fbpx    
De Ultieme Gids Voor het slijpen van messen

De Ultieme Gids Voor het slijpen van messen

7 januari 2021

Een bot mes maakt het snijden niet alleen minder efficiënt. Het is ook gevaarlijker omdat gebruikers extra kracht moeten uitoefenen tijdens het zagen, wat kan leiden tot wegglijden en letsel. Naast een groter gevaar kan de kwaliteit van uw voedsel ook als onnauwkeurig worden beschouwd, en inconsistent snijden leidt tot ongelijkmatiger koken. Thuis koken is een gezellig, maar je hebt goed onderhouden tools nodig. Deze complete gids voor het slijpen van messen helpt je om je messen scherp en klaar voor gebruik te houden.

Hoe kan ik de scherpte van mijn messen testen?

Gebruik een vel papier om te zien of jouw messen baat kunnen hebben bij het slijpen van de messen. Het enige dat je hoeft te doen, is een opgevouwen vel papier verticaal omhoog houden. Een stuk printerpapier of dunner papier, zoals krantenpapier, zal werken. Plaats het mes onder een kleine hoek boven op het papier en begin met snijden. Snijdt van je af. Als het mes het papier niet netjes snijdt, is het misschien tijd om het te slijpen.

Wat is het verschil tussen honen en messenslijpen?

Hoewel een gereedschap zoals een stalen hoonstaaf vaak wordt gebruikt om de snijkwaliteit te verbeteren, slijpen hoonstaven de messen niet echt. In plaats daarvan maken hoonstaven de snede van het blad recht om het zagen veiliger en schoner te maken. Wanneer jouw mes na verloop van tijd verbogen raakt en baat kan hebben bij rechttrekken, is honen naast slijpen een goed idee.

Hoe vaak moet je jouw messen slijpen?

Idealiter zou je je mes wekelijks moeten slijpen of zelfs na elke keer dat je je mes hebt gebruikt. Het is echter het beste om jouw messen eens in de paar maanden of eenmaal per jaar te slijpen, afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Je moet er ook voor zorgen dat je messen goed worden opgeborgen. Dit beschermt niet alleen je messen, maar helpt je ook bij het organiseren van je keuken.

De Ultieme Gids Voor het slijpen van messen hoonstaaf

Hoe messen te slijpen met behulp van een stalen aanzetstaaf

Ookwel bekend als aanzetstaal, wordt bij veel messensets een hoonstaaf meegeleverd. Hoewel het je messen niet echt slijpt, helpt het wel om de snede opnieuw uit te lijnen als deze enigszins ongelijk is.

Je kunt een wetstaaf gebruiken door deze verticaal vast te houden en de bodem stevig op het aanrecht te plaatsen. Zorg ervoor dat de hiel van het mes tegen de punt van de staaf zit en houd het mes in een lichte opwaartse hoek gericht, 15 graden van de staaf af.

Je kunt dan lichte druk uitoefenen op het lemmet door het langs de stang naar beneden te schuiven terwijl je het mes in jouw richting trekt om het midden van het lemmet in contact te houden met het midden van de stang. Zodra het blad over de hele lengte van de staaf is neergelaten, moet de punt zich onderaan bevinden, op welk punt je het blad weer naar boven kunt brengen om de beweging aan beide zijden van het blad vier of vijf keer te herhalen.

Wanneer je deze techniek gebruikt, moet jouw mes goed zijn uitgelijnd om beter te kunnen snijden. Als de papieren test nog steeds niet bevredigend is, is het slijpen van het mes de volgende stap.

Wanneer moet je een messenslijper gebruiken?

Als het mes bot is tot het punt waarop honen niet helpt, betekent dit dat de snede enige vorm moet krijgen door het verwijderen van ruw staal op het lemmet. Een hoonstaaf zal dit niet bereiken, dus je hebt een betrouwbare slijper nodig om de klus te klaren.

Je kunt je mes slijpen met een handmatige of elektrische slijper (wat vaak de gemakkelijkste methode is), of je kunt een wetsteen gebruiken. Je kunt jouw messen ook professioneel laten slijpen, wat ideaal kan zijn als je geen slijper in huis hebt en niet weet hoe je een wetsteen moet gebruiken (hoewel we dit behandelen in dit artikel).

Pro-tip: Als het gaat om de hoek van het mes, komt met meer scherpte een scherper gevoel. Een mes van 15 graden snijdt bijvoorbeeld schoner dan een mes van 20 graden, en je kunt de hoek van het mes aanpassen door te slijpen, omdat het de snede smaller maakt.

Voordelen en nadelen van verschillende messenslijpers

Als je jouw messen moet slijpen en een hoonstaaf niet voldoende is, zijn er verschillende opties beschikbaar om jouw messen in topconditie te houden.

Handmatige messenslijpers

Handmatige messenslijpers bevatten schuurmiddelen in de vorm van een V die het mes vasthoudt tijdens het slijpen of op wielen. Wanneer je dit type slijper gebruikt, trek je het mes meestal door het schurende materiaal terwijl je gelijkmatige druk uitoefent.

Voordelen van het gebruik van handmatige slijpers voor het slijpen van messen

Handmatige slijpers zijn de goedkoopste optie als je je messen wilt slijpen. Ze houden het mes ook stevig op zijn plaats tijdens het slijpen voor een gelijkmatig resultaat, en ze zijn ideaal voor gebruik met de meeste soorten keukenmessen. Door hun compacte formaat kunnen ze vrijwel overal worden opgeborgen en gemakkelijk toegankelijk zijn.

Nadelen van het gebruik van handmatige slijpers voor het slijpen van messen

Helaas repareren zelfs de beste handmatige slijpers jouw messen niet als ze veel schade hebben opgelopen. Ze zijn ook niet de beste tool om te gebruiken voor het onderhouden van meer hoogwaardigere messen, die in de meeste gevallen het gebruik van een wetsteen vereisen.

Elektrische messenslijpers

Elektrische messenslijpers zijn erg handig en vereisen geen werk dat bij handmatige slijpers hoort. In tegenstelling tot handmatige slijpers, wordt het schuurmiddel gebruikt op gemotoriseerde wielen voor meer geautomatiseerd slijpen.

Elektrische slijpers zijn ongelooflijk eenvoudig te gebruiken. Zet gewoon de slijper aan en houd het mes stevig vast terwijl je het mes langs de sleuven trekt waar ze tegen de schuurwielen schuren. Herhaal het proces aan beide kanten totdat het mes naar wens is geslepen.

Voordelen van het gebruik van elektrische slijpers voor het slijpen van messen

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een elektrische slijper is het gebruik van veerbelaste geleiders die helpen het mes op zijn plaats te houden. Dit zorgt voor een gelijkmatiger slijpen langs het lemmet. Als jouw messen veel schade hebben opgelopen, zijn elektrische slijpers ook beter in staat dit te repareren dan hun handmatige tegenhangers. Ze bevatten ook verschillende slots, die elk een ander scherpteniveau bieden.

Nadelen van het gebruik van elektrische slijpers voor het slijpen van messen

Als je op zoek bent naar een goedkopere optie, kun je beter een handmatige slijper aanschaffen. Elektrische slijpers zijn ook niet compatibel met messen die een volledige steun hebben, omdat je niet het hele mes door de slijpsleuven kunt halen.

Pro-tip: Zoek een goede elektrische slijper van een toonaangevend merk. Slijpers van hogere kwaliteit voorkomen overtollig metaalverlies met opties voor fijn, grof en niet-gemotoriseerd staal voor het slijpen.

De Ultieme Gids Voor het slijpen van messen met wetsteen

Wetstenen

Als je een hoogwaardige messencollectie hebt, is een wetsteen het beste hulpmiddel om te gebruiken. Er is echter een bepaalde kunst om de wetsteen onder de knie te krijgen. Soms is het het beste om het slijpen van slijpstenen over te laten aan de professionals en je messen op pad te sturen voor professionele slijpservices. Maar met wat oefening kun je ook goed gebruik maken van de wetsteen. Het beheersen van de wetsteen kan je op de lange termijn ook helpen wat geld te besparen.

Wat maakt de wetsteen tot de beste tool voor het slijpen van messen?

De wetsteen is zo’n populair en tijdloos stuk gereedschap omdat het verreweg het meest aanpasbaar is. De gebruiker houdt het mes eenvoudig in een bepaalde hoek op basis van het type lemmet, waardoor je elk type mes kunt slijpen, ook messen met een volle bolster. Wetstenen zijn ook vaak niet duur in vergelijking met andere slijpgereedschappen.

De keerzijde is, zoals ik al zei, dat je even moet wennen aan het gebruik van de wetsteen. Waarom? Je moet het mes in de juiste hoek houden om het beste resultaat te krijgen. Geduld is ook een vereiste deugd, omdat het lang kan duren om bottere messen te slijpen.

Hoe een wetsteen te gebruiken voor het slijpen van messen

Om een ​​wetsteen te gebruiken, begin je met het plaatsen van natte papieren handdoeken of een rubberen plank onder de wetsteen om deze vast te houden, met de ruwe kant van de wetsteen naar boven gericht.

Vervolgens houd je het mes naar buiten gericht en plaats je het mes in de juiste hoek voor het type mes dat je gebruikt. Messen in westerse stijl moeten bijvoorbeeld op 20 graden staan, terwijl messen in Japanse stijl op 15 graden moeten staan. Houd je andere hand op de platte kant van het blad naar het midden toe en zorg ervoor dat je vingers ver van de rand verwijderd zijn.

Beweeg het mes met cirkelvormige bewegingen over de lengte van de steen en zorg ervoor dat de hoek stabiel is totdat de punt van het mes van de tegenoverliggende rand glijdt. Blijf dit proces aan beide kanten herhalen totdat je de gewenste scherpte hebt bereikt.

Pro-tip: Bij het controleren van de scherpte van het mes tijdens het slijpen, kun je je duim langzaam en voorzichtig tegen de snede laten lopen – maar niet parallel aan het lemmet. Als je de braam over de hele lengte van het mes kunt voelen, is het voldoende geslepen.

Voor snelle en gemakkelijke resultaten: probeer een koffiemok om messen te slijpen

Wanneer je geen gereedschap wilt kopen om je messen te slijpen, maar wel een snelle oplossing wilt, kun je een koffiemok proberen. Hoewel ze niet de beste resultaten zullen opleveren, zijn gewone koffiemokken dankzij het keramische materiaal goede messen slijp vlakken als er niets anders beschikbaar is.

Om een ​​koffiemok direct als puntenslijper te gebruiken, plaats je de mok eenvoudig ondersteboven zodat de onderkant bovenop ligt en plaats je het mes in een hoek van 20 graden op de rand van de onderkant van de mok. Maak vervolgens een vegende beweging over het hele mes terwijl je het mes naar je toe trekt en herhaal dit verschillende keren aan elke kant van het mes. Wissel af tussen beide zijden van het mes voor de laatste twee of drie bewegingen.

Je kunt een koffiemok gebruiken in combinatie met een hoonstaaf als je die hebt. Als je klaar bent met het slijpen van het mes op je mok, maak je zes tot acht veegbewegingen op een aanzetstaaf om eventuele resterende knikken of bramen te verwijderen.

Hoe kan ik een gekarteld mes slijpen?

Bij het slijpen van een gekarteld mes kun je het beste een handmatige messenslijper gebruiken. Een handmatige slijper is ideaal voor gekartelde messen omdat deze alle groeven in het lemmet kan bereiken, of het mes nu zaagtand, puntig of geschulpt is. Houd er rekening mee dat gekartelde messen niet zo vaak moeten worden geslepen als gladdere messen, omdat de tanden contact maken met het snijoppervlak in tegenstelling tot de rand van gladde messen.

Hoe je jouw messen bewaart voor een langer gebruik

Het slijpen van messen is essentieel om een ​​schone en veilige snede te behouden. Nog een van de beste manieren om het meeste uit je messencollectie te halen, is door ze op de juiste manier op te bergen. Hoewel het prima is om botermessen en ander traditioneel tafelbestek in een la te bewaren met ander bestek, moet je je keukenmes op een plek bewaren die speciaal voor deze messen bedoeld is.

Je kunt ze opbergen met een van de verschillende tools. Een manier om je messenset te behouden, is door een magnetische messenstrip te gebruiken die je messen kan magnetiseren en ze aan de muur kan laten hangen. Dit zal helpen om meer ruimte op je werkblad vrij te maken.

Als alternatief kan een universeel messenblok jouw messen verticaal opbergen om ze veilig te houden en je te helpen bij het organiseren van aanrechtruimte. Mesbeschermers kunnen ook over jouw messen glijden en onbedoelde snijwonden voorkomen, terwijl de integriteit van het mes behouden blijft.

Het regelmatig honen en slijpen van messen kan helpen om ze in de best mogelijke conditie te houden, of je nu een meester van de wetsteen wordt of een slijpgereedschap. Het resultaat is dat jouw messen veiliger zijn en het eten zal smaken zoals het hoort terwijl je doordeweekse maaltijden en kerstdiners bereidt.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *