fbpx    

37 gedachten als je PCOS hebt en je overtijd bent

Overtijd zijn als je PCOS hebt, is een bijzonder fenomeen, want kun je wel overtijd zijn? Kortgezegd zorgt PCOS door een hormonale disbalans ervoor dat je verminderd vruchtbaar bent. Je menstruatiecyclus kan behoorlijk overhoop liggen, wat voor onzekerheid kan zorgen, of voor hoop als je in een fertiliteitstraject zit. Ik had vorige week ongesteld moeten worden. Ik ben het nog niet. En daarom neem ik je mee in het gedachtenproces van een gemiddelde PCOS-er. En met gemiddelde PCOS-er bedoel ik uiteraard mezelf, want er zijn ongetwijfeld mensen met PCOS die wél weten wanneer ze seks hebben gehad, hun cyclus bijhouden en niet steeds in het zwangerschapstest-kopen grapje trappen.

Als je PCOS hebt, kan je cyclus behoorlijk overhoop liggen, wat voor onzekerheid kan zorgen, of voor hoop als je in een fertiliteitstraject zit. Deze gedachten komen de meeste PCOS-ers bekend voor.

 1. Welke datum is het eigenlijk vandaag? Ik had volgens mij ongesteld moeten worden.
 2. Ik moet echt beter mijn cyclus gaan bijhouden. Even rekenen…
 3. Jep, ik ben overtijd.
 4. Kun je overtijd zijn als je PCOS hebt? Ik bedoel, één van de kenmerken is juist dat je een onregelmatige cyclus hebt.
 5. Ja, kan wel. Mijn cyclus was een half jaar lang regelmatig. En nu ineens niet meer.
 6. Wanneer heb ik voor het laatst seks gehad?
 7. Wow, straks ben ik één van de weinigen die ondanks de PCOS toch nog zwanger is geworden zonder behandeling!
 8. En dan ben ik denk ik meteen één van de weinigen die zwanger is geworden zonder seksueel contact. Zie de headlines! Ik ga viral. Muahaha!
 9. Ik vraag even aan de man wanneer we seks hebben gehad.
 10. Man weet het ook niet. Wat zegt dit over ons seksleven?
 11. Man heeft een punt. Er ligt permanent een peuter tussen ons in. Seks is dan wel raar.
 12. Oké, we hebben wél seks gehad! Maar dat was met condoom.
 13. Awesome, misschien ben ik dan wel degene die met slechts één keer seks en PCOS mét condoom zwanger is geworden. Dat zou een toffe timing zijn. Grotere reden om viraal te gaan.
 14. Wil ik eigenlijk al een tweede?
 15. Nou ja, we hebben wel afgesproken dat we geen nieuw traject meer willen. Het eerste traject was heftig zat. Ik werd er ook niet veel leuker op, of zo.
 16. Zal ik een zwangerschapstest doen?
 17. Zonde geld. Ik word gewoon ongesteld, wedden?
 18. Maar ik heb geen menstruatieklachten. Fuck.
 19. Ik doe toch een test.
 20. Nee, bedenk je even in hoe vaak je al voor niets een test hebt gedaan. Een FORTUIN heb je uitgegeven, trut. Waarschijnlijk heb je genoeg uitgegeven om nog een vakantie naar Disneyland Parijs te bekostigen.
 21. Maar die van de Action zijn wel echt belachelijk goedkoop. Ik bedoel, twee tests voor nog geen 2 euro. Eat that, ClearBlue.
 22. Nee, ik koop geen tests. Zul je zien dat als ik een test doe, ik morgen ongesteld ben.
 23. *pakt telefoon en appt man*: ‘Ik rijd na het werk even langs de Action. Zwangerschapstest halen. Just to be sure.’
 24. ‘Als je dat fijn vindt, moet je dat doen’. What’s that supposed to mean?! Natuurlijk vind ik dat niet fijn! Moet ik die winkel door, met die test. In een kleine stad. Straks zie ik iemand die een bekende is van mijn schoonouders. Denken die straks dat ze in plaats van op één kind, op twee kinderen moeten passen.
 25. Of nog erger. Straks denkt de hele stad dat we proberen voor een tweede en krijgen we die vragen weer.
 26. Ik leg de test wel ondersteboven op de band. Dan herken je het toch niet zo.
 27. Oh, er staat dus in koeienletters op de kassa dat het een zwangerschapstest is. Roep het meteen even om, joh!
 28. Ik stel me aan. Het is niet alsof ik zestien ben en het moet verzwijgen voor mijn ouders. Ik ben 30. Der-tig. Als ik zwanger ben, ben ik zwanger.
 29. Maar wat dan als ik zwanger ben ondanks dit en er bekenden zijn die bezig zijn voor hun eerste en maar geen geluk hebben. Kom ik aan met mijn: “Verrassing!!! Het was een ongelukje! Ja! Met PCOS! Knap hè?”
 30. Oké. Geen bekenden in de Action. Hoop ik. Ik ben niet zo goed met gezichten. Snel naar huis en die test doen.
 31. Groot voordeel van PCOS en al een traject achter de rug: ik ben een kei geworden in die tests doen.
 32. Misschien moet ik gewoon voortaan de gebruiksaanwijzingen van die testen schrijven. Worden ze een stuk beter. ‘Vang wat urine op in een bakje’ -> pak een groot bierglas en plas daarin. Pis je niet over je eigen handen heen. Been there, done that.
 33. Alleen… wat doe je dan met het bierglas daarna? Laat ik de bedrijven maar niet op ideeën brengen. Straks brengen ze ook nog zwangerschapstestbekers op de markt. Is het nog duurder.
 34. Negatief. Zie je wel. Zul je zien dat ik morgen ongesteld word.
 35. En de bedrijven maar lachen. Weer geld verdiend. Ik moet mijn cyclus echt gaan bijhouden.
 36. En misschien de keren dat ik seks heb ook.
 37. En misschien stel ik me gewoon aan, want volgens mij is daar dan toch eindelijk mijn menstruatie.
Overtijd zijn als je PCOS hebt, is een bijzonder fenomeen, want kun je wel overtijd zijn? Je menstruatiecyclus kan behoorlijk overhoop liggen, wat voor onzekerheid kan zorgen, of voor hoop als je in een fertiliteitstraject zit. En daarom neem ik je mee in het gedachtenproces van een PCOS-er die overtijd is.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *