fbpx    

Een ode aan Biotex

1 februari 2019

Oh, Biotex, ik weet soms niet hoe ik het zonder je heb gedaan. Waarom ken ik je krachten pas een jaartje of twee en waarom leerde ik nu pas hoe makkelijk het is om mijn bank en de vieze rompers weer schoon te krijgen? Oh, wacht. Ik kon het toen zonder je doen omdat ik toen nog geen kinderen had.

Het onvermijdelijke gebeurt zodra je moeder bent: je kind kotst, kakt en tekent alles onder wat hij of zij maar vindt. Rompers, de nieuwe bank, het nieuwe beddengoed, de nieuwe bank, mama’s jurk, papa’s nieuwe overhemd, de nieuwe bank, ik krijg ALLES (nou ja, bijna alles) schoon met Biotex. Waarom ik de nieuwe bank al drie keer heb genoemd? We hebben die bank pas drie maanden en ik heb hem nu al drie keer volledig uitgesopt.

Wie koopt er dan ook een nieuwe bank?

Ik kreeg advies van mensen uit mijn omgeving. Onze bank zakte behoorlijk door, onze woonkamer zag er op momenten eerder uit op een jongerenkeet dan een woonkamer van twee dertigplussers en een kind. Toch kregen we het advies om pas een nieuwe bank te kopen als De Kleinste uit de fase is om alles te slopen. Het is een jongetje. Dat zou dus pas zijn als hij het huis uit is. Ik kan het weten, ik ben met zijn vader getrouwd.

De bank hebben we tweedehands, maar zag eruit als nieuw toen we hem kregen. Nou ja, bijna nieuw. En ondertussen ziet hij er weer uit als nieuw OMDAT BIOTEX BESTAAT! Chocolademelkvlekken, poepvlekken, urinevlekken en andere ondefinieerbare vlekken, ik krijg ze allemaal weg met Biotex. Voor je denkt dat we de zindelijkheidstraining op de bank geven: het betreft hier om doorlekvlekken van te volle luiers. Ja, misschien moeten we vaker verschonen. Misschien moet de peuter eerder aangeven dat hij verschoond moet worden en misschien moet je je er gewoon niet zo mee bemoeien en anders kom je toch lekker zelf poepluiers verschonen?

Goed. Ik vind het zo fijn dat mijn bank er zo schoon door raakt dat ik het liefst elke week mijn bank Biotex (doe maar even of dit een werkwoord is). De enige reden dat ik het niet doe? Het moet even drogen. En oh ja, soms (meestal) ben ik gewoon liever lui dan moe.

Hoe gebruik je Biotex?

Na publicatie van dit artikel klaagde een (kinderloze) vriendin dat ze nu niet snapt hoe ze Biotex moet gebruiken. Hier dus de stappen, voor als je de gebruiksaanwijzing niet kan vinden op de verpakking, maar wel zin hebt om dit te Googlen en dan hier terecht te komen:

 1. Pak een emmer en vul dit met warm water

  Zorg dat het water niet ‘au, ik brand mijn poten’ warm is. Maar ook niet ‘als ik dit in de winter naar buiten gooi, heb ik een ijsbaan’ koud is.

 2. Voeg Biotex toe

  Afhankelijk van je waterhardheid voeg je Biotex toe. Omdat de vlekken vast kolossaal zijn, gebruik je 65 ML voor zacht water. Mocht je harder water hebben, dan gebruik je 90 ML Biotex. Geen idee hoe hard je water is? Dat kun je op Waterhardheid.nl opzoeken. Zo is mijn water blijkbaar tamelijk hard. Pas op, voor je het weet heb je een aardig gesprek over waterhardheid en de beleving hiervan. Hoe beleef jij je water?

 3. Pak een schoonmaakdoek en boenen maar

  Als je je bank wilt poetsen, kun je het beste een sponsje pakken en zo je bank gaan boenen.

 4. Extra bonustip: lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking

  De makers weten waar ze het over hebben, namelijk.

Ik snapte heel lang niet waarom het antwoord op het moederschap ‘Biotex’ was

Als ik klaagde bij vriendinnen over de ondefinieerbare vlekken die ik niet uit de kleding kreeg van De Kleinste, was het antwoord steevast ‘Biotex’. In het begin snapte ik dat antwoord niet en deed ik alsof dit hetzelfde was als gewoon handwasmiddel of gewoon vijf keer in de wasmachine mee laten draaien. Het is dus niet hetzelfde. Het is krachtiger. Het is het antwoord op moederschap. Het is het antwoord op de ondefinieerbare vlek.

Dit betreft overigens geen samenwerking met Biotex. Maar mocht je bij Biotex werken en toch met me willen samenwerken: ik accepteer betalingen in vorm van Biotexproducten.

En als het antwoord geen ‘Biotex’ is?

Dan is het antwoord ossengal, aldus mijn schoonmoeder.

Vlekken in je bank, of in kleding die je er niet meer uit krijgt? Biotex is de redding van iedere ouder.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *