fbpx
            Deze smoesjes kun je gebruiken als je net zwanger bent en dus niet drinkt

Deze smoesjes kun je gebruiken als je net zwanger bent en dus niet drinkt

door Caroline

Als je net zwanger bent, wil je het vaak nog niet wereldkundig maken. Wellicht moet je nog even wennen aan het idee dat je leven op de kop staat, of misschien wil je het nog even voor je houden omdat je die gevreesde twaalf weken door wilt komen. Wat je reden ook is om het nog niet te vertellen: er komt een punt dat je op een feestje bent en iemand vraagt of je wat wil drinken. Je kan hakkelen en je kan stotteren, maar je wil het liefst natuurlijk je antwoord klaar hebben. Met deze tips en smoesjes houd jij voortaan het hoofd koel en word je ook niet rood als iemand je vraagt of je zwanger bent.

Verzand niet in details

Mensen hebben gauw door of je liegt of niet. Hoe dat komt? Mensen die liegen, verzanden vaak in details. Er komen hele verhalen, waardoor je jezelf vastlult. Houd het dus lekker oppervlakkig!

‘Ik slik antibiotica’

Aangeven dat je een antibioticakuur hebt, is vaak al voldoende voor mensen om te snappen dat je geen alcohol drinkt. Dat wordt namelijk ten strengste afgeraden. Je hoeft écht niet te vertellen waarvoor je een antibioticakuur hebt. En als mensen dat toch vragen, kun je altijd zeggen: ‘Dat is nogal persoonlijk’. Laat de vraagsteller zich dan maar vervolgens schamen.

‘Ik ben de Bob vandaag’

Ik was negen maanden lang de Bob. Dat vond Jop heerlijk. Mochten mensen aandringen op één glaasje alcohol, want ja: je gaat pas over een paar uur weg, leg dan uit dat alcohol soms nogal verkeerd kan vallen. Je wil dat risico liever niet nemen, je wil immers veilig thuiskomen. En Bob staat voor bewust onbeschonken bestuurder. Niet voor ‘bewust maar één glaasje alcohol drinken en dan toch die auto instappen met mogelijk alle gevolgen van dien’. Mocht je op loopafstand van het feestje zijn, dan is dit natuurlijk niet een heel handig excuus.

‘Ik doe mee aan IkPas’

Twee keer per jaar vindt IkPas plaats. Een challenge waar je dertig of veertig dagen geen alcohol drinkt. Mocht je net in deze periode zitten, dan heb je een goede reden. Mocht je nou niet in die periode zitten, dan kun je zeggen dat je even mindert met alcohol om uit te vinden wat de weerslag op je lichaam is. Iedereen weet dat je niet per sé alcohol nodig hebt voor een gezellig feestje.

‘Ik heb er geen behoefte aan’

Je kan ook prima aangeven dat je er geen behoefte aan hebt. Ik ben van mening dat deze reden altijd volstaat. Zelfs als je normaal iemand bent die wekelijks drinkt. Net als dat iemand even geen zin heeft in chips of taart, kun jij ook prima een keer geen zin hebben in alcohol.

Laat je niet gek maken!

Laat je absoluut niet gek maken. Mensen willen vaak meer informatie dan waar ze recht op hebben. En jij hebt het recht om nee te zeggen en de boot af te houden. Als je nog niet wil vertellen dat je zwanger bent, dan doe je dat gewoon nog niet! Je kan trouwens ook altijd met je partner afspreken dat je partner het voor je opneemt als je wordt onderworpen aan een kruisverhoor. Een simpele: ‘Laat haar toch met rust’ of: ‘Waar maken jullie je druk om?’ heeft al menig mens hun mond laten dichthouden!


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top