fbpx    

De ultieme gids voor het zetten van de schoen met peuters

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent ook dat er een hoop peuters voor het eerst in hun leventje hun schoen zetten! Er worden liedjes gezongen, vol hoop cadeautjes uitgepakt en als het even kan, dezelfde avond weer een schoen gezet. Omdat ik in mijn omgeving ineens gebombardeerd werd tot peuterschoenzetkenner, heb ik deze ultieme gids geschreven over hoe je het beste de schoen kan zetten met je peuter als het zijn eerste sinterklaas is!

Communiceer helder met je kleintje en maak afspraken

Jonge kinderen hebben geen tot weinig tijdsbesef. Zo lopen hier de dagdelen door elkaar en kan de peuter in één zin roepen dat hij vanmorgen nadat hij geslapen heeft, naar opa gaat. Terwijl hij dan eigenlijk vanmiddag bedoelt en hij toch pas morgen naar opa gaat. Volg je het nog? Dat tijdsbesef is er dus nog niet goed, daarom is ritme en helderheid erg belangrijk met kleintjes. We hebben tot afgelopen woensdag de peuter niet eens verteld dat Sinterklaas binnenkort weer in het land is. Op het moment dat ik het Sinterklaasjournaal aanzette op woensdagavond was het hek namelijk van de dam: “Wanneer komt Sinteplaas? Waarom rijdt de trein niet? Oh mama, een trein! Mag ik mijn schoen zetten? Krijgt ik een cadeautje? Oooooh mama, kijk Sinteplaas! Waar is Sinteplaas nou? Ik zeg toch Sinteplaas. Sintek-plaas! Mama, magt ik mijn schoen zetten, ja? Oh, zondag pas. Oh. Jammer.”

Het gaat hier sinds woensdag over niets anders meer dan Sinterklaas en dat is niet erg, zolang het niet te intens wordt. Zo hebben wij onze peuter uitgelegd dat Sinterklaas op zaterdag komt en hij dan ’s avonds zijn schoen mag zetten. En hoewel hij dan vraagt of hij dan die pop of dat dekbedovertrek krijgt, vertellen we hem er direct bij dat we dat niet weten, want je mag wel cadeautjes vragen, maar of je die dan ook krijgt, dat bepaalt Sinterklaas.

Je kan er ook voor kiezen om absolute stilte te houden tot de intocht van Sinterklaas, maar je hebt geen bevestiging dat je kind dan niets mee krijgt. Op het kinderdagverblijf of op de peuterspeelzaal hebben ze vaak een Sinterklaasthema en bij ons op de opvang keken ze zelfs het Sinterklaasjournaal. Dat ze dus helemaal enthousiast thuiskomen, kun je niet geheel voorkomen!

Kies een vaste plek voor de schoen – zoals de verwarming

Het moet duidelijk zijn voor je kindje waar hij zijn schoen zet. Schoenen horen normaal in de gang of in het schoenenrek en netjes bij elkaar gestald. Tijdens het zetten van je schoen, gebruik je er maar één. Dus het is belangrijk dat je kind snapt dat je je schoen ergens anders zet. Zelf hebben wij een open haard en mijn peuter gelooft daadwerkelijk dat de pieten door die smalle buis kunnen. Prima. Toen ik klein was, zetten wij onze schoen bij de tv-kast. Geen idee waarom, die plek was nou eenmaal de aangewezen plek. Bij mijn opa en oma mochten we altijd de schoen bovenaan de trap zetten. Van anderen hoor ik dat ze hun schoen bij de verwarming zetten. Wellicht omdat dat ook een warmtebron is, net als een kachel. Let wel op dat de verwarming niet gloeiend heet moet zijn of dat de kachel niet aan is als je kindje zijn of haar schoen zet. Mocht je nu bang zijn dat er ooit een punt komt dat je kind zijn schoen moet zetten bij de tv-kast omdat open haarden niet meer zijn toegestaan of de verwarming wordt uitgefaseerd vanwege de gaskraan die dichtgaat, weet dan dat je ook een prachtige Redwell infraroodverwarming kan aanschaffen. Kinderschoentjes voor zo’n mooie kachel staan ook superleuk.

Bedenk activiteiten voorafgaand aan de komst van Sinterklaas

Mocht je te maken hebben met een enthousiaste peuter die op zijn kleine beentjes trilt van spanning, dan is het wellicht handig om alvast wat activiteiten te bedenken om zijn enthousiasme te monitoren. Zo heeft hij van ons een pietenpakje gekregen – deze zijn te koop bij Action – en hebben we hem gevraagd wat hij graag wil ontvangen van Sinterklaas. De volgende activiteiten kun je met je kleintje doen voordat Sinterklaas komt. Je kan zelfs ervoor kiezen om er een checklist van te maken, zodat je kindje weet dat het nog even duurt!

  • een verlanglijstje maken/kleuren/knippen/plakken/vertellen;
  • Sinterklaasliedjes oefenen;
  • Samen met één van de ouders buitenspelen om te oefenen als hulppiet;
  • het Sinterklaasjournaal kijken;
  • pepernoten of iets anders lekkers bakken;
  • iets kopen voor het paard van Sinterklaas;
  • Een mooie tekening maken voor in de schoen.

Deze activiteiten kun je ook uitvoeren als je kindje de schoen even niet mag zetten.

Landelijke intocht of plaatselijke intocht: maak je keuze of laat je kind twee keer de schoen zetten

Vorig jaar maakten wij een fout. En gelukkig was het een fout die we konden rechtzetten omdat ik wat cadeautjes in voren had gekocht, want oei oei. We keken op zaterdag de landelijke intocht en natuurlijk mocht de peuter die avond zijn schoen zetten. Enthousiast zaten we voor de openhaard en schreeuwde hij door de kachel: ‘PIEHIEET? HALLOOO PIEEEEET!’ hij zong halve liedjes en die avond stopten we zijn schoen vol cadeautjes. Hij zou pas over een paar dagen weer een cadeautje krijgen. Or so we thought.

Op zondag is de intocht in onze stad, we besloten op het allerlaatste moment te gaan en het was een feest. Tot de burgemeester zei: “En vanavond mogen jullie allemaal jullie schoen zetten!” Ik zag ouders humorloos lachen, elkaar vertwijfeld aankijken en hopen dat hun kinderen genoegen zouden nemen met een dropveter uit de supermarkt, want eh, het was zondag. En de winkels waren dicht. Ik had mijn kind op andere gedachten kunnen brengen, maar ja, de burgemeester stond wel naast Sinterklaas, dus daar stond ik dan.

Mocht jij strenge regels hebben over hoe vaak je kind de schoen mag zetten, bedenk dit dan rondom optochten. Vaak worden er op tv of in optochten beloftes gedaan over wanneer kinderen hun schoen mogen zetten en jij zit mooi diezelfde avond cadeautjes in te pakken met krantenpapier, omdat je inpakpapier op was.

Maak een aftelkalender of gebruik deze!

Op het moment dat Sinterklaas er is, zul je regelmatig de vraag krijgen wanneer de schoen gezet mag worden. Als je hier heldere afspraken over hebt, dan kun je een aftelkalender maken met je kleintje. Voor elk nachtje, of wellicht voor een bepaald aantal opdrachten, mag hij een sticker plakken en met een aantal stickers, mag hij zijn schoen weer zetten. Zo is het direct duidelijk of hij vandaag al zijn schoen mag zetten of niet. Hang de kalender op een duidelijke plek op en laat je kindje zelf de stickers plakken.

Mocht je geen zin of tijd hebben om er zelf één te maken, dan kun je natuurlijk ook de aftelkalender gebruiken die ik speciaal maakte voor Kaktussen.nl! Met handige instructies om zelf aan te geven wanneer je kindje de schoen mag zetten. Kies zelf of je kindje de vakjes mag afstrepen, bestickeren of iets anders en bepaal zelf wanneer je pakjesavond viert!

Download de Sinterklaas aftelkalender

Maak geen slapende honden wakker: over het enthousiasmeren van je kind

Als jij ’s avonds de schoen van je kind hebt gevuld, wil je natuurlijk niets liever dan zijn blije gezichtje zien de volgende dag. Ik snap het, maar ’s ochtends kan het zijn dat je kindje nog in een halve staat van ontwaking is en even is vergeten wat er die avond ervoor is gebeurd. Maak hier gebruik van, want zodra jij het woord ‘schoen’, ‘Sinterklaas’, ‘piet’, ‘cadeau’ of iets waar daar op lijkt, mompelt, is het gedaan met de rust. Denk dan maar niet dat je jezelf rustig kan aankleden. Of je kind. Of dat je traphekje het houdt. Nee. Dan moet je. Nu. Naar. Beneden. Mama. NU.

Denk aan kleine oortjes die meeluisteren

Toen je kleintje een baby’tje was, kon je nog openlijk discussiëren over Sinterklaas, of je het vierde en wat je dan kocht. Nu je een peuter hebt die goedgelovig is, moet je heel erg goed uitkijken met wat je bespreekt met je partner of anderen. Praat pas over wanneer je inkopen doet als je kindje op bed ligt en let ook op eventuele vrienden die het hebben over Sinterklaas waar je kleintje bij is. Je kan het mensen zonder kinderen niet kwalijk nemen als ze het erover hebben, maar je kan wel op tijd ingrijpen en vragen of ze het er alsjeblieft niet over willen hebben. En als het toch besproken moet worden, ga dan verder in het Engels. Alhoewel ik me afvraag met de hoeveelheid tijd die kinderen op hun tablets doorbrengen, kijkend naar Engelstalige kindertv, of dit nog lang zin heeft.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *