fbpx    
kraamweek

De voordelen van de kraamweek

Dat bevallen geen pretje is, weten we allemaal. Het resultaat mag er gelukkig vaak wezen, dus je bent logischerwijs zo trots als een pauw. En zo duf als een konijn, dat dan ook. De kraamweek is echter ook een week van intens genieten. Althans, dat besef je je achteraf, als je kraamhulp voorgoed afscheid neemt en jij eigenlijk je man wil overhalen om per direct voor een tweede, derde of zesde baby te gaan, omdat je je kraamhulp graag permanent in huis wil hebben. Zo heb ik mijn kraamhulp gedreigd met gijzeling. Not my finest moment, dat wil ik wel toegeven.

Kraamhulp from hell of reddende engel?

Voordat ik beviel, las ik veel over kraamzorg. Ik verslond het ene na het andere forumbericht online van moeders. Sommigen hadden kraamhulpen die reddende engelen waren, maar de meeste verhalen gingen toch wel over demonen in witte pakjes. Van rokende vrouwen, tot dames die de nieuwbakken vader in probeerden te palmen. Tegen de tijd dat mijn kraamhulp kwam, was ik er bijna van overtuigd dat ik haar na dag één al uit mijn huis moest gooien. Met de koffers van mijn man erachteraan.

Gelukkig was er niets minder waar. De kraamhulp was een ware engel. Als de jouwe dat niet is, bel dan vooral de kraamzorg op en leg uit dat je geen klik hebt! Je vertrouwt iemand namelijk wel je baby én je lichaam toe. En iedereen wil toch de volgende vier dingen van haar kraamhulp?

Schone lakens

Elke ochtend, als ik onder de douche stond, werd het bed verschoond. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar er is bijna niets zo lekker als een net verschoond bed met schone koele lakens. Het is natuurlijk ook geen overbodige luxe die eerste dagen: lekkende borsten, zweten en eventuele kraamtranen. Om dan weer in een vies bed te liggen nadat je gedoucht hebt, is ook niet heel fijn. Toch is dit wel wat ik mis van de kraamweek! Het is dat ik zelf nogal lui ben aangelegd, anders had ik elke dag wel mijn eigen bed verschoond voor de rest van mijn leven. De lektieten hoef ik er dan niet bij, uiteraard.

Ontbijt op bed

Ik ben een slechte eter ’s ochtends. Omdat ik vaak rond 7 uur vertrek naar mijn werk, maak ik of een smoothie, of eet ik niets. Dat ging er bij de kraamhulp niet in. Niet alleen omdat ik niet naar mijn werk hoefde en totaal geen reden had om niet te ontbijten, maar vooral omdat ik mijn energie hard nodig had. Tosti’s, beschuit, thee, sapjes: alles werd naar boven gebracht. Vaak kreeg Jop ook ontbijt op bed en aten we samen terwijl de kraamhulp De Kleinste in bad deed of verschoonde.

Vers fruit

“Het ziet er niet zo mooi uit, maar het is wel lekker!” Dat kondigde mijn kraamhulp aan toen ze met een flink glas vers gesneden fruit naar bovenkwam. Ik had sinds mijn bevalling nog niet zoiets moois gezien, want heel eerlijk, een baby ziet eruit als een mandragora uit Harry Potter als ze net geboren zijn. Volgens de kraamhulp waren de fruitpartjes niet allemaal even gelijk gesneden, maar wat kon mij dat schelen? Het was een kleurrijk tafereel en ik genoot er iedere dag van. Ik besloot dat ik de rest van mijn leven dit elke dag zou maken voor mezelf. Dit heb ik nog niet eens één dag na haar vertrek volgehouden, trouwens. Wat een werk.

Dutjes overdag

Verplichte dutjes omdat ik mijn rust goed nodig heb: de eerste dagen kon ik er maar moeilijk aan wennen. In het ziekenhuis moest ik me namelijk ’s ochtends aankleden van sommige zusters en kon ik niet echt slapen door het bezoek. Mijn kraamhulp was wat strenger. ’s Middags vroeg ze me of ik alleen wilde dutten of met de baby. Zelfs de huisarts werd naar huis gestuurd toen hij langskwam tijdens mijn rustperiode. “Heel fijn dat u langskomt, dokter. Maar mevrouw ligt net te slapen en u bent het vast met me eens dat dat erg belangrijk is.” Dat was de huisarts, want toen wij een week later op bezoek kwamen om onze mandragora die nu langzamerhand veranderde in een koddige baby te laten zien, sprak hij vol lof over de kraamhulp. En, benadrukte hij, rust is erg belangrijk. Rust, reinheid en regelmaat.

Van alle punten die de kraamhulp voor mij deed in de kraamweek, zijn alleen de dutjes overdag blijven plakken. Hopelijk houdt De Kleinste nog even zijn middagdutje vol, want deze moeder geniet daar nog met volle teugen zelf van.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *