelling koptelefoon zou al het geluid van buitenaf weg moeten filteren. Het beste moment om dit te testen, is tijdens de driftbui van je peuter. Zet je koptelefoon op, gooi het knopje voor de noise cancelling om en speel je favoriete muziek af. Dit is trouwens ook het uitgelezen moment om een blog te schrijven, wijn te drinken of gewoon doelloos op Facebook te surfen, met je muziek op de achtergrond.

2. Een obstacle course bouwen

Bouw een obstacle course in je woonkamer, tuin, supermarkt, of waar je peuter op dat moment ook een driftbui heeft en heb een perfecte work-out. Gebruik hierbij je peuter als middelpunt. Wist je dat Delphine Steelandt perfecte tips heeft om te sporten met behulp van je kind? Je peuter kan prima dienst doen als gewicht, namelijk. Wie zei dat sporten zodra je moeder bent onmogelijk is? Je kind helpt je alleen maar met zijn peuterpuberteit! Zie zijn gegil en gehuil als aanmoediging en gil vooral mee als je iets te hoog springt of iets te veel tilt.

3. Pleeg juist nu de vervelende telefoontjes

Word je al een tijdje lastiggevallen door energiemaatschappijen omdat je toevallig ZZP-er bent en de KvK je gegevens door heeft gespeeld? Of moet je een vervelend telefoontje plegen omdat je een abonnement wilt opzeggen en bang bent dat je toch overgehaald wordt om lid te blijven? Of probeert een vriendin al een paar weken af te spreken, maar is de vriendschap wat jou betreft einde oefening? Pleeg dit soort telefoontjes dan vooral tijdens de driftbui. Mochten er vervelende vragen komen van de andere kant, dan geef je de telefoon even aan je peuter en vertel je dat je peuter nou eenmaal niet mag helpen in de keuken/geen koekje mag/niet met de kots van de kat mag spelen* van de persoon aan de andere kant van de lijn.

* Streep door wat niet van toepassing is.

Reageer nuchter op de peuterpuberteit

Hoe je kindje zich ook gedraagt tijdens de peuterpuberteit, het is belangrijk dat je als ouder nuchter op reageert. De kunst is vooral niet toe te geven aan de driftbui, anders houd je het gedrag in stand. Sommige kindjes zijn gebaat bij een time-out, anderen moeten even geknuffeld worden of genegeerd worden. In het laatste geval, zie de bovenstaande drie tips 😉

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *