fbpx    
peuter laten meehelpen in het huishouden

Een landelijke keuken: zo maak je van je keuken de fijnste plek in huis

De keuken is bij ons de belangrijkste kamer in huis. Dat is wel te zien aan onze keukentafel. Naast dat er de gebruikelijke tijdschriften liggen, er nog brieven liggen waar we iets mee moeten en wellicht wat speelgoed van De Kleinste, kun je ook vooral stift- en verfvlekken op het tafelblad ontwaren. En dan heb ik het nog niet eens over de slijtage van het hout van al die keren dat ik toch echt met schoonmaakmiddel moest boenen in plaats van met de voorgeschreven droge doek. Het maakt ons niet uit. We wonen aan de rand van het bos en onze tuin heeft iets weg van een oerwoud waar menig tuinarchitect uitslag van zou krijgen. In combinatie met de versleten tafel wordt het landelijke gevoel van ons huis én onze toch wel moderne keuken gelukkig behoorlijk versterkt! Want wat ben ik dol op landelijke keukens.

Inspiratie voor je (nieuwe) keuken

Een keuken gaat over het algemeen bijna twintig jaar mee. Logisch dus dat mensen het gevoel hebben dat dit een plek moet zijn waar je je fijn moet voelen. Toen we ons huis kochten, zat de keuken er al in. Onze kasten zijn hoogglans en door de grote moderne tegels op de grond, voelde de ruimte behoorlijk modern aan. Het liefst sloop ik de keuken eruit en plaats ik een prachtige, landelijke keuken. Ik kan uren zoet zijn met zoeken naar keukens op Pinterest of met kijken naar deze prachtige landelijke keukens. In het kader van duurzaamheid én het feit dat deze keuken nog geen vijftien jaar oud is, wachten we voor nu nog even. Dus ben ik bezig gegaan met het analyseren van al deze afbeeldingen. Want wat maakt een landelijke keuken landelijk?

Planten voor je landelijke keuken

Bij een landelijke keuken denk je natuurlijk aan planten. Zoals ik al zei, is onze tuin een oerwoud. Dit is niet omdat dit zo bedoeld is, maar meer omdat wij geen tuiniers zijn. Buiten krijgt alles genoeg water. Binnen gaat alles dood. Als je hetzelfde bent zoals wij, investeer dan in mooie nepplanten. Echte planten zijn natuurlijk altijd beter, maar dode planten geven gauw het gevoel van iets macabers. Niets daarin roept ‘kijk mij eens lekker landelijk zijn in mijn keuken’. Tenzij je gaat voor een landelijke keuken in een spookhuis. Dan weer wel.

De peuter bevindt zich in de achtertuin, niet in Burgers’ Zoo

Accessoires die je keuken landelijk maken

Niets is zo sfeerbepalend als de juiste accessoires. Te denken valt aan de juiste kookboeken, prachtige wilde bloemen en planten waarvan je weet dat je ze in leven kan houden. Als je kookboeken wilt uitstallen, kies dan niet te veel. Zelf hebben wij zo’n 100 kookboeken, maar die gebruiken we lang niet allemaal. Onze meest gebruikte staan uitgestald op een plank. De rest staat in een dichte kast.

Koperen en houten details

Naast planten en kookboeken, geeft een combinatie van koper en hout ook een prachtige landelijke indruk. Te denken valt aan grote houten snijplanken, aan koperen potjes en schaaltjes en de juiste lamp die past bij het geheel.

Mokkenrek

Ik ben misschien zelf nog wel het meest trots op mijn rekjes met mokken. Ik houd van veel verschillende mokken en het uitstallen ervan. Dit is een eye catcher bij ons in de keuken. Ik koos voor zwarte rekjes en hing de mokken op aan haakjes. Let op: het is wel megagevoelig voor stof, dus regelmatig deze mokken door de vaatwasser halen of af te wassen, is geen overbodige luxe. Anders krijg je toch een spookkeuken waar we het eerder over hadden.

Kraan en handgrepen

Mocht je ook nog niet toe zijn aan een nieuwe keuken, maar nog meer het gevoel willen creëren van een landelijke keuken? Kijk dan of je bepaalde onderdelen kan vervangen. Een goed voorbeeld hiervan, is de kraan. Door een moderne kraan te vervangen door een koperen of zelfs zwarte kraan met andere grepen, kun je vaak al een heel ander gevoel creëren in je keuken.

Het vervangen van de kraan is vaak zelf te doen. Pin me niet vast op het laatste, want ik zou het aan Jop overlaten, die hoogstwaarschijnlijk zijn stiefvader belt met de vraag: ‘Kun je even onze kraan vervangen?’ En die doet dat dan. In ruil voor koffie en een knuffel van de peuter.

Wat wel écht simpel is – en ik weet dit, want ik kan het zelf – is het vervangen van handgrepen op kastjes en deurtjes. Mocht je langwerpige grepen hebben, dan zou je moeten kijken naar grepen waarbij de afstand tussen de twee schroeven even lang is. Anders kun je kiezen voor mooie knoppen. Schroef de handgrepen er eenvoudig af en schroef er nieuwe op. Succes en het gevoel van een nieuwe keuken gegarandeerd!

En dit heb je niet nodig in je landelijke keuken

Sommige mensen beweren dat ze een moderne keuken mooier vinden, omdat dat netter is. Een landelijke keuken is vaak een troep, denken mensen. Wellicht komt dit door het idee dat keukens per sé overvol moeten zijn met lelijke tekeningen, kalenders, brieven en kookboeken. Hoewel al deze dingen natuurlijk voor sfeer kunnen zorgen, kan een keuken ook al gauw eerder voelen als een claustrofobische kelderkast als je hier niet voorzichtig mee omgaat. Onderstaande dingen kun je gerust achterwege laten om je keuken landelijk te maken:

  • tekeningen van je peuter van een half jaar geleden. Hier belandt bijna alles vrij snel bij het oud papier. Het spijt me ten zeerste, maar als De Kleinste 3 strepen op een kleurplaat heeft gezet en dan ‘klaar!’ roept, hoef ik het niet op mijn koelkast te hebben.
  • de familiekalender die je niet gebruikt. Ik geef het toe, bij ons hangt hij wel in de keuken, maar soms hangt hij daar weken ongebruikt. Het kan zorgen voor drukte. Gebruik je hem niet? Leg hem dan weg!
  • theedoeken, handdoeken en andere doeken. Je hoeft je theedoeken niet in het zicht te laten hangen om sfeer te creëren. Hang ze gerust in een hoekje, tenzij het natuurlijk echt een eye catcher is in je keuken.
  • een overvolle tafel. Ja, misschien voelt het lekker huiselijk, die stapels brieven waar je nog iets mee moet, opladers, zonnebrillen en stiften, maar het zorgt alleen maar voor onrust in je hoofd en op je tafel.
  • Vergeet ook niet naar je tegels te kijken of naar bijvoorbeeld leuke glazen potten!

Een landelijke keuken betekent dus niet: overal zooi. Opruimen dus, die tafel leeg! Daarbij, je bezoek hoeft niet te weten dat je de garage nog moet betalen voor de APK van je auto, toch?

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *