fbpx    

Een lening afsluiten of producten huren, waar kies je voor?

12 juni 2020

Het zijn financieel spannende maanden geweest voor veel mensen. Ook al had je een vast contract, mogelijk was je toch bang je baan kwijt te raken. Ik ben ZZP-er en begin april zag ik 90% van mijn inkomsten verdampen. Buikpijn had ik ervan, want we zouden op een luxe vakantie gaan, we wilden de tuin laten opknappen, we hadden twee auto’s, de droger ging kapot en tot overmaat van ramp ging de wasmachine twee weken later ook kapot. Met een brok in mijn keel bedacht ik me hoe ik dit financieel allemaal ging overbruggen en telde ik de dagen af tot de welbekende ‘1 juno’ van Ferd Grapperhaus. Mijn bedrijf opgeven was echt out of the question, maar ik moest het toch even financieel overbruggen tot alles weer normaal was.

Een persoonlijke lening afsluiten is niet zo gek

Lenen heeft nog steeds een enge ondertoon, we kennen allemaal de spotjes: “Let op, geld lenen kost geld”. Belangrijk is dat je weet waarvoor je leent, dat je het gestelde maandbedrag kan terugbetalen en dat je niet meer leent dan je nodig hebt. Zo kun je een persoonlijke lening afsluiten voor het verduurzamen van je huis, het opknappen van je tuin, een nieuwe auto omdat je eigen echt rijp is voor de sloop of voor de restschuld van je hypotheek.

Geld lenen of producten huren?

Vijf jaar geleden hadden wij een nieuwe auto nodig. We werkten allebei ver weg en met het openbaar vervoer kun je bijna niets bereiken vanaf het gat waar wij wonen. Een reis naar Arnhem kostte je bijna anderhalf uur, terwijl je daar met de auto slechts twintig minuten over doet. We hebben lange tijd nagedacht over het leasen van een auto. Je betaalt per maand dan een bepaald bedrag en je hebt de auto een bepaald aantal jaar bij jou voor de deur. Onderhoud zit erbij in, maar na het contract is de auto niet van jou. Dat betekende in ons geval dat we in drie jaar tijd 12.000 euro hadden betaald om een auto te huren, terwijl we voor 11.000 euro die auto nieuw konden kopen.

Dit geldt ook voor goedkopere producten zoals wasmachines. Je kan namelijk wasmachines huren voor een paar tientjes in de maand. Klinkt leuk als je ergens een half jaartje woont, maar niet voor een aantal jaar. Dan wordt het een duur grapje en wilde je achteraf dat je het product nieuw had gekocht.

Op de kosten heb je weinig invloed, op de rente wel

Je hebt niet veel invloed op de kosten van bijvoorbeeld een nieuwe auto. Ja, je kan voor een goedkoper exemplaar gaan, maar het houdt op een gegeven moment op. Als je het geld niet bij elkaar hebt en geen rijke oom hebt van wie je het geld mag lenen met nul procent rente en je hebt het product écht nodig, dan zul je mogelijk toch moeten lenen. In dat geval zit er één ding op: kijken waar jij zo goedkoop mogelijk kan lenen. En dus moet je rente vergelijken. Je kan namelijk al gauw enkele euro’s per maand besparen op je rente, afhankelijk van waar je je lening afsluit. Niet voor niets worden we op tv doodgegooid met reclames over je hypotheek oversluiten. Zoek hier dus genoeg informatie over op, vergelijk voorwaarden die voor jou belangrijk zijn en vergelijk de kosten.

Met mij is het overigens goedgekomen

Begin april zag ik mijn ‘imperium’ instorten, twee weken later kwamen de opdrachten weer binnen, alsof iedereen bij was gekomen van de grootste schrik en we weer durfden te investeren. Hoewel ik ’s nachts nog steeds wakker word met de gedachte: hoe kom ik nú weer aan geld? weet ik ook dat er mogelijkheden zat zijn. We komen er wel!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *