fbpx    

De voordelen van alleen uiteten gaan

10 maart 2019

Uiteten gaan in je eentje kan behoorlijk eng zijn, helemaal als je het voor het eerst doet. Want je denkt al gauw dat mensen je wellicht zielig vinden, of wellicht ben je bang dat je je verveelt. En misschien wil je het wel eens proberen, maar kun je jezelf nog niet helemaal over die drempel heen zetten. Er zitten onwijs veel voordelen aan alleen uiteten gaan.

Voordeel 1: je kan eten waar je wilt

Of je nu zin hebt in friet, Chinees, de Italiaanse keuken of gewoon wat borrelhapjes, het maakt niet uit! Jij bepaalt, want je bent helemaal in je eentje. Je hoeft met niemand rekening te houden. Behalve met jezelf.

Voordeel 2: wees lekker ongezellig

Je kan ongezellig zitten wezen tijdens het eten. Je hoeft geen rekening te houden met anderen, want je hebt geen gesprekspartners. Het voordeel hiervan is dat je kan lezen, schrijven, op je telefoon klooien of mensen kan kijken. In het laatste geval: staar niet al te opvallend.

Voordeel 3: je vertrekt wanneer je wilt

Je kunt opstaan en weer naar huis gaan wanneer je wilt. Er is geen sociale druk om drie gangen te nemen, ook al zat je na het broodmandje al vol. Je hoeft niet sociaal te doen en rekening te houden met de rest. Kijk maar eens om je heen naar de andere tafels, wedden dat er minstens één stel of groep verveeld zit en op hun telefoon bezig is?
Zodra jij je verveelt, sta je gewoon op. Wel eerst betalen, hè!

Voordeel 4: je hoeft geen kinderen stil te houden

Hoe fijn is dat? Baby’s en peuters snappen nog niet zo goed wanneer ze stil moeten zijn of wat de betekenis is van ‘zachtjes doen’. Alles gaat met een hoop kabaal, zelfs eten. En als ze dan al even rustig zijn, dan is dat waarschijnlijk omdat je maar een tablet voor hun neus hebt gezet of omdat ze jouw eten opeten. Dit brengt me meteen naar voordeel 5!

Voordeel 5: jouw eten is van jou!

Niemand aan tafel die zegt: ‘Mag ik even proeven?’ of nog erger, gewoon gilt en roept ‘HAP HAP’ en dan nog een driftbui erbovenop gooit als jij zegt ‘Nee, dit eten is van mama’. De kinderen die nu gillen, zijn niet van jou. Mooi.

Voordeel 6: je ontdekt dat je oorkleppen hebt ontwikkeld

Je komt er waarschijnlijk achter dat je als moeder-zijnde heel goed bent in het niet horen van andermans kinderen. Ouders proberen toch al gauw hun gillend of brabbelend kroost tot stilte te manen. Als je in je eentje uiteten gaat, valt het je pas op hoe weinig je meekrijgt van die andere kinderen. Je hebt geaccepteerd dat lawaai erbij hoort. En je wilt bijna tegen die ouders zeggen dat het echt niet erg is dat hun baby zo enthousiast is, want je vindt het zelfs schattig. Totdat zijn eten in jouw haar belandt of dat kind jouw aandacht wil, er zijn grenzen.

Voordeel 7: je kan eindelijk dat boek uitlezen

Lukt het jou ook maar niet om door dat boek te komen, terwijl je het zo leuk vindt? Thuis moet er altijd wat gedaan worden. De was, een poepluier of er moeten weer koekjes gebakken worden, je kan altijd druk blijven. En als het echt toch even rustig is, ben je vaak zo uitgeput dat je om acht uur ’s avonds maar in bed gaat liggen, soms met een boek. Maar vaker beland je naast je kind in zijn of haar bed, omdat er niet geslapen kan worden. Tijdens het uiteten kun je gewoon je boek lezen. Ongestoord. Behalve die serveerster of ober die af en toe komt vragen of alles nog naar wens is. ‘Ja hoor, doet u nog maar een glas wijn.’

Met bovenstaande voordelen aan alleen uiteten gaan, voel je je de volgende keer waarschijnlijk een stuk zelfverzekerder als je geniet van je diner, terwijl er om je heen wanhopige ouders hun kroost stil proberen te houden en zelf nog wat in hun maag te krijgen.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *