fbpx    

7 redenen waarom je nu echt je gordijnen op maat moet laten maken

6 februari 2019

Twee jaar geleden kochten wij ons eerste koophuis. Het is een huis uit 1921 met prachtige ouderwetse details, hoge plafonds beneden, lage plafonds boven, een erker aan de voorkant en om het af te maken, een aanbouw dat weer in hoogte verschilt met de rest van het huis. Het is een sfeervol huis, maar de grootste ramp is toch wel het hangen van gordijnen. Want na twee jaar zijn de gordijnen nog steeds niet op maat.

Pas op, deze blogpost bevat beelden die mogelijk als schokkend ervaren kunnen worden.

Ik heb welgeteld twee kamers in het huis waar de raambekleding fatsoenlijk is. Dat zijn de slaapkamer van De Kleinste en de woonkamer. In de slaapkamer van De Kleinste zitten VELUX dakramen waarvoor de vorige bewoners rolgordijnen op maat hadden laten maken. Perfect dus, helaas slaapt De Kleinste praktisch altijd in ons bed, waardoor we die rolgordijnen dus nooit dichtdoen.

Dit is een verademing met de rest van ons huis. Alleen gebruiken we deze dus nooit.

Onze woonkamer heeft enkele ramen en een erker. Toen we het huis net kochten, was de woonkamer een soort van karakteristieke bouwval. De erker was vernieuwd, maar de vloer eronder niet. Die was weggezaagd. Omdat ik altijd al een vensterbank wilde hebben waar ik in kon zitten, lieten we een bankje bouwen. De raamdecoratie lieten we nog even voor wat het was. Tot er mensen naar binnen begonnen te staren omdat we een doorlooproute naar het bos zijn. De eerste keer dat dit gebeurde, was ik stomverbaasd. De tweede keer zwaaide ik maar, in de hoop dat mensen beschaamd doorliepen. Toen er teruggezwaaid werd en ik het gevoel had dat ik naar buiten moest met koffie en koekjes, besloten Jop en ik direct dat hier iets moest komen.

Omdat de andere ramen houten luiken hadden, kozen we voor de erker voor houten jaloezieën. Doodsbang was ik met het bestellen. Omdat we de houten jaloezieën op maat moesten laten maken, moest alles goed opgemeten worden. Dit deden we zelf. Achteraf is het goedgekomen, maar ik heb slapeloze nachten gehad waarin ik Jop maar wakker maakte met de vraag wat we in hemelsnaam gingen doen als we het tóch verkeerd op hadden gemeten. We zouden dan een paar honderd euro kwijt zijn, want op maatwerk zit gewoon geen garantie.

No. Comment.

7 redenen waarom je je gordijnen op maat moet laten maken door een professional

Ondertussen heb ik één ding helder: het liefst trek ik alles wat nog niet op maat is, uit het huis en laat ik het op maat maken. Met nieuwe bijpassende gordijnen. Zonder rafels. Ben je nog niet overtuigd? Dan heb ik hier 7 redenen voor je waarom je je gordijnen voortaan op maat moet laten maken door een professional:

  • Omdat je na 2 jaar de gordijnen die je hebt hergebruikt uit je vorige huis nog niet op maat hebt gemaakt. Het zorgt voor enorme stofverzamelplekken bij je ramen. En het ziet er ook nog eens slordig uit.
  • Omdat die gordijnen die je dus nog steeds op maat moet maken, ervoor zorgen dat je peuter zo’n vier keer per dag valt, over die gordijnen. Leg maar eens uit bij de huisartsenpost dat dat kind zijn tand door de lip heeft omdat jij te lui bent om je gordijnen op orde te maken.
  • . Of omdat iedereen in de keuken per ongeluk zijn of haar eetstoel OP de gordijnen zet en dan gaat schuiven en straks komt die hele roede naar beneden. HOE kun je dit nu niet merken?! Kan ik dan nooit eens rustig zitten? Ik heb één peuter in huis, niet een heel leger!
Dit is de toestand in de keuken.
  • Omdat naast meubels in elkaar zetten, het ophangen van jaloezieën ook kan zorgen voor huwelijksproblemen. Mocht je graag grenzen opzoeken, doe dit dan vooral zelf. Ik weet alleen nog dat ik half getraumatiseerd raakte toen de halve jaloezie naar beneden kwam met het ophangen en ik het huis door moest voor een waterpas en vervolgens mijn hand openhaalde aan een meetlint.
  • Omdat ik mijn bed niet charmant en gracieus in kan stappen omdat ik aan de raamkant slaap. Ik weet namelijk nooit of mijn peuter de kledingkast heeft leeggehaald en dit naast mijn bed heeft verstopt, of er een kat verstopt ligt of dat de waterpas die ik al 2 jaar kwijt ben, tussen de rollen stof van de gordijnen ligt.
Achter, tussen en in dit gordijn lag het volgende verstopt: een roodgeblokte teddybeer, een roze pump, een verdwaasde kat, een wolvenknuffel zonder arm en een t-shirt
  • Omdat je zeker weet dat je gordijnroeden niet loskomen van de muur waarna je nachtmerries hebt dat je huis instort.
  • Omdat je huis er in één oog een stuk gelikter uitziet.

Er zijn momenten dat ik me bedenk dat ik de gordijnen nu echt op maat ga maken. Er zijn ook momenten dat ik overweeg mijn moeder te bellen om te vragen of zij nog een hobby zoekt en mijn gordijnen op maat wil maken. Er zijn ook momenten dat ik alles van de muren wil rukken en opnieuw wil laten bekleden. Deze keer door professionals.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *