fbpx    
alleen op vakantie als moeder

Alleen op vakantie als moeder

3 september 2018

Terwijl je dit leest, zit ik in een hutje in mijn eentje vakantie te vieren. In mijn uppie. Ik ben dus weg zonder man en kind. Ik denk, ik zeg het er maar even bij, want als moederzijnde betekent ‘alleen even weg’ toch al gauw met kind, man, katten en drie wasmanden. Niet iedereen snapt het goed als je in je eentje weggaat.

‘Helemaal alleen?’

Het is bijna een klucht, de vragen die ik kreeg na het bekendmaken van mijn plannen. ‘Alleen? Als in, helemaal alleen?’, maar ook ‘Waar is Jop dan?’ en ‘Wacht, bedoel je echt hélemaal alleen? Kun je niet gewoon ontspannend op vakantie met man en kind?’

Deze vragen werden voornamelijk gesteld door jonge mensen zonder kinderen of door oude bejaarden die vinden dat moeders geen leven mogen hebben. De ene groep is onwetend, de andere groep is… ik houd mijn mond.

Het grappige, of misschien het meest treurige, van deze hele situatie is dat alle mama’s die ik sprak, zeiden: ‘Héérlijk! Ik ben jaloers!’ en ‘Wat stoer! Doen, hoor!’ En gelukkig waren er nog medemama’s (en oma’s!) die me lieten weten dat zij ook alleen op vakantie gaan. Zoals TikvaJacqueline en Hilde.

Twijfels en planningen

Wat zou ik eigenlijk gaan doen als ik op vakantie zou zijn in mijn eentje? Schrijven, dat stond bovenaan mijn lijstje. Schrijven voor mijn blog. En veel ook. Als ik thuis ben, schiet het er soms bij in door mijn werk, mijn vrijwilligerswerk, het moederschap en het huishouden. En soms, heel af en toe, wil ik ook wel eens gewoon een avondje naast mijn man op de bank zitten. Af en toe, want anders denkt hij straks nog dat ik hem leuk vind, of zo. En dát zou pas raar zijn. Op vakantie in je eentje terwijl je gewoon nog verliefd bent op je man. Dit is een grapje trouwens. Ik ben dus echt heel erg verliefd op hem en terwijl ik dit schrijf, denk ik: domme koe, waarom zit je dan ook niet thuis te schrijven nu? En je man te knuffelen? Omdat je soms in het leven eventjes voor rust moet gaan en een stapje terug moet doen en je moet realiseren wat je hebt, wat je wilt en dat je ook vriendjes met jezelf moet zijn, dáárom. Slimme koe.

Uiteten

‘Ik ga echt niet uiteten, hoor!’ riep ik tegen mijn man toen hij me vroeg of ik al dingen had gepland. Zit ik daar in mijn eentje te kauwen, terwijl de rest van de wereld medelijden met me heeft. En zo besloot ik om toch op zijn minst één avond uiteten te gaan. Omdat ik mezelf moet leren dat het geen ene klap uitmaakt wat de rest van de wereld van mij vindt. Wil je ook in je eentje uiteten? Ik heb tips om alleen uiteten te gaan om de stap makkelijker te maken!

Waarheen gaat de reis?

Ik twijfelde enorm over mijn locatie. Het plan om alleen weg te gaan, zit al in mijn hoofd sinds april dit jaar. Ik wilde palmbomen, witte stranden, transparante oceanen. Ik was bij het reisbureau en boekte bijna een reis naar Mallorca. Boekte toen toch maar niet. Keek naar leuke appartementen op AirBnB en struinde heel Booking.com af. En toen besloot ik dat ik helemaal niet meer weg wilde. Waarom niet? Omdat ik gewoon dus doodsbang was. Want wat als ik het helemaal niet leuk vind met mezelf? Ik ben al negen jaar niet langer dan een paar uur achtereen alleen geweest en sinds de komst van De Kleinste is dit nog aanzienlijk verkort. En nu ben ik dus een paar nachten alleen weg. Wat als ik contact mis? Of heimwee heb? Of weer nachtmerries krijg? En wat als ik niet kan slapen omdat mijn overnachtingsplek ineens bezet is door geesten? Deze laatste angst wordt u gesponsord door een vriendin die tijdens het schrijven van dit artikel te veel naar Ghost Adventures keek en ondergetekende doodsbang kreeg.

Oh ja, waar ik uiteindelijk heen ben gegaan? Center Parcs de Huttenheugte. Heb ik al het tropische binnen handbereik, op twee uur rijden in geval van nachtmerries.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *