fbpx    

Een doelen- of goede voornemenspagina maken in je agenda

7 januari 2019

Als je net als ik zweert bij je papieren agenda en ook in 2019 weer goede voornemens hebt, dan heb ik vandaag een enorm leuke DIY. Ik maakte deze vorig jaar ook al en hoewel ik niet alle doelen van vorig jaar heb gehaald, heb ik een aantal voornemens wel gehaald! Ondertussen zijn mijn prioriteiten verlegd en heb ik andere dromen en doelen. Het is dus tijd om nieuwe voornemens te stellen voor 2019. Dit doe ik, voor het tweede jaar op rij, in mijn agenda. Je hebt niet veel nodig, een toffe sticker – of kennis van handletteren, een zwarte pen en Stabilo markeerstiften.

Waarom je je doelen moet opschrijven

Voor we beginnen, wil ik uitleggen waarom het zo belangrijk is dat je je goede voornemens of doelen opschrijft. Dr. Gail Matthews, psychologieprofessor, onderzocht het belang van doelen opschrijven. Mensen die hun doelen opschreven, hadden meer kans om hun doelen daadwerkelijk te halen dan mensen die hun doelen voor zichzelf hielden. Als je nog verder wilt gaan, moet je je doelen ook delen met vrienden en regelmatig updates versturen.

Dus: opschrijven die doelen! Het belangrijke is nu alleen, waar? Plaats je doelen op een plek waar je er regelmatig naar kan kijken of er regelmatig aan herinnerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld op een lege pagina zijn in je agenda, maar het kan ook een geprint vel zijn die je op een zichtbare plek hangt. Het is belangrijk dat je vooral doelen opschrijft waar je gelukkig van wordt.

Waarom haal je doelen niet?

Waarom is het zo belangrijk om doelen op te schrijven waar je gelukkig van wordt? Het is heel logisch: je wilt niet steeds herinnerd worden aan doelen waar je niet blij van wordt of juist onzeker van wordt. Dit motiveert niet. Elke keer als je je doelen ziet, zul je waarschijnlijk een negatief gevoel krijgen. Zo wordt het moeilijk de doelen te behalen.

Een andere reden waarom je mogelijk je doelen niet haalt, is dat je er te veel hebt gesteld. Zo had ik voor 2018 maar liefst vijftien doelen opgeschreven. Variërend van minstens 26 boeken lezen (dit is gelukt), tot 10 kilo afvallen (dit is niet gelukt). Van mijn vijftien doelen heb ik er vijf gehaald. Deprimerend aan de ene kant, aan de andere kant zijn de doelen die ik niet heb gehaald, doelen die ik wel heel strak had gesteld. Zoals: ‘plan wekelijks ‘me-time’ in’ en ‘minstens één keer per week een gezinsuitje’. Mis je één keer een week, dan heb je je doel meteen niet gehaald. Lekker constructief en motiverend hoor!

Doelenpagina van 2018 – met veel doelen die ik dus niet heb gehaald

Stel heldere en haalbare doelen

Stel dus heldere en haalbare doelen. Ik raad je ook echt af 15 doelen op te schrijven, tenzij je het niet zo demotiveert en het meer een bucket list is dan iets anders.

Basis DIY doelenpagina

Benodigdheden

Benodigdheden

Een sticker met een leuke quote is optioneel, helemaal als je een betere handletteraar bent dan ik! Mijn quotesticker komt uit het Watercolor Stickerboek van Me & My Big Ideas.

Eerst beginnen we met de basis voor je goede voornemen. Een leuke quote wat te maken heeft met het aankomende jaar of alleen 2019: schrijf iets op of plak iets waar je inspiratie van krijgt. Voor mij was dit de sticker ‘You and and you will’ van Me & My Big Ideas. Er staan een hoop leuke quotes in het Watercolor stickerboek, zowel in zwart als in kleur of zwart met goud. Te denken valt aan ‘A happy life’, ‘Now is the new later’, ‘Today sounds better than someday’ en ‘This is where the fun stuff happens’. Kortom: genoeg inspiratie om een mooie pagina te maken!

Mocht je geen stickers hebben, kijk dan eens op dafont.com voor mooie lettertypen die je kan natekenen.

Ik heb dit jaar trouwens een Moleskine agenda. Deze agenda’s hebben een plek voor je eigen ontwerp aan het begin. Zo heb je onder andere een pagina met ‘my blank space’. Je kan eventueel ook de ‘my inspiring journeys’ gebruiken als achtergrond. Hier heb je de wereldkaart in stipjes op de achtergrond, wat natuurlijk een leuk beeld geeft als je hier al je doelen opschrijft!

Goede doelen opschrijven

De volgende stap is het formuleren van je doelen. Wees helder en kort op deze pagina. Je kan altijd op de achterkant van je vel je doelen uitspecificeren. Ben je net als ik blogger en wil je aankomend jaar bijvoorbeeld 5.000 bezoekers per maand halen? Dan schrijf je dat op! Schrijf niet op dat je dat al in januari wil halen. Dat detailwerk komt later wel. En zo kun je nog mooi met je doelen schuiven, want je leven verandert. De doelen die je een jaar geleden hebt gesteld, zijn mogelijkerwijs totaal niet meer relevant over een jaar. Dan zit je met je SMART-geformuleerde doel een beetje sip te wezen.

Zelf heb ik mijn doelen natuurlijk al een beetje verklapt in de post van 1 januari. Ik wil in 2019 meer focus voor mijn blog, maar ook privé. Ik wil mijn telefoon minder gebruiken. Ik wil graag zes volledig telefoonvrije dagen in 2019. Daarnaast wil ik twee keer op blogvakantie en wil ik vooral minder moeten van mezelf.

Versier je doelenpagina

De laatste stap is waarschijnlijk het allerleukst. Na het opschrijven van je doelen, is het tijd om die leuke pastel markeerstiften te pakken. Het zijn echt mijn meest favoriete plannerbenodigdheden geworden. Markeer elk doel met de leuke pastel markeerstiften. Hierdoor wordt je oog steeds naar het doel getrokken én ziet je pagina er megavrolijk uit.

Laat je me weten wat jouw doelen zijn en of je ze altijd opschrijft? Dit kan door mij te mentionen op Instagram, me een mailtje te sturen of hieronder een comment achter te laten!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *