fbpx    
borstvoeding vs flesvoeding

Borstvoeding vs flesvoeding: waar moet je nou écht voor kiezen?

Borstvoeding of flesvoeding, het lijkt zo’n makkelijke keuze. Natuurlijk moet je borstvoeding geven, want dat is het beste voor je kind. Tenminste, dat is wat je leert van de wereld. Maar is het niet zo dat flesvoeding ondertussen ook gewoon gezond is voor zuigelingen? En is het dan zo dat als je flesvoeding geeft, je minder van je kind houdt? Bizar, toch? Borstvoeding vs flesvoeding: waar moet je nou écht voor kiezen?

Het korte antwoord: DOE LEKKER WAT JE ZELF WIL.

Het lange antwoord met nog steeds dezelfde conclusie als hierboven:

Er lijkt soms een behoorlijke oorlog gaande rondom het onderwerp borstvoeding tussen moeders. Maar ook het consultatiebureau, de verloskundige of volstrekt wildvreemden kunnen zich bemoeien met het onderwerp: is flesvoeding of borstvoeding nu beter voor je kind? Ik heb mensen horen zeggen dat het kindermishandeling is als je geen borstvoeding geeft. Maar ook zijn er moeders die het ranzig vinden als kinderen op hun vierde nog moedermelk drinken. Net als dat thuisblijfmoeders niets nuttigs doen voor de samenleving en werkende moeders hun kinderen mishandelen, is de discussie borstvoeding vs flesvoeding een dooddoener.

Wat wel als een paal boven water staat, is dat een ander het altijd beter weet dan jij. En dat kan behoorlijk moeilijk zijn als je net bevallen bent. De hormonen gieren door je lijf en je bent waarschijnlijk hartstikke onzeker. De meningen van anderen kunnen er dan voor zorgen dat je begint te twijfelen aan jezelf. En voor je het weet start je dan een blog waarin je maar voor jezelf moet opschrijven dat jij de allerbeste moeder bent.

Handige weetjes

Mocht je enorm twijfelen om te stoppen met borstvoeding, of wil je dolgraag doorgaan, maar lukt het je maar niet? Dan zijn onderstaande weetjes mogelijk eye openers voor je! Een aantal waren zeker eye openers voor mij.

  • Wist je dat je ook 50/50 kan voeden? 50% borstvoeding en 50% flesvoeding. Of 80/20. Of 10/90. Of 0/100 of 100/0. Boeiend. Maak er jouw feestje van.
  • Wist je dat je altijd een lactatiekundige kan bellen voor advies? Die is via je verloskundige of via je kraamhulp vaak gratis.
  • Wist je dat jij, op het moment dat je tegen een andere moeder zegt dat het slecht is dat zij geen of wel borstvoeding geeft, je haar onzeker kan maken? Wilde jij dat toen je net was bevallen? Nee? Houd je bek dan. Of beter: steun haar in haar keuzes. Word je een leuker persoon van.
  • Er zijn tal van redenen waarom iemand kiest voor flesvoeding. Dit kan zijn omdat het niet lukte om de borst te geven. Zo kolfde ik maar 20 cc per dag toen ik weer aan het werk was. Daarvoor hing ik dus twee uur aan een kolfapparaat per dag. Ik kan je verzekeren dat een baby van 3 maanden te weinig heeft aan 20 cc per dag.
  • Borstvoeding hoort geen pijn te doen. Echt niet!
  • Er zijn ook trouwens tal van redenen waarom iemand kiest voor borstvoeding. Uit ervaring weet ik dat er gauw gezegd wordt dat je ook over kan stappen naar de fles, ‘als het niet gaat’. Mocht een vriendin of bekende moeite hebben met borstvoeding geven, geef niet meteen het advies over te gaan op de fles. Luister naar haar verhaal en steun haar! Haar het gevoel geven dat borstvoeding geven heel moeilijk is, zorgt er niet voor dat het eerder slaagt. We willen allemaal het beste voor ons kindje. En dit kan op verschillende manieren!

Maak je eigen keuze

Welke keuze je ook maakt, maak hem zelf. Niemand zou jou mogen veroordelen als je kiest voor flesvoeding of borstvoeding. Verdiep je in betrouwbare informatie en maak een lijstje met jouw eigen wensen. Je kan dit eventueel bespreken met je lactatiekundige of het consultatiebureau. Zo werd ik echt doodongelukkig van ’s nachts de borst moeten geven, ik kreeg er nachtmerries van en dacht dat ik in slaap was gevallen en mijn kind had doodgedrukt. Overdag vond ik het een stuk minder erg, waardoor ik ’s nachts kolfde en Jop De Kleinste voedde met wat ik had gekolfd.

Mocht je willen reageren…

Mocht je willen reageren op dit bericht, dan mag dat uiteraard. Ik heb alleen geen zin in haatcomments of dat je me probeert te overtuigen dat flesvoeding kindermishandeling is. Of dat borstvoeding vies is. I don’t give a shit, eerlijk gezegd.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *