fbpx    
twijfel over een tweede kind

Fuck het excuses maken waarom je niet drinkt

Veel zwangere vrouwen hebben de eerste weken van de zwangerschap geen behoefte om mensen te vertellen dat ze in verwachting zijn. Wat de redenen ook zijn om het voor je te houden, de omgeving wil het liefst zo vroeg mogelijk weten dat jij een baby aan het groeien bent. Nieuw leven is namelijk spannend en leuk en is het perfecte gespreksonderwerp voor veel mensen. Van ongevraagde adviezen tot gekir over de baby: je mag er je hele verdere leven als moeder nog van genieten. Dat je niet op elk feestje aan een kruisverhoor onderworpen wil worden, is helemaal niet raar. En dat je er al helemaal geen zin in hebt om smoesjes te moeten verzinnen waarom je niet drinkt, is echt wel te begrijpen!

Als een vrouw niet drinkt, wordt er al vaak gedacht dat ze zwanger is

Ik drink niet zo heel vaak. Echt waar. Ook al schrijf ik veel over hoeveel ik van wijn houd, drink ik hooguit één keer per maand twee glaasjes alcohol en soms drink ik maandenlang niets (in deze periode zit ik nu). Als ik ga voor frisdrank, dan krijg ik altijd bestuderende blikken: ‘Zou ze zwanger zijn?’ ‘Is ze aangekomen?’ En ik zie ze rekenen. De Kleinste is nu bijna drie, dus dat betekent dat nummer twee al lang onderweg kan zijn. Want je wil toch ook niet al te veel leeftijdsverschil tussen je kinderen laten zitten? Het maakt niet uit of je wel of geen kinderwens hebt, als je als twintigplusser even niet drinkt, bestempelt het gros van de samenleving je als zwanger. Zelfs als je uitlegt dat je het niet bent, of dus met smoesjes op de proppen komt: mensen zullen een paar maanden wachten en je goed in de gaten houden of je niet toch nog met de ‘verrassing!’ komt zodat zij kunnen roepen: ‘Ik zei het toch!’ Serieus, fuck die smoesjes dus.

Na een bepaalde leeftijd is elke vrouw een broedkip

Op het moment dat je al een tijdje een partner hebt, samenwoont, wellicht getrouwd bent en een carrière hebt, gaan mensen ervan uit dat je kinderen wilt. Zelfs als je wel drinkt, zullen er opmerkingen gemaakt worden. ‘Goh, nog niet zwanger?’ of een opmerking over dat zelfs alcohol voordat je zwanger bent, een negatief effect kan hebben op de conceptie. Je krijgt ze toch wel. Dus fuck wat al die mensen denken. We leven af en toe nog in een ouderwetse wereld waarin vrouwen die geen kinderen willen, worden benaderd alsof ze niet weten wat ze missen. ‘Het komt vanzelf wel.’ Je kan prima geen alcohol drinken en toch niet zwanger zijn, hoor!

Het is jouw lichaam

Je bent wat je eet, wordt dikwijls geroepen. Je bent wat je drinkt, zal vast dan ook wel gelden. Als jij op je gezondheid let, of niet elke avond laveloos op een feestje wil zitten en de dag daarna op de plee of in bed wil doorbrengen, dan heb je een prima reden om niet te drinken. Je hebt trouwens altijd een reden om niet te drinken. Namelijk: als jij het niet wil, dan is dat gewoon legitiem. Wat je buurvrouw, beste vriendin, opa of baas er ook van vindt. Als jij niet wil zuipen, is dat jouw goed recht.

En wat als je toch vragen krijgt?

Wij vrouwen hebben een probleem. We maken ons namelijk nog te vaak zorgen om wat de omgeving van ons denkt. We willen samenwerken, we willen aardig gevonden worden en we willen vooral eerlijk zijn. Maar waarom vind je dit zo belangrijk? Je gaat echt geen vriendschap verliezen omdat jij geen reden wil geven waarom je niet drinkt. We hoeven aan niemand verantwoording af te leggen, we willen het alleen. En daar wringt het. De volgende zinnen kun je prima zeggen tegen iemand:

‘Het is niet belangrijk waarom ik niet drink.’

‘Het gaat je niets aan waarom ik niet drink.’

‘Ik drink gewoon niet.’

‘Ik heb er geen zin in.’

En mocht iemand je op de vrouw af vragen: “Ben je zwanger of ziek en drink je daarom niet? Of is er een andere reden?” kun je er ook voor kiezen om te zeggen: “Ja.” En vervolgens je mond dicht te houden. Het is een vreselijk non-antwoord op een rare vraag. Want: fuck wat die ander denkt. En fuck excuses maken.

Je hoeft geen redenen te bedenken waarom je niet drinkt. Een simpele: 'ik drink niet' moet volstaan, zonder dat je de vraag krijgt of je zwanger bent!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *