fbpx
            Afstand doen van babyspul, zelfs als je nog een tweede wilt

Afstand doen van babyspul, zelfs als je nog een tweede wilt

door Caroline

Mijn zolder ligt vol met kleding van De Kleinste. Van zijn geboortepakje tot de maat 62 kleertjes die hij nauwelijks aan heeft gehad. Ik heb zelfs zijn eerste schoentjes nog en ik weet niet meer zeker of ik alle rompertjes die ik niet meer schoon kreeg, heb weggegooid of ook op zolder heb neergelegd. Goor? Misschien. Melodramatisch? Dat zeker. Hoewel ik mijn best doe om niet al te veel waarde te hechten aan spullen, moet ik zeggen dat ik het, helemaal sinds ik moeder ben, haast onmogelijk vind om afstand te doen van dit spul.

Ik wil niet zo zijn als mijn moeder

Mam, ik houd van je. Maar je bent een hoarder. Toen mijn ouders verhuisden, kreeg ik dozen met spullen wat ze bewaard had van mij. Van tentamens en schoolrapporten tot mijn eerste paar schoentjes. Ik wist niet wat ik ermee moest, dus heb alles weggegooid. Inclusief mijn eerste paar schoenen. Ik keek er naar en dacht vooral: ‘Heb ik ooit op deze lelijke dingen gelopen?’ Ik heb me nog even schuldig gevoeld toen ik het paar in de vuilniszak kieperde en ergens knaagt er iets aan me. Een gevoel dat zegt dat ik die schoenen van dertig jaar geleden vast nog een keer nodig zou hebben. Waarvoor dan? Een DIY? Doe normaal.

Toch ben ik ondertussen wel een behoorlijke verzamelaar aan het worden op het gebied van babyspullen. Waren het de eerste maand nog twee kisten maat 50-56, ondertussen ligt de halve zolder bezaait met dozen en zakken kleding maat 50 tot en met 86, schoenen die De Kleinste niet meer past, speelgoed waar hij te oud voor is, het ligt er allemaal.

Voor een volgende

Lange tijd hield ik vol dat ik het bewaarde voor een volgend kindje. Alsof ik dan niet een totaal nieuwe garderobe wil kopen. En wat als ik een meisje krijg? Ik kan mezelf veel wijsmaken, maar ik denk niet dat ik ook maar even zin heb om de verzameling uit te zoeken op zolder. Ik moet er dus iets anders mee. Ik moet het vooral opruimen.

Weggeven of verkopen?

Ik ben weggeefhoeken op Facebook dankbaar. In de periode dat De Kleinste groeide als kool, kon ik bij veel mensen kleding ophalen. Dat scheelde enorm in de kosten. Toch ervaar ik een drempel met het weggeven van de babykleding van De Kleinste. Alsof ik, zodra ik zijn kleding wegdoe, afstand doe van het feit dat mijn baby al heel lang geen baby meer is. Dat is meteen ook mijn bezwaar bij het verkopen van de kleding. Hoewel ik daar weer nieuwe kleding van kan kopen, houdt het in dat er ergens een ander baby’tje rondkruipt in de kleding van mijn baby. Mijn. Baby. Die al echt ruim anderhalf jaar geen baby meer is. Maar dat terzijde.

Stappenplan afstand doen van de babyspullen waar je niets meer aan hebt

Gedeelde smart is halve smart. Als jij net zoveel moeite hebt met het afstand doen van de spulletjes waar je baby in spartelde als een zeester op het droge, dan heb je vast wat aan dit stappenplan. Nu kunnen we na 1 stap (gooi alles het raam uit) klaar zijn, maar we moeten ook stilstaan bij een zekere vorm van acceptatie. Zit je er klaar voor? Komt ie!

 1. Beslis wat je wilt houden

  Nog voordat je hebt gekeken wat er allemaal ligt. Je hebt vast wel één of twee items waarvan je direct weet: daar kan ik nog geen afstand van doen. Voor mij is dat het geboortepakje en zijn eerste paar schoenen. Oh help, ik lijk toch op mijn moeder.

 2. Maak twee stapels: verkopen en weggeven

  Als je dingen wilt verkopen, maak dan twee stapels: verkoopbaar en een stapel voor het weggeven. Verkoopbare items zijn dingen die er nog uit zien als nieuw, merkkleding, nauwelijks gedragen en volledig schoon. Je kan ervoor kiezen om op een babybeurs te gaan staan, maar je kan ook verkopen via Facebook of Marktplaats.

 3. Aan wie geef je het weg?

  Als je wilt weggeven, beslis dan of je alleen wilt weggeven aan bekenden of dat je het wellicht wilt geven aan iemand die financieel minder heeft. Zo heb je bijvoorbeeld Stichting Babyspullen. Een stichting die pakketten maakt voor ouders die het financieel moeilijk hebben. Je kan eventueel ook kiezen om het weg te geven via een Facebook weggeefhoek.

 4. Accepteer dat je kind groeit

  Zo heb ik al bijna twee jaar niet meer omgekeken naar de babykleding van De Kleinste. Waarom houd ik er dan toch aan vast? Alsof die babytijd zo leuk was.

En nu?

Ik heb besloten dat ik het pakje wat De Kleinste direct na de geboorte droeg, wil houden. De rest mag weg. In mijn hoofd. Het moet nog daadwerkelijk het huis uit.

Gelukkig word ik dit jaar (opnieuw) tante en gaan alle spulletjes van De Kleinste naar zijn toekomstige neefje. Zijn ouders vinden het zeer jammer dat zij de meisjeskleding van nummer 1 niet kunnen hergebruiken. Ik ben blij dat ik mijn kleding nu eindelijk kwijt kan 😉


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top