fbpx    

7 tips voor als je peuter je na wil doen met make-up

14 januari 2020

Mooimaak, zo noemt de peuter mijn make-up. En dit is dan ook de reden dat ik het totaal oké vind dat hij naast mij staat in de badkamer en met grote ogen mij probeert na te doen. Lipstick op de wangen, oogschaduw op de kin, rouge op de voorhoofd en vooruit, wat kohlpotlood op de lippen. Want zeg nou zelf, zo’n mini-me is toch waar we allemaal op hoopten toen we zwanger raakten?

Wat een troep

Ik vind het niet oké dat die peuter naast me staat en zich ook wil mooi maken. Reden 1: omdat ik hem natuurlijk het meest prachtige wezentje op de hele aarde vindt. Reden 2 is omdat ik inwendig begin te huilen bij de gedachte van mijn lipstick op zijn wangen. Omdat hij het altijd voor elkaar krijgt om de lipstick die normaal met vijf tellen weer van je lippen is verdwenen, uren lang op zijn wang te houden. En omdat ik de blauwe oogschaduw niet van zijn lippen mag poetsen, want “ik ben nu mooi, mama!” Het is vertederend, zo’n copycat, maar ook vermoeiend. Daarom heb ik ondertussen een heel arsenaal aan oplossingen bedacht voor als die peuter weer eens “Ik wil ook mooi maken!” roept. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: verzamel wat neutrale producten

Verzamel neutrale producten in je make-uptas die je peuter kan gebruiken. Te denken valt aan lipbalsem, een kwast waar geen poeder aan zit, een kammetje en een spiegel. Bedenk wel dat als jij je routine uitbreidt, je kind dit waarschijnlijk ook wil. En weet ook dat als je neutrale producten verzamelt, dat je kind binnen no time je lipbalsem zo heeft gehavend, dat je het kan gebruiken om schroeven mee aan te draaien. Het is bijna een kunst, hoe snel die peuters dingen weten te slopen.

Tip 2: betrek je partner bij dit hele ‘mooi maak proces’

Ik roep tegenwoordig Jop er maar bij als de peuter doorkrijgt dat ik mijn make-up doe. Dat Jop net zijn haren heeft gedaan of zichzelf net heeft geschoren, maakt me niet uit. Dan doet hij het maar weer opnieuw. Op deze manier verschuift de aandacht van de peuter namelijk even van mama naar papa en kan ik gauw mijn foundation en smokey eyes maken.

Tip 3: versnel je make-uproutine naar 3 minuten

Ik heb een kind dat ’s ochtends niet vooruit te branden is. Hij wil het liefst lang in bed blijven liggen – heeft ie van zijn moeder – zich verstoppen in de kledingkast of onder de dekens – heeft ie ook van zijn moeder – of naakt rondrennen – dat heeft hij niet van zijn moeder. Dit betekent dat ik soms ongestoord een paar minuten in de badkamer heb. En dat betekent: snel die make-up op je gezicht pleuren en gaan! Foundation, oogschaduw, eyeliner, kohlpotlood, mascara en lipstick: doe dit zo snel (en zo mooi) mogelijk. Oefen dit bij voorkeur zonder dat de peuter er bij is en time jezelf. Zo zit ik op dit moment op 5 minuut 15 seconde. Dit wil ik naar de 3 minuten halen. Al is het alleen maar omdat dat leuk op mijn CV staat.

Tip 4: maak jezelf op nadat je kind de deur uit is

Ben je thuisblijfmoeder of werk je als ZZP-er thuis? Maak je dan gewoon pas op als je kind al lang en breed weg is. Mocht je niet naar buiten willen zonder make-up op, dan moet je even zorgen dat je kind vanzelf op de opvang of op school terecht komt. Het is niet anders. Nood breekt wet.

Tip 5: geef je kind nep make-up

Ik weet niet of nep make-up werkt bij kleine kinderen en hoe snel ze doorhebben dat het niet echt is, maar wellicht kun je je kind voor de gek houden en bij de HEMA of Bol.com make-up halen wat volledig van plastic of hout is.Je kan ook voor een opwind hamster gaan, omdat het kan, blijkbaar. Blijf dan vooral wel complimentjes geven over hoe mooi je kind er uitziet. Anders krijg je dat weer.

Tip 6: leid je kind af met andere voorwerpen, zoals je pumps

Bouw een hindernisbaan naar de badkamer met allerlei verboden ‘speelgoed’ waar kinderen hard op gaan. Je nieuwe pumps waar ze echt even in moeten stappen om trots rond te paraderen, papa’s t-shirt of een Donald Duck. Mocht je peuter deze verleidingen hebben weerstaan en je bent nog niet klaar, verleng dan het parcours met knuffels, een warm dekbed, de achterstallige was en DUPLO. Als je dan nog niet klaar bent met je make-up, dan zou ik teruggaan naar stap 3.

Tip 7: accepteer de troep en ga all-in

Misschien schuilt er wel een make-upartiest in je driejarige. Wie ben jij dan om zijn of haar droom te ondermijnen? Wellicht heb je de volgende Nikkie Tutorials gebaard en moet je je make-up maar afgeven alsof het Picasso’s kwasten zijn. Accepteer de troep en laat je kind met de make-up tot aan zijn oksels naar de opvang of naar de basisschool gaan. Je krijgt vanzelf een gesprek met de juffen. Of je krijgt een schoon kind thuis.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *