fbpx    

De knutselwerkjes van je kind in een boek laten drukken en meer ideeën voor je eigen boek

Ingebonden en bedrukte boeken zijn lang niet meer weggelegd voor grote uitgeverijen. Met de komst van zogeheten print on demand diensten werd het voor schrijvers zonder uitgeverij al een mogelijkheid om boeken in kleine oplagen en in eigen beheer te drukken. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig, als particulier, een boek kan laten drukken? Je hoeft geen tientallen oplagen te maken. Als boekenfreak geef ik het liefst altijd een boek cadeau, maar een origineel ingebonden exemplaar is toch echt veel leuker! Wat dacht je van bijvoorbeeld die knutselwerkjes van je kind, gedrukt in een boek? Of je eigen agenda, of dat unieke boek voor opa en oma. Wil je ook een boek laten drukken en deze cadeau doen, of wellicht in je eigen kast uitstallen? Deze originele ideeën helpen je erbij!

Knutselwerkjes van je kinderen

Ik ben zo’n moeder die kan roepen: ‘Wat een prachtige tekening, is die voor de open haard?’ als De Kleinste weer met een knutsel thuiskomt van het kinderdagverblijf. Het is misschien nogal lomp, op zijn zachtst gezegd. Maar als ik alles had moeten bewaren wat dat kind in de afgelopen twee jaar heeft gemaakt, dan had ik een museum kunnen vullen. Van kleurplaten waar hij twee krassen op zette en het toen niet meer leuk vond, tot beplakte papieren watermeloenen, of iets wat er op moest lijken. Als je je ogen dichtknijpt, kun je je misschien voorstellen, dat wanneer je flink wat glazen wijn achterover tikt én wat slaaptekort opbouwt, je kind wellicht daadwerkelijk geloofde dat hij een watermeloen maakte. Maar erg overtuigend is het niet.

Spijt van het weggooien?

Ik bewaar die knutselwerkjes dus niet. En heel eerlijk, soms heb ik er spijt van. Ik heb wel enkele knutselwerkjes bewaard en ik reageer heus wel trots, maar het meeste wordt weggegooid. Als jij iemand bent die wél alles bewaart en nu al mappen vol hebt, of wellicht hetzelfde bent als ik en ook wat spijt hebt dat je de voortgang van het geklieder niet hebt bijgehouden, dan is het drukken van een boek met de knutselwerkjes van je kind(eren) iets heel erg leuks. Scan de tekeningen in en bewaar ze. Maak van elk schooljaar een boek en zo kun je de voortgang bekijken, zonder dat je je echtgenoot uit zijn man cave hoeft te schoppen, omdat je daar alle tekeningen moet uitstallen. Extra leuk is het trouwens als je kind later een beroemd kunstenaar wordt. Dan kun je het boek nog vaker afdrukken en stinkend rijk worden. Ik bedoel maar!

Een receptenboek, herinneringenboek of iets anders persoonlijks

Dat De Kleinste regelmatig met mij bakt, is geen verrassing voor de meesten. Maar ook bij zijn opa’s en oma’s helpt hij ontzettend graag met koken. Een leuk cadeau-idee is daarom een eigen receptenboek. Dit cadeau kun je aan opa en oma geven, maar ook zelf bewaren en vullen. Zodra je kind uit huis gaat, kun je hem mooi het boek meegeven. Zo kan hij nooit beweren dat hij thuis moet eten, omdat hij niet kan koken. “Onzin!” roep je dan. “Je kookte en bakte al vanaf dat je twee was. En nu opgesodemieterd, naar je aanrecht!”

peuter laten meehelpen in het huishouden

Een andere optie is natuurlijk het ontwerpen van je eigen herinneringenboek. Te denken valt aan een kraambezoekboek, maar ook een boek dat de gastouder vult met details, of die je speciaal maakt voor opa en oma. De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze boeken kun je geven op verjaardagen, tijdens jubilea, op moeder- of vaderdag en als surprise voor Sinterklaas!

Je eigen planner of bullet journal laten drukken

Eén van de meest populaire blogposts op deze website, gaat over het maken van je eigen planner. In deze blogpost leg ik uit dat je het zelf kan printen en geef ik gratis downloadables zodat je het zelf in elkaar kan zetten. Toch wordt het dan nooit zo mooi dan wanneer je het in de winkel koopt. Dus ben ik toch weer elke keer op zoek naar een nieuw exemplaar, gedrukt door een drukker. Waarna ik na een paar maanden toch weer rusteloos word. Ik wil een andere cover, of het papier staat me niet aan, of de indeling staat me niet aan. Kortom: dezelfde onderwerpen komen steeds terug.

Hoe mooi is het dan dat je dit nu gewoon zelf kan drukken? Met jouw favoriete – zelfontworpen – cover, met het papier wat jij wil, met de indeling die jij wil! Dat kan dus gewoon!

Een ebook of toch een echt boek?

Het schrijven van ebooks is hotter dan ooit. Elk zichzelf respecterende blogger biedt tegenwoordig (gratis) ebooks aan om jou te informeren over allerlei onderwerpen én om als lokkertje te dienen om jou vaker te laten terugkomen, andere producten te kopen of je aan te melden op een nieuwsbrief. Ja, dat is hoe het werkt! Zelf schreef ik vorig jaar al een ebook. Heb je die gemist? Dat kan goed kloppen, want op het laatste moment besloot ik hem niet aan te bieden. En daar ben ik blij om, want ik ben hem volledig aan het herschrijven, omdat hij nog beter en mooier kan. En met mijn nieuwe ideeën heb ik zelfs het idee opgevat om deze te laten drukken bij Probook. Zo trots ben ik er ondertussen op. Waar het over gaat, dat houd ik nog even voor mezelf. Maar mocht je op de hoogte gehouden willen worden, vergeet je dan vooral niet in te schrijven voor de nieuwsbrief door middel van onderstaand formulier! (Zie je, het is een trucje dat iedereen gebruikt 😉 )

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *