fbpx
            Deze digitale must haves heb je nodig als je jonge kinderen hebt

Deze digitale must haves heb je nodig als je jonge kinderen hebt

door Caroline

Misschien ben je zo’n moeder die erbij zweert dat haar kind nooit en te nimmer op de telefoon mag, een tablet krijgt of aan je laptop mag zitten. Ik was ooit ook zo’n moeder. Tot de peuter bij opa en oma wel af en toe een filmpje keek op de telefoon en hij net zo graag als mama ook wilde typen en dus, als ik niet keek, een paar keer flink op het toetsenbord van mijn MacBook ramde en tegen de achterkant mepte. Halve hartaanval bij deze vrouw hier. Ondertussen ben ik een expert in ervoor zorgen dat mijn apparaten niet stuk gaan in die peuterhandjes. Voorkomen is beter dan genezen, namelijk.

Bescherm je elektronische apparaten

Toen ik mijn nieuwe abonnement afsloot en daarbij een nieuwe telefoon uit had gezocht, kreeg ik te horen dat telefoons allang niet meer zijn verzekerd in je inboedelverzekering. Ik maakte namelijk een grapje dat ik geen verzekering nodig had. De enige die mijn telefoon zou breken, zou mijn peuter zijn. En we waren nu eenmaal verzekerd tegen slooppartijen van de peuter. Dit bleek dus niet te gelden voor telefoons. Dit is omdat er door veel mensen in het verleden helaas misbruik van is gemaakt. Mensen wilden blijkbaar die nieuwe telefoon die net was uitgekomen zonder er voor te hoeven betalen, dus molden ze doelbewust hun oude. Fijn. Dit betekent twee dingen: of je sluit een dure verzekering af voor je apparaten, of je investeert in goede covers voor je apparatuur. Dit laatste is een stuk beter voor het milieu, trouwens. Dat we slechts twee jaar doen met een telefoon of laptop, is natuurlijk wel een beetje gek. En zonde.

Gebruik een screenprotector

Lange tijd vond ik een screen protector een onnodige uitgave. En iets wat vooral gedoe was. 25 of 30 euro voor een screenprotector? Wat, is het ingelegd met goud? Ik vond dit vooral iets voor mensen die onhandig waren. Zoals mijn man, wiens screen protector meer barsten vertoont dan het kopje dat mijn peuter kapotmaakte en die ik weer moest lijmen.

Ondertussen heb ik dus zelf ook een screenprotector op mijn telefoon. Eén van rond de dertig euro. Het is helemaal niet raar om zoveel geld uit te geven aan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S10e screenprotector of eentje voor je dure nieuwe iPhone. Niet alleen jij gaat met je telefoon aan de haal, maar je kind ook. Samen foto’s maken, filmpjes kijken of bellen met opa en oma. Doe jezelf een plezier en plaats een goede screenprotector op je scherm.

Koop een hufterproof hoesje voor je telefoon

Kindertablets heten vaak zo omdat ze een siliconen hoes om de tablet hebben die het ding stootproof maken. Jouw telefoon komt niet standaard met zo’n hoes, wat op zich gek is, want je sjouwt gewoon met een minicomputer rond in je zak. Telefoons zijn allang niet meer zo onbreekbaar als die Nokia 3310 die je had op de middelbare school. Nee, één keer vallen en je kan je scherm al laten repareren. Nog een keer laten vallen en je kan misschien niet eens meer bellen, of youTube kids opstarten. Ik moet er niet aan denken, hoe komen we dan in hemelsnaam de etentjes door in restaurants?

De luxere telefoons van tegenwoordig worden soms zelfs voorzien van een glazen achterkant. Wat gebeurt er als je peuter een glas drinken op de grond gooit? Juist. Dat kan dus ook met jouw telefoon gebeuren. Niet alleen de iPhone heeft een glazen achterkant. De Samsung Galaxy S10e heeft dat bijvoorbeeld ook. Dus kies een gedegen hufterproof (oftewel: peuterproof) Samsung Galaxy S10e hoesje. Als je een screenprotector op de voorkant plaatst, moet je ook op zijn minst de achterkant goed beschermen.

Een stevige case voor je laptop

Ik had het al even over mijn laptop. Ik ben gewend dat mijn laptops niet lang meegaan. Niet zozeer omdat ik er onvoorzichtig mee om ging, maar omdat ik altijd goedkope Windows laptops had. Na twee jaar 12 uur gebruik per dag, kon ik ze wegdoen. Ze waren te traag en gingen continu stuk. Drie jaar geleden investeerde ik in een MacBook Air en ik ben er ontzettend zuinig op. Mijn peuter mag er niet aankomen, maar hij doet het stiekem toch. En toen ik een keer struikelde over Duplo, mijn laptop door de lucht vloog en wonder boven wonder via de bank op de grond stuiterde. Alles deed het nog. Ik bestelde meteen twee laptop covers. Een roze voor mijn MacBook Air en een Marble voor de MacBook Pro die ik voor mijn werk heb. Hoewel de peuter er absoluut echt niet aan mag komen, bleek ik dus zelf af en toe wat lomper te zijn dan gedacht.

Koop een powerbank

De powerbank is vreselijk ondergewaardeerd in onze cultuur. Het klinkt dramatisch en dat is het ook eigenlijk wel. Als ik bezoek krijg, is de eerste vraag over het algemeen: ‘mag ik je oplader lenen?’ Dit zegt of iets over het feit dat telefoons vreselijk snel leeg zijn, of iets over het minimale gebruik van powerbanks. Of het zegt iets over mijn vrienden, dat kan natuurlijk ook. Wij spelen best vaak spelletjes via de telefoon en de Playstation met elkaar en over het algemeen is het mijn telefoon en die van een goede vriendin die praktisch leeg zijn. Vaak hangen we dan om beurten onze telefoon in de lader, staan we ongemakkelijk bij het stopcontact te spelen en verliezen we uiteraard altijd. Ik heb acht powerbanks in huis, dames en heren. Acht. Laat dat even tot je doordringen. Acht. En alsnog ben ik altijd op zoek naar stopcontacten, overal.

Snap je nu waarom ik zeg dat deze dingen zijn ondergewaardeerd? Telefoons moeten sneller opgeladen worden dan vroeger, juist door alle functionaliteiten die ze nu hebben. Doe jezelf dus een lol, schaf een fatsoenlijke powerbank aan en zorg dat deze altijd is opgeladen. Fijn voor onderweg, als je bijvoorbeeld in een trein zit en het stopcontact doet het niet. Op dit soort momenten zul je namelijk altijd zien dat jouw peuter stronteigenwijs is, iedereen lastigvalt, eigenlijk gewoon een tijdje naar Baby Shark moet luisteren op jouw telefoon en jouw telefoon nog 2% batterij heeft. Succes met die zenuwinzinking!


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top