fbpx    
de leukste kinderboeken van 2019

Deze nieuwe kinderboeken gaan Nederland veroveren en wel hierom!

Van sommige boeken leer je niet altijd de belangrijke dingen die de wereld mooier maken. Wel grappiger, natuurlijk. Maar mooier, dat gebeurt niet zoveel. Mo’s Daughters doet dit wel. In de boeken van Mo’s Daughters staan namelijk stoere meiden centraal. Meiden die op hun eigen manier hun ding doen en vooral leren geloven in zichzelf. Zo is er de kleine Wies die dolgraag in pyjama naar school wil. Mama vindt dit een beetje gek, want de andere kindjes zullen je misschien veroordelen. Wies trekt er niets van aan. En met succes.
Suus wordt voor straf op school op de gang gezet en in plaats van dat ze zich inhoudt, blijft ze geloven in zichzelf. Wederom met succes.
En Cato trekt het hele huis ondersteboven om maar te ontdekken of het koelkastlampje uitgaat. Zelfs ik heb gelachen om de gebeurtenissen in de boeken. En ik ben niet zo snel onder de indruk.

Ondertussen heeft onze peuter meer leesboeken dan wij in huis. Ik geef zelfs mijn eigen boeken weg en vervang ze door digitale varianten zodat hij meer plek heeft voor zijn collectie. Hij vindt boeken namelijk leuk. We lezen hem dagelijks voor het slapen gaan, voor. En soms ook tussendoor. Hij kan de meeste verhaaltjes al feilloos zelf oplepelen en we merken dat hij er veel van leert. Zo zijn er boeken waarvan hij leerde dat je paddenstoelen in het bos moet laten staan, leerde hij door boeken goed zoeken en leerde hij ook dat het paard van Sinterklaas ziek van rode kool wordt, maar dan beter wordt van kroketten.

Moet dat nou? Meisjes in de hoofdrol?

Wellicht vraag je je af waarom boeken met meisjes in de hoofdrol nu juist belangrijk zijn. Dat snap ik. Jonge kinderen vormen in de eerste jaren van hun leven een beeld bij wat meisjes en vrouwen kunnen. Ze leren wat normaal is voor vrouwen en hoe ze zich moeten gedragen. Het beeld dat vrouwen goed zijn in het huishouden, is geen genetisch iets. Dit is door opvoeding ontstaan. Vervolgens zullen deze meisjes zichzelf altijd tegenhouden en afremmen. Zonde, natuurlijk. Want de eerste jaren na hun geboorte zijn we hier helemaal niet mee bezig! Dan wil een jongen gewoon nagellak op en een jurk aan en een meisje komt volledig onder de modder uit het bos gerold. Naar mate ze ouder worden, worden ze zich bewust van hun geslacht en wat hoort en niet hoort. Zo zie je een man gerust met zijn benen wijd zitten, maar een vrouw? Die doet dat niet zo gauw. Ik voel me nog altijd behoorlijk asociaal als ik mijn benen wijd opengooi. Ook al ben ik thuis in mijn eentje.

Maan kan haar bal zelf maken. Misschien heel logisch, maar tijdens het lezen dacht ik stiekem: ‘Oh nee, de bal is kapot! Nu moet vast haar vader die bal maken.’ Nee, dus.

Mocht je meer over deze rollen willen weten, dan raad ik je aan om deze pagina van Mo’s Daughters te lezen, zij hebben onderzocht waarom het zo belangrijk is dat deze boeken gemaakt worden. Mét bronnen!

“Dus de boeken zijn feministisch? Da’s niets voor mij”

De boeken van Mo’s Daughters zou je feministisch kunnen noemen. Hoewel feminisme soms een negatieve lading krijgt, betekent feminisme dat dezelfde regels voor jongens en meisjes (of mannen en vrouwen) gelden. Dat meisjes niet worden weggezet als lief en jongens niet als stoer. Waar jongens te horen krijgen dat ze niet mogen huilen, krijgen meisjes gauw te horen dat ze lief of aardig moeten zijn. Ze zijn in boeken vaak een prinses. Of een fee. Dat gezegd hebbende is er uiteraard niets mis met het willen zijn van een prinses of een fee. Ook ik wilde dit 21 jaar lang. Toen kwam ik mijn prins op het witte paard tegen die overigens geen prins bleek te zijn. Hij kan ook geen paard rijden. Lang verhaal kort: nu ben ik moeder van een zoon van drie die leert dat hij ook een prinses mag zijn als hij dat wil. En als hij superheld wil zijn, mag dat ook. Of huisvader. Hij kan al bijna beter koken dan ik.

Ik heb de boeken kritisch doorgespit naar hints van ‘doorgeslagen’ feminisme. Waarom? Omdat ik gelijkheid belangrijk vind. Ik wil dat de boeken ook geschikt zijn voor mijn zoon. En dat zijn ze. White male privilege is een ding, dat snap ik, maar ik wil niet mijn driejarige zoon zich schuldig laten voelen over het feit dat hij is geboren als man. Ik wil vooral dat gelijkheid iets normaals voor hem is. Dat hij niet snapt waarom een meisje rechtop moet zitten met haar benen bij elkaar en dat ze niet per se mooi hoeft te zijn. Behalve als ze dat zelf wil natuurlijk. De boeken laten op een mooie wijze zien dat de opvoeding niet alleen door mama’s gedaan worden. Zo maakt de papa van Wies het ontbijt en brengt hij haar naar school. Roept de opa van Suus Suus aan tafel voor het eten, brengt de mama van Maan haar naar bed en maakt de papa van Maan haar wakker. Niets geks aan, behalve dat ik ook een vent wil die ’s ochtends pannenkoeken voor mij bakt in de vorm van een kat.

Kijk dan naar dat ontbijt! Jop, zie je dat? Ik wil ook zo’n ontbijt. Dank je!

Interactief voorlezen met tips

Ik houd van interactief voorlezen. Het is belangrijk voor de taalontwikkeling en fantasie van jonge kinderen om meegenomen te worden in het verhaal. Nu zit dat bij onze peuter wel goed, maar mocht je extra’s willen of de fantasie van jouw kleintje willen stimuleren, dan staat er op de laatste pagina van elk boek tips om het verhaal uit te breiden. Zo kun je in één van de boeken dieren zoeken, heeft een ander boek proefjes en weer een ander boek allerlei waarom-vragen. Deze is extra leuk als je in de waarom-fase zit thuis. Kun je het eens terug doen bij je peuter!

En waarom gaat juist Mo’s Daughters Nederland veroveren?

We gaan nog even door in de waarom-fase! Waarom gaat juist Mo’s Daughters Nederland veroveren? Nou, omdat de boeken prachtig zijn. Er zijn ondertussen al tien boeken uit. We hebben er vijf thuis mogen testen en Wies is thuis nu een echte favoriet bij de peuter. De boeken leren jonge kinderen over algemene zaken zoals het lampje in de koelkast en over dat je goed moet zijn voor de mensen en dieren om je heen. De boeken zijn prachtig vormgegeven, de boodschappen in de boeken zijn helder én de taken zijn eerlijk verdeeld in het huishouden. Hoe vroeger we beginnen met onze kinderen leren dat papa’s ook helpen opvoeden en mama’s ook werken, hoe normaler dit beeld wordt. Ik hoop namelijk dat ik nooit meer iemand hoef uit te leggen waarom ik wil werken. Want mijn man hoeft dat namelijk ook niet.

De boeken zijn vanaf nu te koop en kosten slechts 9,99 per stuk!

Koop de boeken van Mo’s Daughters via de website of via Bol.com.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *