fbpx    

De Nationale Voorleesdagen voor moeders die er even geen zin in hebben: de survivalgids

Het is weer zover! Van 22 januari tot en met 1 februari zijn het de Nationale Voorleesdagen. Voor als je onder een steen leeft, je geen kind onder de zes in huis hebt of nog moet bevallen: good for you. Voor alle andere moeders betekent het weer even bezorgd afvragen of je je kind wel genoeg voorleest of dat je zijn of haar taalontwikkeling niet tekort doet met je ambitie om ’s wereld grootste boekenverzameling zónder woorden te hebben. Voor jullie, lieve mama’s, heb ik deze survivalgids geschreven.

Voorlezen is belangrijk, dat wéten we

Even een disclaimer voor je verder leest: ik weet dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van peuters en kleuters. Dat weet jij vast ook. De Nationale Voorleesdagen zijn in het leven geroepen om het belang uit te leggen van jonge kinderen voorlezen: het helpt hun woordenschat vergroten en ze snappen de wereld om zich heen beter. Dat gezegd hebbende, mocht je kind een taalachterstand hebben, dan is dat niet op te lossen met een weekje flink voorlezen. Althans, dat denk ik dan.

Survivaltip 1: het maakt niet uit wie er voorleest! Jij hoeft het dus niet per se te zijn

Voorlezen is dus belangrijk, maar we vertellen niet wíe er voor moet lezen. Komt dat even goed uit! Het is bekend dat kinderen veel baat hebben bij 15 minuten voorgelezen worden per dag. Dit betekent dat je of elk kinderboek twee keer voorleest – waar je niet vrolijk van wordt, zie survivaltip 2 – of de taak ook overdraagt aan andere mensen in je omgeving. Onze peuter wordt dagelijks voorgelezen, vlak voor het slapen. Vijf minuten vind ik genoeg, want ik weet dat er vervolgens nog een uur durende vragenreeks komt met: ‘mama mag ik plassen, mama mag ik drinken, mama mag ik eten, mama mag ik in jullie bed, mama waarom wonen er geen krokodillen onder mijn bed en mama, wil je papa roepen?’ Niets mis met de taalontwikkeling van mijn kind, wel met zijn gevoel voor timing. Niet eten tijdens het avondeten, maar het liefst wel als hij naar bed gaat – ik dwaal af.

Vijf minuten lezen wij dus voor. Een snelle rekensom leert ons dat hij dan nog tien minuten tekortkomt. Dat klinkt niet zoveel, maar dat is op jaarbasis toch al 3650 minuten, oftewel meer dan 60 uur. Meer dan 60 uur, mensen! Taalachterstand waiting to happen, hier! Gelukkig zijn daar de Voorleesdagen: de bibliotheek heeft speciale voorleesfeestjes voor je peuter! En voor jou. Ai ai ai. Kun je alsnog naar een verhaal luisteren waar jij wel van slaapt, maar je kind niet.

Met die ene week los je de achterstand niet op, maar gelukkig lezen scholen, de peuteropvang, babysitters, opa’s en oma’s en ooms en tantes ook regelmatig voor. Ga je ergens op bezoek? Zorg voor een boekje in je tas en geef hem aan je peuter en fluiter je peuter in dat hij of zij naar een willekeurig slachtoffer mag stappen en voorgelezen mag worden. Als het slachtoffer liever niet wil, gebruik dan de volgende woorden: “Hij is zó dol op lezen! Leuk hè? Zo snoezig ook! Zie je nu wel dat de jeugd houdt van lezen!” En je slachtoffer is om.

Heb je nog steeds een tekort van enkele uren, investeer dan in een oude telefoon en zet hier bijvoorbeeld Prepaid internet van Simyo op. Zorg vervolgens voor een Storytel abonnement of een YouTube (Kids) account. Op Storytel worden er boeken voorgelezen, waaronder ook veel kinderboeken. En op YouTube zijn veel voorleesfilmpjes te vinden. Al is het alleen maar zodat we onze kinderen nog wel kunnen laten opgroeien met meneer Aart die kinderen voorleest in Sesamstraat.
Ht voordeel van deze apps, is dat je kind ook voorgelezen kan worden als je onderweg bent of gewoon even nodig moet koken en dat in alle rust wil.

Survivaltip 2: Verstop de boeken die je letterlijk kent

Paniek gisteravond, want die peuter van mij maakt de zinnen af van Jungle Boek. Ik ben dat boek meer dan zat, want als ik hem niet vertel dat Mowgli óók de brandweer belt nadat het hele bos in de hens is gevlogen, heb ik een peuter die me elke 2 seconden vraagt OF MOWGLI DAN OOK EVEN DE BRANDWEER NOG BELT MAMA JA TOCH? JA TOCH MAMA? HALLO MAMA?
Ja, schat. Mowgli heeft een mobieltje in zijn lendendoek met een Prepaid abonnement zodat hij te allen tijde de brandweer kan bellen.
We lezen dat boek dus iedere avond, wat we een paar weken geleden met ‘Op zoek naar Nemo’ moesten doen en even daarvoor met Wies wil in pyjama. Survivaltip: verstop de boeken na een week en vertel je kind dat het tijd is voor een nieuw boek voor de aankomende weken, totdat je niet meer mag zeggen: “Toen kwam de oom van Simba” en je kind je in je gezicht schreeuwt dat die oom van Simba “SCAWWUR MAMA SCAWURRRRRRRR” heet.

Survivaltip 3: Voer gewoon volwassen gesprekken met je kind

De reden dat voorlezen goed voor kinderen is, omdat ouders nogal geneigd zijn om kinderachtig te praten tegen hun kind. Of nauwelijks te praten. Als dit wel goed zit, kun je ook gewoon volwassen gesprekken voeren met je kind. Ik raad je af om het over de Dow Jones te hebben, al is het alleen maar omdat het merendeel van de volwassenen ook niet weet hoe de Dow Jones in elkaar zit. Praten over het weer kan prima, want dat eindigt vaak in dat je je kind uitlegt dat hij de maan niet kan pakken en dat de zon inderdaad nu in zijn ogen schijnt, maar dat ie dan maar de andere kant op moet kijken. Andere gespreksonderwerpen waar je het over kan hebben met je kind: het avondeten, liedjes expres verkeerd zingen of speel bijvoorbeeld winkeltje. Dat helpt enorm in de taalontwikkeling. Het zit hem dus niet per se in het voorlezen, maar vooral in het aantrekkelijk maken van taal. En oh ja, nadoen vinden kinderen ook leuk. Als jij veel leest, wil je kind dat automatisch ook.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *