fbpx    

Doelen halen met de Purpuz Planner

11 april 2019

Al meer dan een jaar wordt je op verschillende blogs doodgegooid met hoe erg bloggers van de Purpuz Planner houden. Omdat ik zelf nogal een addict ben wat betreft agenda’s, maar dit jaar alweer meer dan vijftig euro heb uitgegeven aan planners en agenda’s, besloot ik vooral niet zelf uit te vinden of al die bloggers gelijk hadden. Want voor iemand die zoveel planners heeft, loop ik toch nog iets te vaak achter de feiten aan: de heilige graal heb ik nog niet gevonden. Dat ik de planner nu toch in mijn bezit heb, heeft alles te maken met bedenker Clen Verkleij. Hij was namelijk ook wel erg benieuwd of dit dan dé planner was voor mij. Ik ontving een roze exemplaar om uit te proberen en te reviewen. Of ik nu ook echt om ben?

Uiterlijk van de Purpuz Planner

De planner is groot: het is er geen die je even makkelijk in je tas meeneemt om ergens te werken. Het is een planner wat je op je bureau laat liggen – maar wel om bij voorkeur daadwerkelijk te gebruiken. Het papier is dik en dat is voor iemand die graag met markeerstiften werkt, ontzettend prettig. Wat opvalt, is dat dit één van de weinige agenda’s is die dezelfde schrijfruimte hanteert voor de weekenden als voor de rest van de week. In de meeste agenda’s wordt het weekend samengevoegd. Dit is ideaal voor mensen die ook of juist in de weekenden druk zijn met hun doelen. Ik gebruik de agenda nu ruim een maand en kwam er afgelopen week achter dat er prachtige foto’s in gedrukt staan. Dat was een mooie verrassing en voor mij een herinnering af en toe een stap terug te doen en te genieten!

Voor wie is de planner?

De Purpuz Planner is er niet voor iedereen: als je het allemaal wel best vindt en vooral de afspraken wilt noteren die je hebt, niet zozeer een droom of doel hebt, of hem al hebt behaald, dan kun je ook een agenda van 2 euro bij HEMA kopen. Heb je wel grote dromen en doelen, maar leven die tot nu toe vooral in je hoofd? Dan is de Purpuz Planner waarschijnlijk wel wat voor jou! De planner is namelijk volledig ingericht om je doelen te halen.

Doelen stellen en halen

Voordat je begint met plannen, moet je wat tijd pakken om de eerste pagina’s door te werken. Ik maakte de planner en de stappen ietwat belachelijk op kantoor. Sorry, Clen.

Mijn collega’s spelen altijd een soort van ‘Welke agenda heeft Caroline nu weer op haar bureau liggen?’ spel.

Mijn collega’s zijn namelijk altijd erg nieuwsgierig als ik weer een nieuwe planner of agenda op de kop heb getikt. Het is een soort van ‘Wat heeft Caroline nu weer op haar bureau liggen?’ spel geworden. In willekeurige volgorde was dit tot nu toe: een Moleskine agenda, de Flow Agenda, de Structuurjunkie Planner, bullet journals, een green book, post-its, Happy Planners en nu dus de Purpuz planner.

Uit de weerstand en werken aan doelen

‘Allemachtig, ik moet acht opdrachten doen voor ik kan beginnen.’ Zo begon ik. ‘Ik snap deze opdracht ook al niet.’ Ik las het hardop voor en we lachten. Er werd me succes gewenst en ik sloeg de agenda met een klap dicht. Het was te ingewikkeld, besloot ik. Thuis opende ik de planner nog eens in alle rust en kwam erachter dat ik gewoon tijd moest nemen om na te denken. De opdrachten waren niet moeilijk, ik zat even in de weerstand. Ik begon ijverig aan de opdrachten te werken en had een uur later ineens helder wat mijn stappen waren, hoeveel uur ik aan welk kleiner doel moest werken per week en wat ik kon uitbesteden. Aan het einde van mijn berekening had ik exact helder hoeveel uur ik heb tot ik mijn doel bereikt wil hebben. En ik nam de tip van Clen ter harte: zet je doel als achtergrond op je telefoon. Ik word nu elke keer als ik mijn telefoon oppak (en dat is heel vaak) geconfronteerd met mijn doel. Waar het toen ik begon alleen maar te ambitieus voelde, voelt het ondertussen haalbaar. En ook ambitieus. Ja. Dat ook nog steeds.

De planner is er in twee kleuren: de limited edition pink en de normale blauwe.

Heb ik wel genoeg tijd?

We hebben allemaal dezelfde 24 uur in een dag en 7 dagen in een week. Hoe je met die tijd omgaat, kan het verschil betekenen tussen je doelen halen en alleen maar blijven dromen. Door het tijdspad in te vullen, kwam ik erachter dat ik te weinig tijd had om mijn doelen te kunnen halen. Ja, en nu dan? Even overwoog ik man en kind op straat te zetten en gewoon aan mijn doelen te werken, maar heel eerlijk gezegd denk ik niet dat ik dan nog kan bloggen over het moederschap. Andere oplossingen bedenken dus. Zo heb ik een deel nu opgelost door iemand in te huren die me helpt met Facebook. En laat ik bepaalde dingen wat langer liggen. Zoals mailtjes beantwoorden.

In de Purpuz Planner vind je, als één van de acht tools, het purpuz pad. Hierin ga je stap voor stap uitwerken hoeveel uur je nodig hebt om je doel te halen. Nee, mijn doel is niet de marathon lopen (ben je gek…). Dit is het voorbeelddoel!

De planner is ingedeeld in uren

Wat ik vaak hoor van mensen is dat een agenda niet werkt voor ze, omdat ze niet zo tijdgebonden zijn. Of ze een opdracht nu om 9 uur doen of om 11 uur afronden, dat maakt niet uit. Daardoor denken mensen al gauw dat een agenda dat is ingedeeld in uren, niet voor hen is weggelegd. Daar ben ik het niet mee eens! Je hebt waarschijnlijk bepaalde tijden dat je werkt. Zo werk ik elke woensdagochtend en zaterdagochtend aan mijn blog. Deze uren blok ik in de planner. Of mijn artikel nu om 11 uur af is of om 9 uur, dat maakt niemand wat uit. Ik schrijf in dit blok op wat ik wil halen binnen deze tijden. Als een soort checklist. Hierdoor leer je uiteindelijk ook wat je gedaan krijgt in de tijd en of je wellicht te ambitieus was.

Genoeg schrijfruimte per dag en week om je doelen en afspraken op te schrijven. Zelf werk ik met blokplanningen: paars voor mijn loondienstbaan, roze voor mijn blog, groen voor toneel.

Een groot voordeel is dat deze agenda van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds loopt. De mama’s herkennen het vast wel: iets nuttigs doen als de kinderen thuis zijn, dat lukt niet. Als ze op bed liggen, echter weer wel! Een planner die dus om 20 uur stopt, is voor mij niet praktisch.

Ik mis wel nog tien leeslinten in de Purpuz Planner

Ik ben een rasklager. Dus ik heb nog wat te zeuren, natuurlijk. De planner heeft één lint, maar met de verschillende plannen, maandoverzichten en alle mogelijkheden, heb ik er bijna tien nodig. Dit is wat overdreven, maar je snapt me vast. Het is hierdoor soms wat onoverzichtelijk en daardoor ben je wat vaker aan het bladeren. Dit kun je natuurlijk zelf oplossen door paperclips te gebruiken. Het papier is dik genoeg om er niet van te scheuren.

Conclusie

Ik heb zelden een planner gezien met zoveel schrijfruimte. Hoewel ik niet alle ruimte zal benutten – je zult mij niet gauw mijn hoogtepunt van de maand ergens zien plakken – helpt de planner enorm met je doelen visualiseren en stap voor stap behalen. Het is de bedoeling dat je iedere maand je doel plant, in de weken je doel uitvoert en aan het eind van de maand reflecteert en geniet van je groei. Dat laatste is wellicht iets waar ik vaker bij stil moet staan, ik wil nogal snel over mijn succes heen walsen alsof het iets kleins is en niet goed genoeg. Al met al krijgt deze agenda vier sterren.

Winnen?

Wil je de Purpuz Planner zelf uitproberen? Dan heb ik iets onwijs tofs voor je! Ik mag namelijk 2 Purpuz Planners weggeven! Hoe? Volg onderstaande stappen!

  1. Volg mij op Instagram: @carolinegeven;
  2. Volg Purpuz op Instagram: @yourpurpuz;
  3. Vertel mij in een reactie op Instagram waarom jij vindt dat je de Purpuz Planner moet winnen!

De winactie loopt tot donderdag 18 april. De winnaars krijgen voor dinsdag 23 april bericht!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *