fbpx    

9 dingen die je binnen kan doen met je peuter als het buiten regent

22 maart 2019

De weekenden zijn bij ons thuis bedoeld om tijd te spenderen met zijn drieën. Jop en ik zijn allebei op vrijdag al vrij, dit betekent dat we maar liefst drie dagen weekend hebben. Voor de peuter is dit de hemel, voor ons is het af en toe wat lastig. Want om nu elke week naar met de peuter naar een binnenspeeltuin te gaan, te gaan zwemmen of naar een pretpark te gaan, dat laat ons budget helaas niet toe. Het is voor een tweejarige soms best lastig om zich in zijn eentje te vermaken, ook al heeft hij genoeg speelgoed om een peuterspeelzaal te kunnen beginnen. Peuters willen toch graag het liefste iets samen met papa en mama doen. Daarom heb ik deze lijst opgesteld met 9 dingen die je kan doen als je binnen blijft met je peuter!

1. Ga met je peuter kleuren

Koop een kleurboek voor volwassenen voor jezelf en een ander tof kleurboek voor je peuter en ga samen aan tafel kleuren. Omdat je ook uitdaging voor jezelf creëert met een kleurboek voor volwassenen, is het leuker om vol te houden. Deze kleurboeken kun je vinden bij de Action, maar er zijn ook prachtige Disneykleurboeken. Die zijn helaas alleen wel wat duurder.

Tip: koop voor je peuter dikke potloden met een hoog pigment. Zo hoeven ze minder hard te drukken en is de kleurafgifte perfect. Favoriet bij ons thuis zijn deze Bruynzeel potloden.

2. Bak samen koekjes

Als je mij al wat langer volgt, weet je dat wij regelmatig in de keuken staan om iets samen te bakken. De peuter vindt het fantastisch om te mogen helpen in de keuken. Bak samen koekjes of een taart!

3. Kijk een Disneyfilm

Goed, de meningen zijn verdeeld rondom tv kijken voor peuters. Zo raadt Supernanny Jo Frost aan dat een peuter niet meer dan 15 minuten tv mag kijken per dag. Mocht je daar schijt aan hebben, zet dan een leuke familiefilm op die jij ook kan volhouden. Geen enkele moeder trekt het om een heel seizoen Peppa Pig te binge watchen, dus kies iets wat jullie beiden leuk vinden. Deze stap kan wat lastig zijn als je peuter in zijn Cars-fase zit. Ik kan je garanderen dat ik geen enkele film van Cars meer kan zien. Kachow.

4. Maak een tent

Dit is de favoriet van mijn man bij ons in huis. Regelmatig ligt onze woonkamer overhoop, ben ik mijn dekens voor op de bank kwijt waar ik altijd onderlig omdat ik een koukleum ben en ligt er ook geen enkele kussen meer op de bank. Jop heeft dan namelijk samen met de peuter een tent gemaakt van de dekens en kussens. Je kan er als volwassene niet comfortabel onder liggen of zitten, maar voor je peuter is het fantastisch. Helemaal als je eronder mag lunchen! Je kan eenvoudig een tent maken door een deken of laken te spannen tussen bijvoorbeeld de bank en eettafel.

Als je wat luier bent, kun je ook gewoon een tipitent neerzetten, natuurlijk!

5. Kleur op de ramen met krijtstiften

Krijtstiften: waar waren die mijn hele jeugd? Ze zijn fantastisch! Zelf gebruik ik ze weleens om to do’s op te schrijven voor mijn blog als ik een vol hoofd heb. Maar ze zijn ook perfect voor leuke raamtekeningen! Krijtstiften zijn in verschillende kleuren te verkrijgen, waardoor je je – ik bedoel je peuter -volledig kan uitleven op de ramen! Een voordeel is dat je het ’s avonds eenvoudig weer kan wegpoetsen.

6. Speel een bordspelletje

Vanaf drie jaar kunnen de meeste peuters spelletjes spelen. Daarvoor kan het zijn dat het vooral hilarisch is, maar er niet altijd volgens de regels gespeeld wordt. Van Sinterklaas – correctie, van mijn eigen geld – kreeg onze peuter zijn eerste spelletje wat hij samen met ons speelde: Wie zoekt die vindt! Het spel is officieel vanaf drie jaar, maar met een beetje hulp van papa en mama kan dit spel al wel vanaf 2 gespeeld worden.

7. Lees samen een boek

Er wordt geadviseerd om je kindje minimaal een kwartier per dag voor te lezen. Het is een perfecte manier om je peuter even rustig te krijgen, wat te laten drinken en samen te knuffelen, terwijl je samen een boekje leest. Favoriet hier is op dit moment De Gele Ballon en de verhalen van Annie MG Schmidt in Ziezo.

8. Maak samen foto’s

Als blogger gebruik ik mijn camera ontzettend veel. Mijn peuter heeft dit overgenomen, waardoor hij voor zijn eerste verjaardag al een digitale camera voor kinderen kreeg. Hij vindt het prachtig om foto’s te maken van iedereen, dus dit combineren we soms. Soms maak ik foto’s voor mijn blog, terwijl hij poseert, of ook foto’s maakt. En soms poseer ik voor zijn camera!

9. Dans

Beweging is goed voor je, maar helemaal voor je hyperactieve peuter die normaal onvermoeibaar de tuin doorrent, ieder kind in Monkey Town weet uit te putten en nog voor hij een glijbaan goed en wel af is in een zwembad, alweer uit het water is geklommen om nog een keer te glijden. Dat kind binnenhouden en van hem eisen dat hij rustig een boekje leest, een film kijkt, of kleurt, kan wat te veel gevraagd zijn. Zet een playlist aan of pak je favoriete album en dans samen. Zo luisterde ik in mijn zwangerschap en de eerste maanden na de geboorte van De Kleinste altijd naar het album Ever After van Marianas Trench. Dit is nu onze dansplaat geworden.

Het maakt vaak niet uit wat je doet, het gaat om de aandacht

Natuurlijk heeft je peuter vast een voorkeur voor wat hij wil doen. Zo zal onze peuter ook écht niet blijven zitten om een film te kijken als hij heeft bedacht dat hij liever in zijn keukentje houten boterhammen wil beleggen met plastic komkommer. Maar over het algemeen maakt het je peuter niet zoveel uit wat je precies doet, zolang het maar samen is. Kinderen houden van aandacht en een peuter al helemaal. Vaak vindt een peuter een half uur iets samen doen, waar jij de volledige aandacht voor hem hebt, al genoeg. Waarna hij besluit dat hij toch even liever in zijn eentje door de woonkamer hopt op zijn skippydraak, met een brandweerhelm op zijn hoofd en een speelgoedpan in zijn hand. Dus, mocht jij gek worden van het idee dat je iets samen moet doen met je peuter, omdat je het echt niet leuk vindt om te spelen met zijn Duplo, bedenk je dan dat je vaak na een half uur weer klaar bent. Dan kan jij mooi je eigen ding doen.

Nog een tip: als je echt even niet samen wil spelen, kietel je kind dan of geef hem zoveel kusjes tot hij roept: ‘mama, nee!’ en zelf wegrent. Succes gegarandeerd.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *