fbpx    

Alle vloerkleden en gordijnen eruit: ik heb huisstofmijtallergie

“U bent allergisch voor huisstofmijt en voor katten.” Ik heb twee katten, een huis vol gordijnen, ik houd van vloerkleden en mijn banken, stoelen en zelfs het bed is van stof. We kochten dus een hele nieuwe inboedel, ik zette de katten op straat en verving alle stof door plastic. Grapje. Ik heb niks vervangen. Ik heb de katten nog steeds en heb ook gewoon hoogpolige vloerkleden in mijn kantoor. Waarom? Omdat je het prima leefbaar kan maken met deze allergieën! En nee, daarvoor hoef je dus niet in een plastic bubbel te leven.

Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijt is een vies klein ding wat je niet met je ogen kan zien en als je het wel had gezien, had niemand een spinnenangst gehad, maar waren we allemaal als de dood geweest voor huisstofmijt. Als je me niet gelooft, google er vooral lekker op en ga dan niet klagen bij mij dat je vannacht niet kan slapen. Huisstofmijt leeft namelijk overal. Overal? Overal. Ze leven namelijk van huidschilfers van mensen en dieren. Kan het goorder? Ja. Ze zitten namelijk in je bed. Ongeveer 5% van de mensen is allergisch voor huisstofmijt, waaronder ondergetekende. In een huisstofmijtvrije omgeving leven, is nagenoeg onmogelijk. Zoals je kan raden, is hygiëne hierin wel erg belangrijk.

Advies: vervang je gordijnen voor rolgordijnen en verwijder tapijt

Mijn huisarts gaf me als tip om alleen nog maar rolgordijnen in huis te hebben en alle tapijt of vloerkleden uit huis te doen. Online wordt ook vaak een leren bank aangeraden in plaats van een stoffen, maar ik ben daar geen fan van. Afhankelijk van hoeveel last je hebt van je allergie – bij mij valt het allemaal nog mee – kun je gerust je vloerkleden laten liggen. Een koude laminaat- of tegelvloer is wellicht niet zo fijn om jouw gestommel boven tegen te gaan, of om je voeten warm te houden. In dat geval is het slim om minimaal twee keer per week je kleed goed te stofzuigen.

Beter advies: maak goed schoon

Juist. Als je je gordijnen wil houden, geen leren plakbank aan je billen wil, niet op plastic wil slapen en gewoon je mooie vloerkleden wil houden, zit er maar één ding op, jij lui ik bedoel druk moedergeval: Schoonmaken. Met een hoofdletter S ja. Geen voorjaarsschoonmaak. Maar een wekelijkse poetssessie. Jij, je stofzuiger en alle huisstofmijt die rigoureus worden verwijderd door jou!

Of door je schoonmaker, wat jij wil.

Huisstofmijt houdt van stof. Niet geheel onverwachts, gezien de naam. Dit betekent dat als je je huis schoon en geventileerd houdt, je een stuk minder last zal hebben van je allergie. Verschoon dus regelmatig je bed, reinig je gordijnen, je vloerkleden, maar haal ook een doekje over de planken heen en stofzuig de bank regelmatig goed. Zelf hebben wij een stofzuiger die geoptimaliseerd is voor stof, kinderen, katten en honden. Haren van huisdieren, rommel van peuters en stof worden hierdoor grondig verwijderd. Ze voeden helaas je peuter niet op. Stofzuigen wordt er wel leuker van: onze stofzuiger maakt zoveel lawaai dat er geen driftbui overheen kan komen. We hebben het thuis geprobeerd.

En pilletjes dan?

Er zijn ook anti-allergie pilletjes te koop, zoals Reactine. Ik neem deze heel soms in als ik merk dat ik erg last heb van de katten. Dit is voornamelijk in de winter als het wat lastiger is om het huis goed te luchten zonder dat je het gevoel hebt dat je in een iglo zit en jezelf net in een ijsje hebt gevisualiseerd. Vaak mag je deze medicatie niet al te lang slikken, dus mocht je hier baat bij hebben, bespreek dit dan vooral met de huisarts!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *