fbpx    

Een veilige tuin maken voor je kinderen, doe je zo!

Planten in leven houden kan ik niet zo goed. Tuinieren kunnen we ook niet zo goed. Wat we dan wel kunnen in de tuin? Je vraagt het je haast af! Als je kindje ouder wordt of als je je af en toe eens wil kunnen omdraaien of een slok wil nemen van je koffie, thee of welk cafeïne houdend drankje dan ook, is het belangrijk dat je tuin veilig is. Hoe je dat doet en waar je aan moet denken, lees je hier.

Let op: ik leerde het door schade en schande.

Help, het is lekker weer buiten!

Ik ben een koukleum, mijn zoon niet. Dat betekent dat hij met 11 graden buiten het liefste al door de tuin banjert, terwijl ik liever op de bank binnen voor de open haard lig op te warmen. Ik vreesde dus het lekkere weer dit jaar, maar nu het zomer is en ik de tuin heb aangepakt met mijn loungehoekje, is de tuin nu ook voor mij een fijn plekje geworden. Als je kinderen ouder worden, komt er een moment dat je ze gerust alleen kan laten spelen in de tuin. Maar tot die tijd zul je erbij moeten zitten om ze enigszins in de gaten te kunnen houden. Zorg er daarom voor dat je een fijne zitplek hebt met goede tuinstoelen.

Controleer je tuinstoelen op gebreken of haal degelijke nieuwe

En er is nog een reden waarom je die tuinstoelen moet controleren op eventuele gebreken. Zo hadden wij een tijdje oude tuinstoelen. Zo oud zelfs dat toen er iemand op ging zitten, de tuinstoel doorzakte. Persoon op de grond, tuinstoel om die persoon heen gevouwen. Ik moet er niet aan denken als mijn peuter – of zijn nichtje – daar tussen was gekomen. Kinderen zijn nu eenmaal wat avontuurlijker, ze klauteren vaak. Helemaal op dingen die niet bedoeld zijn om op te klauteren. Je kan nog zo’n mooi klimrek in je tuin hebben, maar liever hangen ze in de schutting, op de kop in de droogmolen, of graven ze een tunnel tussen je planten, in plaats van in de zandbak. Dit is de reden dat je ervoor moet zorgen dat spullen veilig zijn. Controleer je tuinstoelen dus op gebreken en als ze verroest zijn, wiebelig, of ze klappen gauw in, dan is het echt zaak dat je gauw nieuwe tuinstoelen gaat kopen.

Zorg voor genoeg schaduw

Hoogstwaarschijnlijk heb je je tuintafel met stoelen op een schaduwrijke plek gezet. Helemaal top! Zo kun jij in de schaduw lurken van je drankje. Maar is er ook genoeg speelruimte in de schaduw voor je kind? Leg speelgoed in de schaduw zodat je kind kan afwisselen met waar hij speelt. Je kan eventueel ook een leuke tent opzetten, natuurlijk!

Maai het gras

Bij ons in huis is dit het klusje wat nog wel meer wordt uitgesteld dan de was: het maaien van het gras. Het stond op een gegeven moment bijna een meter hoog en je hebt dan geen idee meer wat zich allemaal in het gras verstopt. Zo lopen onze katten regelmatig rond met teken op hun lijfje en heeft de peuter ook al eens een teek in zijn wang gehad. Maai het gras kort – of laat het doen – en controleer je kind elke keer op teken.

Check op restanten van muizen als je katten hebt

We hebben twee katten en wonen tegenover het bos. Voel je hem al aankomen? Naast teken en andere beestjes in onze tuin, hebben we ook muizen in de tuin. Dode, welteverstaan. Mocht je katten hebben en dichtbij een bos wonen en jagen die beesten van je, check dan echt even het gras voor je je kind buiten laat spelen. Zo hebben we gisteren nog twee dode muizen uit het gras geplukt. Super ranzig, maar ik moet er vooral niet aan denken dat de peuter hier mee kwam aanzetten of ons trots kwam vertellen dat hij een muisje zag. brr

Controleer de poort

Woon je aan een drukke straat of heb je vlakbij een sloot? Controleer dan vooral de afsluiting van je tuin. Kan je kleintje zelf de poort opendoen? Werkt het slot nog naar behoren? Het kost vaak maar een paar euro om de sluitingen van je poort weer in orde te krijgen, check dit dus goed! Helemaal door de droogte van het afgelopen jaar, kan het zijn dat je poort wat is gaan verzakken. Zo helde ons over door de droge grond en werkten de sloten niet meer.

Kortom: maak je tuin zomerklaar, maar check op veiligheid

Het zomerklaar maken van de tuin kunnen we allemaal wel. Tuinstoelen naar buiten, parasol naar buiten en voetjes omhoog! Maar juist met jonge kinderen is het zaak om alles dus extra te controleren. Is alles nog veilig? Klappen de tuinstoelen niet dubbel met je kind erin? Zitten alle schroefjes nog vast? En, mocht je niet zo’n last hebben van de warmte, kruip dan eens achter je peuter aan en bekijk alles vanuit zijn ogen. Wedden dat je dan toch nog dingen ziet waar je eerder geen rekening mee had gehouden?

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *