fbpx    

4 redenen om over te stappen op wasbare luiers en 1 reden om het niet te doen

Mijn schoonmoeder lachte me uit toen ik een tijd terug zei dat ik wasbare luiers overwoog. Naast dat ze weet hoe erg wij structureel achterlopen met de was en ik me dus nog meer werk op de hals zou halen, is het voor haar generatie helemaal niet hip of een overweging om wasbare luiers te gebruiken. Ze staan gelijk aan veel gedoe, aan veel was en aan veel viezigheid. Maar wasbare luiers winnen momenteel aan populariteit. Er is niet één aanwijsbare reden waarom steeds meer ouders overstappen op wasbare luiers. Er zijn meerdere redenen waarom je de overstap maakt of overweegt te maken.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers

Er zijn gemeenten die experimenteren met speciale luiervuilnisbakken of afgeefstations. Dit is in de hoop dat het verzamelen van luiers zo minder schadelijk is voor het milieu. We gooien al te veel weg en als jij probeert zo min mogelijk plastic, restafval of eten weg te gooien, zul je merken dat je tegen die luiers weinig kan doen. Je hebt nou eenmaal veel restafval van die dingen. Met een wasbare luier bespaar je veel op het milieu. Naast dat je geen wegwerpindustrie steunt, heb je minder afval en hergebruik je dus je spullen!

Ja, het betekent wel dat je de luiers moet uitspoelen voor je ze wast en dat je de uitwerpselen van je kind van dichtbij mag aanschouwen. Als je gezegend bent met een kind dat hooguit één keer per dag of slechts een aantal keer per week poept, dan zou ik als ik jou was vandaag nog overstappen. Ons kind heeft de stoelgang van een plaspop op laxeermiddel. Je weet wel, zo’n pop waarbij het water wat je door de mond duwt, er direct weer aan de onderkant uitloopt. Alleen is het bij ons geen water. Maar poep. Enkele keren per dag. En ik krijg het altijd voor elkaar om mijn vingers onder te krijgen met verschonen. Hoewel ik het nu voor elkaar krijg om veel poepluiers te ontwijken, rust de was nog wel op mijn schouders. Dan heeft het haast geen zin om die luiers over te dragen aan iemand anders als ik degene ben die die shit – letterlijk – moet uitspoelen.

Je bespaart flink wat geld met wasbare luiers

Een kind gebruikt gemiddeld zes tot acht luiers op een dag. Het zijn er meer als ze net geboren zijn en minder als ze ouder worden en bijna zindelijk zijn. Je zou denken dat je dan goedkoper uit bent, maar je betaalt voor een pak luiers van een grotere maat vaak meer dan voor een pak luiers van een kleinere maat. Misschien vanwege de materiaalkosten, of misschien is het een slimme marketingtruc, omdat je tegen de tijd dat je peuter twee is, je toch niet meer gauw overstapt op een ander merk, helemaal als je de hele molen van doorlekluiers, spuitluiers en luieruitslag al meerdere malen hebt doorlopen in de babytijd.

Luiers zijn dus een enorme kostenpost. Hoe vaak bedenken wij ons niet dat we onszelf willen uitdagen en de helft aan boodschappen willen uitgeven? Althans, ik bedenk die uitdaging en Jop antwoordt steevast: “Dat kan niet schat, luiers zijn zo enorm duur.” Hij is in ons huis verantwoordelijk voor de luiervoorraad, dus of hij weet waar hij het over heeft, of hij wil helemaal niet meedoen aan mijn challenge en liegt over de prijs van luiers. Ik vermoed het eerste, maar ik sluit niet helemaal uit dat hij niet mee wilt doen aan een dergelijke challenge. Kom niet aan zijn geliefde pindakaas en speculoospasta, zullen we maar zeggen.

Wasbare luiers zijn in aanschaf ook wat duurder. Je bent zo enkele honderden euro’s kwijt voor een totaalpakket, maar houd er rekening mee dat je hier dus een stuk langer mee doet. Als je van plan bent meer dan één kind te krijgen, dan druk je de kosten helemaal! Dus: je aanschafkosten zijn hoger, maar op de lange termijn bespaar je flink wat geld.

Heeft je kindje snel last van luieruitslag? Met wasbare luiers wordt deze kans aanzienlijk kleiner

Luieruitslag is echt iets van deze tijd. Omdat wegwerpluiers de boel hermetisch afsluiten, beginnen de billen te broeien. Als een kind heeft geplast en je verschoont het niet direct of niet snel, dan is er kans dat de huid gaat irriteren, met in het ergste geval een schimmelinfectie bovenop de luieruitslag. Dit is echt behoorlijk pijnlijk en vervolgens ben je aan het smeren met Sudocrem en soms zelfs hormoonzalf van de dokter om die billen weer te laten helen.

Zodra je kindje zindelijk wordt, behoort luieruitslag tot het verleden. Dit is ook het geval met wasbare luiers. Omdat de luiers gewoon van stof gemaakt zijn, ademt het en blijven die billen mooi. Ook al beweren al die dure luiermerken dat hun wegwerpluiers zorgen voor perfecte gezonde billen, wees er kritisch op. Ik kan je garanderen dat mijn peuter van zelfs het duurste wegwerpmerk uitslag krijgt.

Kinderen worden eerder zindelijk door het gebruik van wasbare luiers

Zindelijkheidstraining: het is niet iets waar ik naar uit kijk. We zijn er al een jaar mee bezig. Nu kun je denken dat wij of heel erg falen in het zindelijk maken van een kind, of juist heel erg goed zijn omdat we alle tijd nemen, maar ik vind het vooral irritant. Door het gebruik van wasbare luiers, worden kinderen sneller zindelijk. Niets is zo vervelend als natte kleding en dit geldt ook zeker voor luiers. Omdat wasbare luiers niet alles absorberen, zal je kindje dus ook sneller voelen dat deze luier gebruikt is en dus eerder aangeven dat hij een schone wil, maar ook zal het daardoor sneller aangeven dat hij naar de wc moet. Win win situatie dus!

Wasbare luiers zorgen voor nog meer was

Heel eerlijk is dit de reden die ervoor zorgt op dit moment dat ik nog niet een startpakket heb besteld: de bergen was. Ik kom nu al om in de was en nog meer was – en dan in het bijzonder poep – zie ik even niet zitten.

Wil je ook overstappen op wasbare luiers, maar staat de berg was je tegen? Overweeg dan te wassen per soort. Door soorten was te combineren, kun je sneller de was ophangen, opvouwen en wegwerken!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *