fbpx    
geld besparen gekke tips

Geld besparen? Dit zijn de 5 gekste tips waar je niet zo snel aan denkt!

Geld sparen voor een dure vakantie, omdat je het niet zo breed hebt, of omdat je peuters voeten zo snel groeien, dat je elke maand nieuwe schoenen moet kopen: we hebben tig redenen om meer geld opzij te willen zetten. Maar wat doe je als je elke maand al voorzichtig aan doet met de boodschappen? Misschien heb je in geen maanden Tony Chocolonely chocolade gehad, ben je vergeten hoe echte koffie smaakt, in plaats van die instant korrels en gebruik je je theezakje twintig keer voor je een nieuwe pakt. Of misschien bespaar je hier niet op, omdat je dat weigert, maar wel ergens wat geld wilt besparen. Gewoon, omdat het handig is. Speciaal daarom heb ik voor jou de gekste tips om geld te besparen!

Ga eten bij je (schoon)ouders

Vaak zijn de uitgaven voor het avondeten het hoogst. Dit kun je compenseren door jezelf uit te (laten) nodigen bij je ouders of schoonouders. Als je het slim aanpakt, kun je zelfs meerdere dagen in de week mee-eten. En als je gescheiden ouders én schoonouders hebt, kun je wellicht zelfs vier keer in de week ergens anders eten. Ja, je moet even sociaal wenselijk gedrag vertonen. Nee, je hebt weinig privacy. Maar je kind is even blij, want opa en oma! En met een beetje geluk heeft je schoonvader nog restjes in de vriezer liggen die je mee naar huis mag nemen. Het kan betekenen dat je dan negen dagen bami eet omdat de beste man nog steeds kookt alsof het huis vol is, maar dat is wel negen dagen geen uitgaven aan avondeten! Of drie dagen geen uitgaven aan ontbijt, lunch en avondeten.

Brouw je eigen bier of test voor vrienden

Houd je of houdt je partner van een biertje op zijn tijd? Het is niet het meest goedkope in de supermarkt. Toch is hobbybrouwen helemaal van deze tijd! Wellicht heb je een vriend of collega die dol is op brouwen en die jou graag wat van zijn brouwsels geeft om uit te proberen. Scheelt weer geld uitgeven in de supermarkt. Elk flesje is weer een verrassing! Als je zelf gaat brouwen, moet je wel even geduld hebben. Het is niet met een paar uur klaar. Maar misschien geniet je er dan juist extra van!

Je kan je bier natuurlijk ook aanlengen met water voor een ultiem festivalgevoel. Alhoewel het aanlengen een mythe blijkt te zijn.

Investeer in een systeem dat jouw lichten en verwarming beheert

Een paar maanden geleden zeurde ik nog over onze Google Home. Ik zal bekennen: ondertussen ben ik er maar wat blij mee. Onze lampen gaan standaard uit (en aan) en ook is de verwarming vanaf een afstand in te stellen. Dit zorgt voor behoorlijke kostenvermindering, juist omdat we ook buitenshuis kunnen checken of bepaalde dingen nog aan of uit zijn! Wil je een eenvoudiger systeem zonder te veel poespas, dan kun je ook kiezen voor een slimme thermostaat. Sommigen zijn met apps te bedienen en andere systemen kun je per uur instellen. Zo gaat bij ons thuis de verwarming rond 10 uur ’s avonds uit en gaat hij ’s ochtends rond 6 uur weer aan.

Drink kraanwater

Oké, oké. Deze is niet zo absurd misschien. Maar wist je dat er in Nederland nog steeds belachelijk veel water wordt verkocht in de supermarkten? Dit terwijl we echt hartstikke schoon drinkwater hebben. Mocht je het graag zo koud mogelijk willen drinken, vul dan een fles met kraanwater en zet het in de koelkast. En mocht je van koolzuur houden: je kan eventueel een Sodastream overwegen om water met koolzuur te maken. Het is een investering, maar die haal je er ook snel uit.

Verbouw je eigen groenten en fruit

Hier heb je ook niet meteen profijt van, ik snap het. En nu ik niets heb gehoord over moestuintjes dit jaar bij de Albert Heijn, moet je misschien zelf even op pad voor de juiste zaadjes. En ja, als je net zulke groene vingers hebt als ik, kan het zijn dat je oogst mislukt en dan heb je alsnog niets. Goed, alle excuses hebben we nu wel gehad: ga gewoon je eigen groenten en fruit verbouwen! Zo kom je nog eens buiten, in plaats van dat je alleen maar binnen Disney+ kijkt. Deze moeder hier begint straks met het aanleggen van haar eigen moestuin. Wel met behulp van haar eigen moeder, want eh, ik kan niks met planten. Ik had dus zes fantastische slaplanten van mijn moeder gekregen. Ze waren prachtig. Ze waren binnen twee weken morsdood. Ik had pas door dat ze dood waren toen mijn moeder me nogal vreemd aankeek toen ik potjes zonder iets erin water gaf.
“Is dat mijn sla?”
“Ja, mam. Dat zie je toch?”
“Schat. Die zijn hartstikke dood. Hoe kríjg je het voor elkaar?”

Het blijkt dus dat de volle zon niet zo goed is voor sla. Geen wonder dat ze me gisteren opbelde of ze me maar moest komen helpen. Ja, graag.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *