fbpx    

Een vrij hoekje in je tuin? Dit zijn de leukste soorten blokhutten

Toen ik opgroeide, hadden wij in de achtertuin een houten blokhut met afdakje waaronder een picknicktafeltje stond. Hierop maakte ik samen met mijn zusje en onze vriendinnetjes parfum van rozenblaadjes, speelden we met Barbies of gebruikten we onze fantasie en maakten een restaurant. Nu ik ouder ben, is mijn liefde voor blokhutten er nog steeds: van het slapen erin tijdens weekendjes weg tot het fantaseren van een eigen kantoor of sauna in een blokhut in mijn eigen achtertuin. We zijn van plan om volgend jaar (of het jaar erop, ligt eraan hoeveel mijn wensen gaan kosten) onze tuin aan te pakken. En ik wil absoluut een blokhut. Want als er iets veelzijdig is, dan is het wel een leuke blokhut in de tuin.

Blokhut als speelhuisje

Blokhutten zijn er in alle soorten en maten, van enorm groot met meerdere slaapkamers, tot zo klein dat zelfs je kat er nog claustrofobie in zou krijgen. Wat je ook wil, je kan het vast vinden. We hebben op dit moment een glijbaan met een dakje erop. De peuter vindt het fantastisch en speelt vaak dat hij ijsjes verkoopt. Om de fantasie nog meer te stimuleren, kan een blokhut dus uitkomst bieden.

Blokhut als logeerplek

Terwijl ik dit schrijf, logeer ik samen met Samantha in een blokhut bij haar moeder op het terrein. Deze blokhut heeft maar liefst twee slaapkamers, een badkamer en een woonkamer. Ooit deed het dienst als B&B. En dat is dus wat je eventueel ook kan doen: heb je vaak gasten over de vloer? Wat dacht je van een blokhut waar je gasten kan laten logeren? Je kan het eventueel ook verhuren via AirBnB. Helemaal als je toch de ruimte er voor hebt. En als je net als ik dol bent op het inrichten van huizen, maar je partner liever alles bij het oude heeft, kun je hier natuurlijk ook lekker excentriek wezen. Mocht je de plek liever niet verhuren, dan kun je hier natuurlijk ook zelf gaan slapen. Een soort van staycation, maar dan toch nog met het gevoel weg te zijn. Tenminste, als je dan de ramen en de voordeur op een kant richt waar je niet meteen tegen de bergen wasgoed en achterstallig huishouden in je eigen woning aan kijkt.

Blokhut als kantoor

Als je net als ik ZZP’er bent en moeite hebt met thuis concentreren als er een peuter rondbanjert, of omdat je de was nog moet doen, dan is een kantoor buitenhuis ideaal. Alleen zijn deze kantoren niet altijd betaalbaar te vinden. Je hebt, helemaal als ZZP’er, geen kantoorpand van 100 vierkante meter nodig voor jezelf. Dus je hebt of geluk en vindt een gedeelde werkplek waar je je niet kan concentreren, of je werkt maar weer aan je eettafel. Je kan ook een blokhut plaatsen en hier je kantoor van maken. Zo kun je je werk wel op je werk laten en heb je ook een bezoekplek voor je klanten!

Blokhut als schuur

Nee, origineel is het niet, maar wel praktisch. Je kan een blokhut ook gewoon als schuur gebruiken. Eventueel kun je dit combineren met het speelhuisje, tenzij je je heggenschaar en de kettingzaag naast het speelgoed bewaart. Dat raad ik je dan weer af.

Blokhut als relaxplek met sauna

De kers op de taart: een blokhut met sauna. En jacuzzi als het even kan. Een gedeeltelijk overdekte blokhut waar je in de zomer lekker onder kan vertoeven en in de winter gebruik kan maken van de sauna, dat klinkt toch fantastisch? Eventueel kan je hier ook een mancave of je teefcave in maken. Dit is ook ideaal voor als je kind wat ouder is, laat hem gewoon lekker met zijn vrienden in die blokhut hangen: dan heb je de zooi niet in je huis en hangen ze ook niet rond op straat!

Waarom een blokhut?

Je vraagt je misschien af waarom je voor een blokhut zou gaan en niet voor een (stenen) uitbouw. De reden hiervan is dat je veel blokhutten of tuinhuisjes kant en klaar of in bouwpakketten kan kopen, zodat je ze eenvoudig zelf in elkaar zet – of door je vrienden laat doen in ruil voor bier.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *