fbpx    
naar zee in de winter

Dingen die je aan zee kan doen in de winter

21 januari 2019

Ik houd van de zee. Ik ben er graag en vind het fantastisch, op het kleine detail van overal zand na. Jop is van mening dat het verschrikkelijk is, juist vanwege het ‘detail’ wat zand heet. Als je net zo’n man hebt als ik, of als je het zat bent om aan het strand te liggen, omdat het helemaal niet zo ontspannend is als je je eigenlijk had voorgesteld omdat je je peuter mee hebt, dan word je vast blij van deze post! Er zijn namelijk onwijs veel dingen die je kan doen aan zee zonder dat je een hele zandbak in je ondergoed meeneemt. Deze tips zijn trouwens het hele jaar door te doen, dus zeker ook in de herfst, de winter en de lente. En in de zomer trouwens ook, wees maar niet bang.

In de winter naar de kust?

Ik word altijd een beetje uitgelachen als ik zeg dat ik in de winter op vakantie naar de zee ga. In eerste instantie wordt me gevraagd of ik naar de Canarische Eilanden ga. Maar zodra helder is dat ik de Noordzee bedoel, krijg ik ongelovige blikken en een ‘Waarom dan?’ blik. Ik snap het wel, mensen koppelen het strand toch vaak aan zomer, aan vakanties, cocktails onder palmbomen of op zijn minst onder een stralende zon. Hoewel ik het liefst aan zee ben met tropische temperaturen (maar niet te tropisch, ik moet wat te klagen overhouden), vind ik de zee in de winter juist ook heerlijk. Je kan prima wandelen, uitwaaien en je gedachten op nul zetten. Hoewel niet iedereen ervan is, vind ik het juist heerlijk dat het vaak een stuk rustiger is op het strand.

Het hele jaar door zeehonden kijken

naar zee in de winter - zeehonden kijken

In Zeeland en Zuid-Holland zijn er op diverse plekken het hele jaar door zeehonden te zien! In Breskens kun je in de zomer met de zeehondenboot mee, waarna je langs diverse zandplaten vaart. Mocht je niet op zo’n boot willen en eventueel de rust verstoren van de dieren, ga dan naar bijvoorbeeld Renesse of Ouddorp. Hier zijn diverse zandplaten waar de zeehonden het hele jaar op vertoeven. Vergeet geen verrekijker mee te nemen en ga met eb, dan kun je net wat dichterbij komen. Als je die niet bij je hebt, dan zijn die bewegende zwarte stippen in de verte waarschijnlijk zeehonden. Niet verwarren met de stormbrekers, trouwens.

Het hele jaar door naar schepen en boten kijken

naar zee in de winter - boten kijken

‘Boot!’

‘Nog boot!’

‘Oooooh mama! Nog boot!’

Dat was onze zomervakantie 2018 samengevat. De Kleinste zag een boot. En nog een boot. En nog één. Noem het maar eerder containerschepen. Ik weet niet wat het is met kinderen en schepen, vrachtauto’s en treinen, maar ze zijn er dol op. Het voordeel is dat de schepen niet zo snel gaan, dus je kind heeft tijd zat om de schepen die je aanwijst, te spotten. Het nadeel is dat de schepen niet zo snel gaan en je kind soms wil wachten tot het schip uit zicht is.

Het hele jaar door iets drinken of eten aan het strand

Ik ben dol op eten en drinken. Hah. Tegenwoordig zijn veel strandtenten het hele jaar door open. Vooral in de herfst of winter is het heerlijk om na een koude wandeling een strandtent binnen te lopen om warme chocolademelk te drinken. Waar je in de zomer liever niet binnen wilt zitten, omdat het eindelijk lekker weer is, is in er in de winter niets fijners om vanuit binnen naar de zwarte stipjes in de zee te kijken waarvan je je al tien minuten afvraagt of het zeehonden zijn. Heerlijk.

Het hele jaar door wandelen of fietstochten maken door de duinen

naar zee in de winter - wandelen en fietsen

Ik heb deze er maar bijgezet omdat er mensen zijn die van wandelen en fietsen houden. Ik houd van wandelen. Naar een strandtent. Voor warme choco of cocktails. Er zijn gebieden waar je enorm goed kan fietsen. Ik houd van fietsen. Naar een strandtent. Voor warme choco of cocktails. De duinen in Zeeuws-Vlaanderen zijn hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor. Pin me hier niet op vast, want ik zoek dus altijd de kortste route op naar de strandtent.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *