fbpx    

Alles over seks tijdens de zwangerschap

Er leek iets geks te gebeuren met mij en mijn man toen ik in verwachting was. We vroegen ons ineens allebei af of we wel seks konden hebben na het zien van die positieve test. Als ik door mijn misselijkheid al zin kreeg, verdween die weer als sneeuw voor de zon als ik een steekje voelde. Help! Even dacht ik dat ik de enige was, maar ondertussen weet ik dat er tal van boeken over dit onderwerp geschreven zijn. Seks en zwangerschap. Hoe zit dat nou?

Seks in het eerste trimester

Er is een hele grote kans dat je zwanger bent geworden door seks ;). Dat we dus ineens bang zijn na die dikke roze strepen op de zwangerschapstest, is misschien wat gek. Je kan dus gewoon seks blijven hebben en gelukkig maar! Seks werkt namelijk heel ontspannend. Helemaal omdat je niet meer hoeft te hopen op een positieve test volgende maand. Onthoud: wat goed is voor jou, is ook goed voor je baby. Als jij ontspant, ontspant de baby ook!

Bloedverlies en seks

Het kan zijn dat je in het eerste trimester soms wat bloedverlies hebt. Dit kan zijn tijdens of na de seks. Een logische reactie is dat je vervolgens in paniek raakt en denkt dat je geen seks meer kan hebben. Mocht je je zorgen maken, bel dan altijd je verloskundige.

Als je geen zin hebt in seks

Als je geen zin hebt in seks, heb je geen zin. Zo eenvoudig kan het zijn! Je lichaam maakt heel wat veranderingen door. Sommige vrouwen vinden kaas ineens heel vies of lusten iets niet meer (n.v.d.r. aka Caroline: ik erken dit! Ik lustte geen vleesvervangers meer en heb heel wat vlees weggewerkt, terwijl ik vegetariër ben. Toen dus even niet. En American Pancakes vond ik naar bacon smaken in het begin). Wat dit te maken heeft met seks? Nou ja, alles. Want je lichaam verandert, dus jij verandert ook. Als je de griep hebt, lig je er ook niet op te wachten om horizontaal de tango te beoefenen. Ik wil je zwangerschap nu niet vergelijken met de griep, maar het kan nu eenmaal zo zijn dat je minder zin hebt. Dat komt vanzelf wel weer goed!

Seks in het tweede trimester

In het tweede trimester raak je gewend aan je zwangerschap. De hormonen gieren dan nog wel door je lijf, toch verdwijnen de ergste klachten in deze periode. Veel vrouwen vertellen dat ze in verwachting zijn aan het begin van het tweede trimester. Hierbij komt kijken dat je je dus beter gaat voelen. En dat heeft weer positieve gevolgen voor je seksleven! Shop er dus gerust op los bij bijvoorbeeld Desexshop.nl, want het is belangrijk dat jij je goed voelt en dat je je niet alleen maar zwanger voelt. Je bent meer dan alleen maar aanstaande moeder. Dit betekent ook dat je partner dit zo moet zien. Hoewel die baby nu langzaamaan meer meekrijgt van de buitenwereld, betekent het niet dat hij snapt wat seks is. Hij weet alleen maar dat mama zich fijn voelt als ze vrijt met haar partner. Dus zet die gedachte dat die baby meedoet of weet wat er gebeurt, maar weer gauw uit je hoofd en geniet er lekker van!

Lichamelijke kwaaltjes

Het kan zijn dat je soms steken ervaart in je buik. Dit is logisch: je lichaam verandert. Je buik groeit en daarmee je baarmoeder dus ook. En laten we er vooral even een lesje biologie tegenaan gooien, alsof je die nog nodig hebt nu: je baarmoeder staat in verbinding met je vagina. Shocker. I know. Kortom: je bent misschien bang dat de steken of andere klachten komen door seks. Mocht je bang zijn dat je klachten hier wel mee te maken hebben, vraag dit dan bij je verloskundige na.

Seks in het derde trimester

Seks in het derde trimester is op zijn zachtst gezegd soms onhandig. Als je voor je gevoel de grootte hebt van een olifant of niet meer fijn op je rug ligt, dan kan het zijn dat je erachter komt dat je je iets te laat hebt bedacht dat je de standjes uit de kama sutra goed had moeten leren. Bedenk je dan dat seks niet alleen penetratie is, maar op veel manieren gedaan kan worden. Geniet, geniet, geniet!

“De verloskundige zei dat ze het hoofd van de baby kan voelen, wat als ik seks heb?”

Als je het einde van de zwangerschap nadert, kan het zijn dat je al ontsluiting hebt. Tijdens een onderzoek bij de verloskundige, kan je verteld worden dat ze het hoofdje van de baby al voelen als ze je inwendig onderzoeken. Dit kan bij mannen voor angst zorgen, want komt die piemel dan niet tegen het hoofd van die baby aan? Vertel je man maar meteen dat hij daar niet bang voor hoeft te zijn: zo groot is die piemel niet, die komt daar niet bij in de buurt! Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn en het voor jou nog comfortabel is, kun je prima seks hebben. Je orgasme kan alleen wel anders aanvoelen.

Klaarkomen in de zwangerschap

Je vagina is beter doorbloed tijdens je zwangerschap dan wanneer je niet zwanger bent. Hierdoor kun je een orgasme intenser ervaren dan voor en na je zwangerschap. Het kan zelfs zo zijn dat je nu wel klaarkomt en voor de zwangerschap daar moeite mee had! Daarbij trekt bij een orgasme ook je baarmoeder samen. Hierdoor kan het zijn dat je later in je zwangerschap last krijgt van harde buiken na een orgasme. Dit kan geen kwaad, het kan hooguit wat onprettig zijn. Leidraad voor seks tijdens de zwangerschap is dus: zolang jullie plezier hebben en de verloskundige niet heeft gezegd dat je geen seks mag hebben, kun je er gewoon van genieten!

Over de auteur

Heeft ooit eens overwogen seksuologe te worden, dus beweert nu expert te zijn. In ieder geval is ze wel ervaringsdeskundige.

Lees meer van en over Steffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *