fbpx
            De 5 oorzaken van luieruitslag en hoe je het herkent

De 5 oorzaken van luieruitslag en hoe je het herkent

door Caroline

Sommige ouders hebben er nauwelijks mee te maken en andere ouders hebben in elke kamer en elke tas potten Sudocrem of zinkzalf neergezet, want hun kind heeft alweer luieruitslag. Wij horen dus bij die laatste groep. Heeft jouw kind er ook last van? Dit zijn de vijf meest voorkomende oorzaken van luieruitslag bij jouw baby of peuter!

Hoe herken je luieruitslag?

Luieruitslag herken je doordat de billen van je baby roder zijn dan normaal, soms kunnen er blaasjes ontstaan of kan het zelfs gaan bloeden. De rode uitslag kan uitslaan naar de binnenkant van de dijen. Op het moment dat je kindje veel huilt als hij of zij verschoond moet worden, zich verstopt als je aankondigt dat er een luier verschoond moet worden, of jou vertelt dat het verschonen pijn doet, heb je waarschijnlijk te maken met luieruitslag. Het is gelukkig onschuldig, maar het doet behoorlijk zeer bij je kleintje. Als je kind er last van heeft, verschoon dan vaker de luier en smeer zalf ter verlichting.

Oorzaak 1 van luieruitslag: Te laat de luier verschonen

Als je niet op tijd de luier verschoont, heeft dit mogelijk luieruitslag tot gevolg. Ontlasting kan de huid flink irriteren. Als je kindje dus te lang een vieze luier aan heeft, gaat het broeien en schuren, met mogelijke luieruitslag tot gevolg. Als je nog in de babyfase zit, ben je gewend om sowieso elke drie uur de luier te verschonen. Maar als een kindje ouder wordt en nachten begint door te slapen, kan het zijn dat hij soms al een tijdje rondloopt – of slaapt – met natte billen. Uiteindelijk kan je peuter door de pijn aan de billen, gaan liegen of hij wel of niet geplast of gepoept heeft.

Word niet boos als je kindje liegt over dat hij gepoept heeft. Blijf lief en begripvol en vraag of je eventjes mag kijken voor de zekerheid, ook al verraadt de groene stankwolk die je peuter achtervolgt, hem.

Oorzaak 2 van luieruitslag: Bacteriële of schimmelinfectie

Luieruitslag op zich is onschuldig, maar als de luieruitslag aanhoudt, kan er ook sprake zijn van een bacterie of schimmelinfectie. Als de luieruitslag na een paar dagen niet zichtbaar minder wordt met Sudocrem of zinkzalf, ga dan langs de dokter. Er kan dan sprake zijn van een infectie, die alleen te behandelen is met een hormoonzalf, zoals hydrocortison. Mocht je kindje hier in het verleden last van hebben gehad, wees dan extra alert op de eerste tekenen van luieruitslag.

Oorzaak 3 van luieruitslag: Voeding

Experimenteren met nieuwe voeding – het is al de hel voor veel nieuwe ouders. Je kind lijkt zo te genieten van zijn groentemix: een beetje in je mond, een beetje op de grond, een beetje op de tafel, een beetje veel op mama’s hoofd, nog een beetje meer op papa’s broek en de rest tegen het plafond. Je kind krijgt zo weinig binnen, dat je je waarschijnlijk afvraagt waarom nieuwe voeding toch de oorzaak kan zijn van luieruitslag. Je vraagt je misschien zelfs af of je kind geen luieruitslag krijgt omdat hij zijn eten gewoon alvast meteen in zijn luier deponeert. Omdat je kind nieuwe stoffen binnenkrijgt, verandert ook de samenstelling van de ontlasting. Dit heeft als gevolg dat de ontlasting anders kan werken op de huid. Als je kind dan al een gevoelige huid heeft, zul je zien dat er veel sneller luieruitslag ontwikkeld wordt.

Oorzaak 4 van luieruitslag: Gevoelige huid

Onze peuter krijgt al huiduitslag als hij iets van eten op zijn gezicht krijgt. De kaas-challenge was hier dus geen succes. Ik maak een grapje. Hij heeft veel last van eczeem en een droge huid. We zijn dus regelmatig bij de dokter geweest voor diverse zalfjes. Een gevoelige huid is helaas wel één van de oorzaken van luieruitslag. Wat je er tegen kan doen? Verschoon vaker de luier van je kindje en smeer meteen Sudocrem of een andere vochtonttrekkende zalf. Bij de eerste tekenen van rode billen moet je direct beginnen met smeren. Wij smeren zelf altijd na het verschonen van een poepluier. Dat is in ons geval zo’n twee tot drie keer per dag. Wat, je dacht toch niet dat ik voor de lol een artikel schreef over hoe je poepluiers ontwijkt?

Oorzaak 5 van luieruitslag: Tandjes

‘Oh, hij krijgt vást tandjes!’ Dat is wat wij veel te horen kreeg toen onze zoon weer eens vuurrode billen had en krijste als we hem wilden verschonen.

Veel mensen denken dat luieruitslag een teken is van tandjes. Dat het doorkomen van tandjes een oorzaak is van luieruitslag, is niet wetenschappelijk bewezen. Toch heb je aan wetenschappelijke bewijzen helemaal niets als je zelf het verband wel kan leggen. Als je kind veel kwijlt, het liefst op alles bijt en Dentinox zuipt als een doorgedraaide moeder die haar favoriete wijn in de kast heeft gevonden tijdens een driftbui van haar peuter (hoi, dat ben ik dus!), dan heb je geen wetenschappelijk onderzoek nodig om te concluderen dat tandjes mogelijk de oorzaak zijn van luieruitslag bij jouw kleintje.

Mocht de luieruitslag telkens terugkomen, dan kun je uiteindelijk ook de conclusie trekken dat er misschien toch iets anders aan de hand is. De kans is vrij klein dat je kind namelijk opeens 300 tanden in zijn mond heeft, tenzij hij een haai is.

Maak het verschonen wat leuker als je kind luieruitslag heeft

Als je kindje luieruitslag heeft, dan kan het verschonen zeer pijnlijk zijn. Om het verschonen dragelijker te maken voor je kleintje, kun je hem verschonen in bad of onder de douche. Water is een stuk aangenamer dan de billendoekjes. Daarnaast kun je ook liedjes zingen. Als je kind al wat ouder is, kun je samen met hem zingen. Zo moeten wij altijd ‘hop, paardje, hop’ zingen bij luieruitslag. Je begrijpt dat ik dat nummer niet meer kan horen zonder dat ik al naar de extra grote pot Sudocrem grijp. Pavlov reactie, zullen we maar zeggen.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top