fbpx    
internet uitzetten op date

Digital detox: je internet een dag uitzetten

Ben jij al gek geworden van al die idiote 1 aprilgrappen die bedrijven nu weer bedenken? Elk jaar heb ik vanaf eind maart neiging om mijn telefoon uit het raam te pleuren, omdat je niets meer kan geloven. Als je er net zo gek word als ik, kies er dan voor om een keer een dag je internet uit te zetten. Vorig jaar deed ik al een keer zo’n digital detox. Jop en ik gingen een dag weg en zetten ons internet uit. Dit was niet alleen een beetje gek en onwennig in het begin, maar uiteindelijk juist heel fijn. We hadden gesprekken en het viel ons op hoeveel mensen om ons heen zo samengesmolten leken met hun telefoon. Het was iets wat ik absoluut vaker wilde doen, maar in een wereld waarin alles online gaat, is dat soms best moeilijk. Je wilt niets missen, maar mist hierdoor toch veel van je omgeving.

Altijd maar online

Als je een online beroep hebt zoals ik, dan ben je waarschijnlijk gevoelig voor de continue berichtenstroom in de vorm van appjes, mailtjes en andere push-berichten. Je wilt niets missen, want stel je voor dat je beste vriendin uitgerekend vandaag jou appt of je mee wilt naar één of ander luxe kuuroord waar je massages en stoombaden krijgt. En je zult zien dat ze het echt op dat moment moet weten, want anders zoekt ze iemand anders. Uitgerekend op die dag beslis jij vast en zeker die digital detox te doen. Had je nu maar wel je telefoon aangelaten, dan had je nu gewoon met je reet in een bubbelbad gezeten.

Herkenbaar? We weten allemaal dat het niet zo’n vaart loopt.

Is het niet herkenbaar? Dan heet ik je van harte welkom in mijn wereld. Want ik ben dus altijd bang om iets te missen. Ik kondigde zelfs mijn dagje internetloosheid aan op Instagram. Ik bedóel maar!

Offline gaan, hoe dan?

Natuurlijk snap je ook wel dat je gewoon je internet op je telefoon uit kan zetten en je dan offline bent. Maar dat is niet het meest ingewikkelde van het offline zijn. Het meest ingewikkelde is ook daadwerkelijk offline blijven. Spreek met je partner of met iemand anders af waarom je offline gaat en doe dit vervolgens. Zet er iets tegenover. Zo gingen Jop en ik beiden een dag offline en hielden we elkaar strak in de gaten, want je wilt echt niet verliezen.

Licht belangrijke mensen in

Als je offline gaat op een dag waar je kleintje zich niet heel lekker voelt, maar wel bij de gastouder of bij opa en oma is, dan is het belangrijk dat zij weten dat je niet via WhatsApp bereikbaar bent. Als er iets is met je kind, moeten ze bellen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze dit toch al wel doen in geval van nood. Dus inlichting is onnodig, maar ja, je zult maar net zien dat opa bedacht dat het sneller is om te appen, dan om te bellen. Win jij die award van slechtste moeder van het jaar omdat je niet bereikbaar was via WhatsApp. Heb jij weer.

Bedenk je vooral waarom je offline wilt

Wat is je doel van meer offline zijn? Word je gek van de constante stroom aan berichten? Kan je niet nóg een 1 april grap aan? Wil je juist meer tijd besteden aan je gezin of aan een belangrijke deadline? Als je geen doel hebt, dan zul je het offline blijven ook niet volhouden. De reden dat het die ene dag wel op onze date lukte, was omdat we allebei wilden genieten van dat dagje samen weg. Ja, we hadden wel wat berichtjes gemist. Maar niets onoverkomelijk.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *