fbpx    

De beste planten voor in een huis met kinderen

Ik heb al eerder gezegd dat het makkelijker is om een kind in leven te houden dan een plant. Toch krijgen ook wij in ons huis steeds meer planten. En goed nieuws: deze planten blijven tegenwoordig zelfs leven! Ik selecteer mijn planten namelijk tegenwoordig op onderhoudsgemak en functionaliteit. Als ook jij houdt van planten, maar beter bent in je kind water geven, dan je plant, dan is deze blogpost wat voor jou. Dit zijn de beste planten voor in huis met kinderen.

Strelitzia planten: voor een jungle-effect en weinig onderhoud

Ik houd van verstoppertje spelen. Helemaal als mijn peuter niet weet dat we verstoppertje spelen en ik wel. Omdat alle verstophoekjes ondertussen bekend zijn bij de peuter, waaronder de kelder en de wc, verschuil ik me tegenwoordig achter de plant in de badkamer. Helaas is deze niet zo groot en is deze hartstikke nep, dus groeien doet deze niet. De Strelitzia Nicolay is een grote kanshebber voor in huis. Deze planten komen uit Afrika, hebben grote bladeren én geven een jungle-gevoel in huis. Perfect om daarachter je verstopplek te maken zodat je kinderen je met rust laten. En oh ja, niet geheel onbelangrijk: deze planten hoef je maar één keer per week water te geven en kunnen prima tegen minder daglicht.

De cactus is mijn ultieme favoriet voor in huis

Misschien verbaast het je helemaal niet. De cactus is, samen met de palmboom, vanwege de tropische gevoelens, mijn favoriete plant. Niet voor niets is mijn logo een cactus en is mijn blognaam Kaktussen. Ja, van het grapje er zit kak tussen. Nu kun je je misschien afvragen waarom cactussen, of cacti geschikt zijn voor in huis met jonge kinderen. Daar zijn een aantal redenen voor.

Cactus voor in huis: weinig verzorging nodig

Het is ter compensatie voor de vele zorg die je kinderen nodig hebben dag in dag uit. “Mama, ik wil dit. Mama ik wil dat. Mama, waarom mag ik niet uit het raam hangen vanaf de zolder? Mama, dat is niet eerlijk. Papa, waar is mama? Mama, papa zei dat ik geen snoepje mocht. Mama – “ Mama wordt even gek. En mama wil het liefst zichzelf in een cactus werpen nu.Een cactus heeft weinig verzorging nodig. De meeste cacti hebben slechts twee keer per maand water nodig en veel zonlicht. En klaar is kees. Geen wonder dat er zoveel millennials zijn die liever een cactus kopen dan een baby krijgen.

Cactus voor in huis: je kinderen blijven van de planten af

Het klinkt misschien gek om een cactus in huis te hebben als je kinderen hebt. Zelfs een volwassene vergist zich regelmatig in hoe pijnlijk de stekels van een cactus kunnen zijn. Toch is het juist hierom uitermate geschikt. Wil je niet dat je kind op tafel klimt? Zet er een cactus op. Wil je dat je kind wegblijft bij de tv? Zet er een cactus bij. Wil je dat je kind nu eindelijk leert op de wc te plassen en niet op zijn potje? Zet een cactus in zijn po- nee, dat gaat te ver. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en dat is goed. Zo leren ze en worden ze weer wat wijzer en zelfstandiger. Naast dat ze wijzer worden, worden ze ook eigenwijzer en dat kan problematisch worden voor je planten en je huisdieren. Hier komt de peuter ondertussen niet meer aan onze spullen op de eettafel. Misschien komt het omdat we hem eindelijk wat manieren hebben kunnen leren. Misschien heeft het te maken met de cactus op tafel.

Lees ook: Waarom een plant in leven houden moeilijker is dan een kind

Luchtzuiverende planten

Baby’s stinken. Dat weten we allemaal. De enige reden dat we soms aan onze kinderen ruiken, is of om te kijken of we ze al in bad moeten gooien, of om te ruiken of de Zwitsal nog dik op hun huid ligt en alle stank wordt verbloemd. Geen wonder dat je als moeder soms het gevoel hebt dat je IQ met tien punten zakt elke minuut dat je bij je kroost in de buurt bent. Die schadelijke stoffen zijn niet goed voor je.Los van bovenstaande, wat natuurlijk onzin is, hoop ik althans, zijn luchtzuiverende planten wel echt goed voor je. Deze planten zorgen voor meer zuurstof in huis en zorgen dus voor een verbeterde luchtkwaliteit. Helemaal als je echtgenoot of kinderen het liefst de hele dag doen alsof ze in een bunker wonen door alle gordijnen, ramen en luiken dicht te houden. Een beetje frisse lucht is dan wel fijn. Heb je een puber in huis? Vertel hem of haar dan dat urban jungle echt in is en stouw die slaapkamer vol met planten, zodat je jezelf niet vergast als je de vuile was ophaalt. Je koopt overigens eenvoudig deze kamerplanten online. Hoef je er ook niet op uit en te doen alsof je er verstand van hebt in een tuincentrum waar je in deze periode liever toch niet wilt zijn.

En voor de thuiswerkers: kantoorplanten

Last but not least, de meesten van ons werken tegenwoordig thuis. Ik doe mijn werk sowieso al vanuit huis, dus ik heb mijn eigen kantoor. Met planten. Omdat ik liever wil werken dan mijn planten wil verzorgen, heb ik voor mijn kantoor planten uitgekozen die niet vaker dan één keer per week water moeten krijgen. Dit doe ik altijd op vrijdag, als ik mijn kantoor opruim. Opruimen in de zin van: alle vaat die ik de hele week heb verzameld, stapel ik op en neem ik mee naar beneden. Ook ik ben soms net een puber. Voor je kantoor is het wederom verstandig om voor luchtzuiverende planten te gaan. Daarnaast stimuleren planten je creativiteit en je productiviteit. Ga dus lekker los ermee! Let er wel op dat je nog aan werken toekomt en niet opeens Freek Vonk, een peuter die op zoek is naar zijn moeder en een kat die denkt dat ze een tijger is, tegenkomt.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *