fbpx    
overlijdensrisicoverzekering geen koophuis overlijdensrisicoverzekering zwanger

8 maanden zwanger en ik dacht alleen maar aan een ORV

11 september 2018

In de zomer van 2016 was ik hoogzwanger en ook overbezorgd. Ik zat thuis met een naderende burn-out en had dus de hele dag niets anders te doen dan boodschappen halen, Netflix kijken, lezen en me zorgen maken over de naderende bevalling. Omdat ik overdag dus niets deed, zou je haast verwachten dat ik ’s nachts fantastisch zou slapen. Niets is minder waar. Ik maakte Jop ’s nachts wakker na weer enkele slapeloze uren. ‘Wat is er nou? Ik wil slapen.’ Ik kan me zijn irritatie niet kwalijk nemen. Toentertijd trouwens wel. Met een pruillip en dikke tranen over mijn wangen bekende ik dat ik doodsbang was dat hij dood zou gaan. ‘Ik ga niet dood.’ Hij kon het nog zo vaak zeggen, maar hij had geen glazen bol. ‘Wat wil je nou dan?’ bitste hij uiteindelijk. Ik wil een overlijdensrisicoverzekering.

Ik wilde een overlijdensrisicoverzekering

Omdat Jop wist dat ik het niet zou loslaten, maar waarschijnlijk nog meer omdat hij gewoon wilde slapen, zei hij: ‘Prima. Dan sluiten we er één af. Nee, niet nu. Nu ga ik slapen. En jij ook. Morgen bespreken we het.’ En zo viel hij weer in slaap. Ik maakte hem nog eens wakker. ‘Jop! Als jij nu doodgaat, of morgen, whatever, of volgende maand, dan moet ik verhuizen! Ik wíl helemaal niet verhuizen! Ik wil een tuin. En geen minibalkon of nog erger, helemaal geen balkon! Waar moet onze baby dan spelen? Of wat als ik doodga? Tijdens de bevalling? Dan moet jij verhuizen. Wil je dat? Je haat verhuizen al zo erg.’ Dat hij me niet toen ter plekke heeft gesmoord met een kussen, komt vast omdat we nog geen verzekering hadden afgesloten, ik weet het zeker.

We woonden in een eengezinswoning die we huurden voor de maximale sociale huurprijs toen. Ik had vaker gelezen dat moeders er plots alleen voor stonden na het overlijden van hun partner en hun huur niet meer konden betalen. En hoewel ik ook 32 uur per week werk en dus niet financieel afhankelijk ben, zou ik van mijn salaris alleen niet onze huidige levensstandaard kunnen behouden. Ik had misschien uiteindelijk in het huurhuis kunnen blijven wonen, maar een studieschuld afbetalen, sparen voor de studie van onze zoon en als het kan ook nog eventjes elk jaar naar Disneyland Parijs, dat zou er niet in zitten.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten zonder koophuis

Veel mensen koppelen een overlijdensrisicoverzekering, ook wel een ORV genoemd, aan een hypotheek. Wij hadden op dat moment geen koophuis en wij hadden dus ook geen verplichte ORV. We hadden er gewoon nog niet over nagedacht. Het was ook het eerste wat Jop tegen mij zei een dag later. ‘Volgens mij kun je alleen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je een koophuis hebt, hoor.’ Nu was het mijn moment om te bitsen, de schuld van de zwangerschapshormonen natuurlijk: ‘Nee, natuurlijk niet! En als dat wel zo is, dan is dat achterlijk! En als dat zo is, dan kopen we vandaag nog een huis, hoor je me? Vandaag!’ Ik heb toen daadwerkelijk een bezichtiging geregeld. Dat huis ging niet door. De overlijdensrisicoverzekering wel.

Hoewel het overlijden van één van ons een scenario is waar ik echt, maar dan ook écht niet aan moet en wil denken en hoop dat het ons nooit overkomt, speelde het door mijn hoofd. Versterkt door de hormonen nam dit bijna bezit van me en ik ben iemand die op alles goed voorbereid wil zijn. Het enige wat ik niet doe, is mijn huis volstouwen met eten. Een food-hoarder ben ik niet. Een toekomst-prepper wel. De overlijdensrisicoverzekering die we toen afsloten, was ter hoogte van tien jaar onze huidige vaste lasten. Dit hield in dat, als één van ons zou overlijden, het overgebleven salaris als ‘extra’ was: voor eten, voor het sparen van de studie, voor vakanties, voor een fijn leven. Zonder de ander, dat wel. Nadat we ons huis kochten in maart 2017 veranderden we onze ORV naar de gehele koopsom van het huis. Als één van ons nu overlijdt, is het huis volledig van de ander, omdat met de ORV de hypotheek bij overlijden wordt afgelost. Op deze manier waarborgen we dat de ander nooit hoeft te verhuizen met De Kleinste als hij of zij dat niet wil. Als er al zoveel verandert, dan wil je dat de veilige haven in ieder geval veilig blijft.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *