fbpx    
makkelijke tips milieu

5 makkelijke bespaartips voor het milieu die jij direct kan doorvoeren in je gezin

5 augustus 2019

Het is hotter dan ooit: het milieu. Naast dat de aarde opwarmt en dus letterlijk heter wordt, zijn we er ons als mensen – gelukkig – steeds meer bewust van. Plantaardig eten is nog nooit zo populair geweest en ook horen we iedereen steeds over de plastic soep, de uitstoot van vliegtuigen en de bijen die gered moeten worden. Soms voelt het allemaal wat ongrijpbaar en lijkt het alsof we afstevenen op een grote ramp waar we als individu maar weinig invloed op hebben. We hebben zeker wel invloed. Door onderstaande tips door te voeren, kun je al heel wat verandering teweeg brengen! Want het is wellicht een cliché, maar wel waar: een betere wereld begint bij jezelf.

Vervang plastic rietjes voor herbruikbare rietjes

Plastic rietjes die je na één keer gebruik weer weggooit, zijn echt niet meer nodig. Mocht je toch rietjes willen gebruiken in huis, omdat dat nu eenmaal leuker is in cocktails of omdat je kindje door middel van een rietje beter drinkt, vervang deze dan door herbruikbare rietjes. Herbruikbare rietjes zijn vaak van staal en komen met een borsteltje, waardoor je de binnenkant goed kan reinigen. Je kan ze kopen bij bijvoorbeeld HEMA voor 6 euro.

Koop minder ‘fast fashion’

We hebben het misschien niet door, maar de mode-industrie is een behoorlijk vervuilende industrie. Naast dat veel kleding in erbarmelijke omstandigheden is gemaakt, gooien we veel weg, omdat het snel kapot is of uit de mode is. Denk goed na of je bepaalde kledingstukken echt wel wil kopen. Een goed alternatief is bijvoorbeeld plantaardige kleding kopen die gemaakt is op een duurzame en eerlijke manier. Mijn favoriete webshop hiervoor is Wolf & Storm!

Gebruik uitwisbaar papier

Maak je veel to do lijstjes of tekent je kind graag, maar belandt de tekening daarna in de papierbak? Denk dan eens aan uitwisbaar papier met uitwisbare stiften. Een leuk merk voor notitieboekjes met uitwisbaar papier is Greenbook. Of wat dacht je van dit leuke uitwisboek met spelletjes voor op reis?

Pak vaker de fiets

Als je voor kleine boodschappen gauw de auto pakt terwijl je dat prima lopend of op de fiets kan doen, dan is dit een goede eerste stap. Ik moet bekennen dat ik vaak schuldig ben aan het pakken van de auto. Ik woon op het hoogste punt van onze stad en dat is echt niet tof met een peuter achterop de fiets. En wandelend kost het mij vooral mijn eigen brandstof, omdat die peuter continu gedragen wil worden. Omdat ik de buren geen driftbuien midden op straat aan wil doen, bevuil ik nu de stad met de brandstof van mijn auto. Eh, voortaan dus maar lopen of op de fiets.

Eet minder vlees

Je voelde hem vast al aankomen, of niet? Minder vlees eten is absoluut een aanrader als je iets voor het milieu wil doen. Je kan al eenvoudig beginnen door één dag geen vlees te eten. Mocht je al vegetarisch eten, eet dan bijvoorbeeld één dag volledig plantaardig. Zelf eet ik zoveel mogelijk plantaardig en ik eet helemaal geen vlees. Maar ook ik zwicht soms voor kaas.

Wil je meer weten over duurzamer leven? Volg dan absoluut Ecowijs en The Green Guide. Dit zijn twee van mijn favoriete blogs op het gebied van duurzaamheid!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *