fbpx    

7 tips die je leven redden als je gaat verhuizen met jonge kinderen

18 juli 2020

December 2016 zat ik uitgeput bij de huisarts. Ik had al enkele maanden nachtmerries en wilde er nu wel eens vanaf. Het antwoord van de huisarts was niet helemaal waar ik op hoopte, hij gaf aan dat het krijgen van een kind nu eenmaal een ingrijpende gebeurtenis was. En aangezien onze baby net 3 maanden oud was, was het wel te verwachten. Een baby krijgen is namelijk een levensgebeurtenis. Net als verhuizen. Die twee moest je niet tegelijk doen, vond hij. ‘Oh, maar we hebben net een huis gekocht.’ Toen hij me alleen maar doordringend aankeek, mompelde ik een ‘shit’. Hij stelde voor de koop te annuleren. Ik zei hem dat dat niet ging gebeuren, waarna ik een preek kreeg en te horen kreeg dat ik goed op mezelf moest letten. De verhuizing is goedgekomen, op de gordijnen na. Die moet ik namelijk nog steeds op maat maken. Omdat wij uiteindelijk best relaxed zijn verhuisd, deel ik graag al mijn tips met je om verhuizen met jonge kinderen zo aangenaam mogelijk te maken.

Tip 1: Neem vakantie op

Op 1 maart 2017 kregen we de sleutel van ons ‘paleisje’, om het even lekker cliché te houden. We vervingen overigens wel meteen alle sloten van ons ‘paleis’. Achteraf maar goed ook, want in de eerste maand hadden we de politie al twee keer aan de deur gehad omdat er in bedrijven tegenover ons huis, was ingebroken. Au!

We hadden allebei drie weken vakantie opgenomen. Natuurlijk wil je het liefste drie weken met je billen aan het strand liggen, ook al is het winter. Toch wil je een beetje relaxed verhuizen. Een lange dag werken en dan nog moeten verhuizen, is zwaar. Helemaal als je ook je kind nog wat aandacht wil geven. Wij wilden juist overdag bezig zijn met verhuizen en ’s avonds moe, maar voldaan, op de bank kunnen ploffen. We waren binnen een week verhuisd en hadden vervolgens dus zelfs nog tijd om in huis te rommelen, leuke dingen te doen met De Kleinste en onze housewarming voor te bereiden.

Tip 2: Regel oppas

Verven, vloeren leggen of sjouwen lukt niet als je een baby of peuter hebt die rondloopt. Breng je kind dus gewoon naar het kinderdagverblijf of de gastouder als je dat normaal ook doet wanneer je moet werken. Regel voor de overige dagen een oppas. Bij ons wilden de opa’s en oma’s maar wat graag oppassen. Wij waren hier blij mee. En zij ook. Maar wellicht was dat omdat ze dan niet meer gevraagd konden worden om te helpen klussen.

Heb je geen familieleden in de buurt die eventueel kunnen oppassen? Informeer dan of er nog een plekje vrij is bij het kinderdagverblijf of bij je gastouder voor extra dagen. Doe dit wel ruim van tevoren, dezelfde week is vaak lastig te regelen.

Tip 3: Regel hulp, veel hulp, heel veel hulp

Wij hebben veel hulp gehad van vrienden en familie die kwamen klussen. Op het hoogtepunt liepen er twaalf mensen door het huis. In elke kamer werd er geverfd of geklust. Ik ben deze mensen eeuwig dankbaar, want ze zorgden ervoor dat ik niet knettergek werd en ’s avonds op tijd thuis was om onze baby lekker te knuffelen.

Een aantal dingen hebben wij uitbesteed: we hebben een schilder laten komen voor het plafond in de woonkamer en ook het bankje in de erker in de woonkamer is gemaakt door een professional. Het is ietsje duurder dan alles zelf doen, maar ik heb er geen moment spijt van gehad.

Tip 4: Maak één kamer als eerste helemaal af zodat je je kan terugtrekken

Deze tip kwam van mijn huisarts toen hij er achterkwam dat ik écht de koop van het huis niet ging annuleren. Hij drukte me op het hart om één kamer in het oude huis in tact te laten en zo snel mogelijk een kamer in ons nieuwe huis volledig in orde te krijgen. Hierdoor heb je een veilige omgeving waarin je je kan terugtrekken als het even te veel wordt. Helemaal fijn als je nog borstvoeding geeft en moet kolven, of een half uur voor jezelf nodig hebt om niet gek te worden van die twaalf mensen die door je huis banjerden, of omdat iemand per ongeluk de verkeerde verf op je net gewitte plafond knoeide en je een zenuwinzinking nabij bent dankzij alle zwangerschapshormonen die nog door je lichaam gieren. Negen maanden op, negen maanden af, iemand?

Tip 5: Schakel een verhuizer in

‘Verhuizers zijn zo duuuuuuuuur.’ Ben ik met je eens, maar jeetje, ze zijn elke cent waard. Vroeger deden we alles zelf. Ik ben al een stuk of elf keer verhuisd en elke keer waren ik en mijn slachtoffers één a twee dagen bezig met het verhuizen van alle dozen en meubels. Nu stonden onze meubels met twee uur in ons nieuwe huis. Twee uur. Twee. Uur. Om kwart voor 8 stonden ze voor de deur bij ons oude huis. Om tien uur maakte ik het bed op in het nieuwe huis. Alle meubels zijn naar de juiste kamers gebracht. Het was even gek om toe te kijken, maar ik moet zeggen, het went gauw, hoor.

De dozen hebben we wel zelf gedaan, dit scheelde namelijk zo’n 400 euro op de offerte. Achteraf gezien zou ik de volgende keer de dozen wellicht mee laten verhuizen, hier waren we namelijk vervolgens de rest van de dag bezig. Alhoewel, misschien is minimaliseren een nog beter alternatief.

Als je de dozen zelf doet, of laat inpakken door vrienden, zorg dan dat je je spullen goed inpakt. Als er veel mensen jouw spullen door hun handen laten gaan, kan er nog wel eens iets sneuvelen. Zo is er bij eerdere verhuizingen een eettafel beschadigd geraakt, servies kapotgevallen of dozen gescheurd, met alle gevaren van dien. In de maanden voor de verhuizing, begon ik altijd noppenfolie op te sparen. Wist ik veel dat je noppenfolie ook los kon bestellen! Ik dacht dat dat alleen voor grote bedrijven was weggelegd. Niet dus! Pak je spullen goed in of laat het door je vrienden inpakken, zodat je niet elke keer een halve hartverzakking krijgt als er weer een doos door iemand wordt opgetild.

Tip 6: Pak genoeg rust tussendoor

’s Ochtends half acht beginnen met klussen om pas om tien uur ’s avonds je gereedschap neer te leggen, is echt niet aan te raden. Je bent met een paar dagen kapot en je hebt straks na je vakantie opnieuw vakantie nodig om bij te komen. Het is belangrijk dat je rust pakt en een veilige omgeving hebt om je terug te trekken. Zo trokken wij aan het eind van de middag de deur achter ons dicht om te relaxen bij mijn schoonouders of gewoon in het oude huis, op de bank. Een film, iets lekkers erbij en even opladen voor de dag erna.

Overigens is beginnen met rust ook niet erg! Toen we net de sleutels kregen, hebben we eerst samen geluncht, hebben toen champagne gekocht en zijn in ons bad gaan liggen met ons tweeën. Die eerste dag hebben we slechts een uurtje gewerkt, het zorgt wel voor een goed gevoel!

Tip 7: Stel dagdoelen

Je hebt waarschijnlijk een oneindige lijst met klusjes die gedaan moeten worden en als je bent zoals ik, zijn er dingen die je pas op het laatste moment kan uitzoeken. Je kan al gauw verzanden in te veel willen. ‘Goh, nu het verven in deze kamer zo snel gaat, pakken we vandaag ook nog wel even de andere twee slaapkamers erbij’. Of: ‘Hé, het aanrecht is nu alweer vies, laat ik mezelf zo nuttig mogelijk maken door voor de achtste keer de afgelopen twintig minuten het aanrecht te poetsen.’ Ik raad het af. Over twee minuten is dat ding toch weer vies.

Stel doelen. Moet je over twee weken je oude huis uit? Dan is dat je uiterste deadline. Wanneer komen de verhuizers? Als de verhuizers een week nadat je de sleutel hebt gekregen, komen, houdt dat in dat je de dag daarvoor alles geverfd moet hebben. Niet vier dagen daarvoor. Bepaal vooraf wat je die dag gedaan wilt hebben. Het is prima om een keer wat meer te doen als de tijd het toelaat, maar het is ook lekker om een keer om 14 uur de deur achter je dicht te trekken en je nieuwe buurt te verkennen.

En als afsluiter: de non-tip van mijn huisarts

Omdat de tip zo lekker nutteloos was, gooien we hem er gewoon nog een keer erin. Als je zwanger bent of als je net bent bevallen, moet je gewoon niet verhuizen. Kinderen krijgen en verhuizen zijn levensgebeurtenissen. Je droomhuis wacht wel op je.

Of niet en dan heb je spijt.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *