fbpx    

Een lange autorit met een peuter overleven

Eén van mijn grootste stressoren toen we in april ruim 600 kilometer naar Disneyland Parijs reden, was toch wel het feit dat onze dreumes van net 19 maanden mee ging. Hoewel wij al vaker richting Disneyland zijn gereden, zou dit de eerste keer zijn met een peuter, die uiteraard niet houdt van stilzitten en soms met een autorit van 20 minuten het al uitgilt dat hij uit zijn stoel wil. Ik hield mijn hart vast, maar: ik heb het overleefd. Het ging zelfs behoorlijk goed. En omdat ik jou ook een relaxte vakantie gun, heb ik alle tips om die lange autorit met een peuter te overleven, hier opgeschreven.

De reis naar de vakantiebestemming is vaak al stressvol genoeg. Maar met deze tips overleef je een lange autorit met je peuter zonder gedoe.

Spullen en auto inpakken

Als er iets is wat voor stress kan zorgen, is het inpakken van spullen en vervolgens alles in de auto krijgen. Wandelwagen, wellicht nog een campingbedje, speelgoed, kleding, luiertas, snacks en hebben we zeker weten genoeg speelgoed mee? Moeten we misschien een kleinere wandelwagen aanschaffen? Dit is zo’n lomp ding. Let jij op de peuter? Hij rent bijna de straat op!

Om dit te voorkomen, hebben wij de auto een dag van tevoren ingepakt en paste oma op De Kleinste. Zo konden wij de laatste boodschappen doen, de auto drie keer in- én uitpakken en vervolgens weer inpakken. Dit uiteraard altijd met de nodige stress, maar deze keer zonder dat er een klein kindje last van heeft.

Bepalen van je vertrektijd

Het belangrijkste is toch wel het bepalen van je vertrektijd. Want rijd je middenin de nacht zodat je een beetje op tijd aankomt? Of wil je liever aankomen als je direct je hotelkamer of huisje in kan? Als je middenin de nacht rijdt, heb je hoogstwaarschijnlijk als voordeel dat je kind meteen in slaap valt in de auto.

Wij zijn uiteindelijk rond negen uur vertrokken. We hebben de peuter van zeven tot negen uur laten spelen en rondrennen. Tegen elf uur is hij in slaap gevallen in de auto en hij werd pas weer rond twee uur wakker, toen we al bijna op de bestemming waren.

Stoppen wanneer je kindje wakker is

Ik was het bangste dat we veel onderweg zouden moeten stoppen omdat de peuter bedacht dat hij gewoon even niet meer in zijn stoel wilde zitten. Of dat hij alles onder had gepoept. Hoewel hij wel een kilometer voor aankomst alles onderkotste: ‘bah, mama, bah!’, zijn we in totaal twee keer gestopt. Als hij sliep, reden we door. Was hij wakker en was het toch wel tijd om te verschonen? Dan zochten we een tankstation op om hem even te laten rondlopen en te verschonen.

Onderweg televisie kijken

Ik was lange tijd één van die moeders die riep dat haar kind echt geen tv zou kijken. Dat heb ik ook best lang volgehouden, tot we dus een lange autorit moesten trotseren. Van vrienden konden we een dvdspeler voor in de auto lenen. Gewapend met een stapel Disney-dvds, wat er achteraf best eentje had kunnen zijn, want Assepoester moest nonstop op, hebben we de rit allemaal overleefd.

Mocht je geen dvd-speler hebben, dan is een tablet (met internet) een goede tweede keuze. Dan kan je peuter 6 uur lang bijvoorbeeld Sesamstraat terugkijken.

Ik raad je wel aan een koptelefoon mee te nemen en die vast te tapen op het hoofd van je kind.

Dat laatste is een grapje, maar elke keer als de peuter ons riep, was het omdat zijn koptelefoon afgezakt was of omdat hij hem zelf af had getrokken en vervolgens verbaasd was dat hij geen geluid meer hoorde.

Je kan er uiteraard ook voor kiezen om geen koptelefoon op te doen, maar ik garandeer je dat je als bestuurder, maar ook als bijrijder, knettergek wordt van die piepstemmen als je geen beeld hebt.

Verder hadden we ook zijn knuffel, zijn speen en zijn favoriete houten trein meegenomen zodat hij daarmee kon spelen als hij het kijken zat was.

Snacks

Kind boos? Stop er een soepstengel in.

Kind verdrietig? Stop er een snoepkomkommer in.

Kind hongerig? Geef het een koekje.

Alle gekheid op een stokje, je moet je kind niet volproppen. Ik kan erover mee praten, alles kwam er dus serieus weer uit, maar iets te snacken is een goede afleiding als er even gemopperd wordt. Een lange autorit is niet fijn en een krijsende peuter in de auto die honger heeft, is voer voor ruzies in de auto. Dit was ook de reden waarom we geen snoep hadden meegenomen, maar een tas vol gezonde dingen.

Ga ontspannen weg

En de allerlaatste tip die ik voor je heb: ontspan. Als mijn man dit leest, begint hij vast keihard te lachen. Ik ben namelijk alles behalve kalm als we op vakantie gaan en zie overal beren op de weg, niet letterlijk. Ik vraag om de tien kilometer of we niet [willekeurig object] zijn vergeten mee te nemen, check elke 100 kilometer of ik mijn portemonnee nog heb en app regelmatig met degene die op ons huis past of het goed gaat. Alsof ze het voor elkaar krijgen om binnen 5 uur mijn hele toko te slopen en de katten te vergiftigen.

Mocht je niet goed weten hoe te ontspannen, begin met mediteren. Zélfs in de auto kan het.

600 kilometer naar Disneyland Parijs rijden. En dat met peuter. Hoe doe je dat? Met deze tips overleef je de lange autorit met je peuter zonder gedoe.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *