fbpx    

Dingen die je niet moet zeggen tegen iemand met PCOS

Toen ik in januari blogde over dat ik waarschijnlijk PCOS had, kreeg ik onwijs veel lieve berichten van bekenden en onbekenden. De meeste berichten waren opbeurend. Mensen vertelden dat ze hetzelfde hadden meegemaakt en toch hun kinderwens in vervulling hebben zien gaan en soms waren er minder leuke verhalen. Toch worden er ook dingen, waarschijnlijk goedbedoeld, gezegd die niet heel erg tactisch zijn. Ik heb er een paar verzameld.

Mensen denken in oplossingen. Beschrijf je probleem aan iemand en je krijgt vaak meteen ongevraagd een aantal oplossingen. Echter, op het moment dat je net te horen hebt gekregen dat de vervulling van je wens nog op zich laat wachten of misschien niet gaat gebeuren, wil je geen oplossingen van de mensen om je heen. Je wilt medeleven, een luisterend oor of iemand om lekker mee te vloeken. Wat ik vooral niet wil horen, zijn de volgende dingen: (Het spijt me als je dit ooit tegen me hebt gezegd en ik een sneer gaf, of je even negeerde, ik weet dat je het goed bedoelt, maar…)

PCOS Oplossing nummer 1: Dan adopteer je toch?

Adoptie is niet zo gemakkelijk. Je moet een aanvraag indienen bij Stichting Adoptievoorzieningen. Zij beoordelen je aanvraag en vervolgens krijg je informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten. Het duurt ongeveer anderhalf jaar voordat je een beginseltoestemming hebt. Vervolgens moet je nog wachten op je kind. De kosten voor adoptie variëren van € 7.500,- tot ruim € 35.000,-. Dus nee, adoptie is geen oplossing voor dit probleem. Daarnaast is adoptie ook totaal niet te vergelijken met zelf zwanger worden en het hele proces van de zwangerschap mee te maken, samen met je partner.

PCOS Oplossing nummer 2: Je moet het gewoon loslaten

“Mijn beste vriendin/nicht/zus/schoonzus/achternicht kon ook geen kinderen krijgen. Toen heeft ze voor haarzelf gezegd: ‘Ik laat het los.’ en warempel, een maand later was ze zwanger!” Wat ontzettend leuk voor die vrouw, maar dan heeft ze onwijs veel geluk gehad. Kun je me alsjeblieft vertellen hoe ik er niet aan moet denken als ik elke dag niet moet vergeten om foliumzuur te slikken, genoeg vitaminen binnen te krijgen en eventueel andere medicijnen moet slikken voor onze kinderwens? Als je zwanger wilt worden, ben je ermee bezig. Dit is niet meer dan logisch. Het wordt pas een serieus probleem als ik er 24/7 aan denk en het nergens anders meer over kan hebben, tot die tijd heeft loslaten geen enkele zin.

PCOS Oplossing nummer 3: Het komt wel goed

Niet waar. Einde discussie. Je weet niet of het goed komt of niet. Wij krijgen wel of geen kinderen, zo simpel is het. Ergens zal onze grens zijn. Misschien leggen we die zelf, misschien komt het uiteindelijk niet. Ik neem aan dat je bedoelt te zeggen dat je hoopt dat het goed komt en dat hoop ik ook, maar we weten het niet. Dus ik heb liever dat je even een partijtje vloekt, samen met mij, over hoe oneerlijk het is en me dan vertelt dat je het me gunt en voor me hoopt, dan dat je me vertelt dat ik geduld moet hebben en dat het vanzelf komt. Tenzij je een glazen bol hebt die de toekomst voorspelt.

PCOS Oplossing nummer 4: Het is je eigen keuze…

Ja, klopt. Jop en ik hebben samen een kinderwens, het is onze keuze om hiervoor te gaan. Neemt absoluut niet weg dat het soms rot is om te zien dat het bij andere mensen gemakkelijk(er) gaat dan bij ons. Ik gun iedereen met een kinderwens dat hun wens snel in vervulling gaat en ik ben oprecht blij als iemand me vertelt dat ze een kindje verwachten. Het is onze eigen keuze om in dit traject te stappen, maar vergeet niet dat dit een emotionele achtbaan is. Elke keer moet je weer naar het ziekenhuis, duim je voor goed nieuws, krijg je slecht nieuws. Je blijft jezelf vertellen dat er hoop is, is het nu niet, dan komt het straks wel, maar soms is het even allemaal te veel.

Goedbedoeld

Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat de mensen die dit zeggen, het goed bedoelen en het vaak uit onmacht zeggen. Toch hoop ik dat ik, en alle vrouwen/stellen met PCOS en een kinderwens, deze opmerkingen zo min mogelijk hoeven te horen. Het is allemaal al zwaar zat, we zijn enkel op zoek naar je steun of willen even ons verhaal doen.

Mensen met PCOS krijgen niet altijd de meest tactische opmerkingen van hun omgeving. Wat je vooral niet moet zeggen met mensen met fertiliteitsproblemen lees je hier.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *