fbpx    

Combineer je logeerkamer en thuiskantoor zodat je niet gek wordt

19 maart 2020

Nu het overgrote deel van het land verplicht thuiszit en je hoogstwaarschijnlijk nu al vlagen hebt dat je knettergek wordt van je partner en/of kinderen, ben je wellicht op zoek naar uitwegen in je eigen huis. Voor de permanente thuiswerkers onder ons, waaronder ondergetekende, voelt het alsof het hele huis en de personal space is ingenomen door de rest van het huishouden. Alles moet je ineens aankondigen, dat je gaat eten, koffie gaat drinken, een banaan in je bakkes propt of gaat poepen. Juist nu we met elkaar op de lip zitten, is het belangrijk dat we ook ruimte voor onszelf houden. Goed voor jezelf zorgen blijft belangrijk. Zelfs als je nageslacht verkleed als brandweerman naast je schreeuwt dat je NU brandweerauto zeshonderd moet vinden, omdat die andere 599 niet voldeden aan zijn fantasiespel. En al helemaal als de eerste zin die je partner uitspreekt, is: ‘Schat, heb jij de was nog gedaan?’ Het antwoord is ongetwijfeld: ‘Nee, ik heb de was niet gedaan.‘ Er is namelijk één ding belangrijker dan de was op dit moment en dat is een ruimte alleen voor jou.

Confisqueer één kamer of ruimte

Het is belangrijk dat één kamer of hoekje in het huis even helemaal van jou is. Als je daar bent, mag niemand je storen. Althans, met beleid. Als je in je eentje thuis bent met je peuter, is het een beetje lastig om dat kind beneden voor de tv te zetten zodat jij aan de andere kant van het huis ongestoord kan werken. Helemaal als je jaloezieën hebt met losse touwtjes of als je de messen of sojasaus niet hebt opgeruimd. Dit werkt dus het beste als er iemand anders in huis is om op je nageslacht te letten. Zodat je ook plezier hebt van dat kind als je niet hoeft te werken. Zo heb ik zelf de logeerkamer gebombardeerd tot kantoor. Dit heb ik zelf al een jaar geleden gedaan, omdat ik echt ruimte nodig had waar ik niet elke vijf minuten ‘mama’ of ‘schat, weet jij – ‘ hoorde.

Lekker ironisch, terwijl ik dit schreef, stapte de peuter binnen om een tekening te overhandigen die hij in 2 minuten had gekrast. Och, de lieverd. En nu weer opgesodemieterd, mama moet werken.

Verwijder onnodige meubels en vervang ze indien nodig

De logeerkamer is dus nu van mij, maar dat betekende dat ik moest overwegen of ik op een tweepersoonsbed ging werken, of dat ik deze zou wegdoen. Ik had al besloten dat ik een mooi kantoor wilde, met mijn bureau, een goede ergonomische werkplek en veel planten. Daar paste het tweepersoonsbed niet in. En toch vond ik het belangrijk dat we nog steeds logees kunnen ontvangen, hoewel dat nu even op een laag pitje staat. Het idee dat ik Jop naar een andere kamer met bed kan verbannen, vind ik óók een fijne gedachte. Dus kochten we een tijdje terug een betaalbare slaapbank. Zo blijft mijn kantoor tegelijkertijd ook een mooie logeerkamer.

Kies veel planten en ander mooi decor

Ik houd van planten. Planten in leven houden kan ik dan weer niet zo goed. Ik heb op mijn kantoor danwel logeerkamer op dit moment negen planten, waarvan er drie prachtig uitzien, omdat ze nep zijn en van keramiek. Tja, je moet wat. Maak de ruimte af met je favoriete boeken, ruim je bureau op en hang eventueel een stoplicht aan de deur. Zodat je nog iets gedaan krijgt deze weken.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *