fbpx
            gezonde ijsjes zelf maken met yoghurt en frambozenjam

gezonde ijsjes zelf maken met yoghurt en frambozenjam

door Caroline

Met deze hitte is het niets lekkerder dan een ijsje uit de vriezer te pakken. Hoe fijn is het dan als deze ook gewoon verantwoord is? Je moet ze alleen wel eerst even maken voor je ze daadwerkelijk uit je vriezer kan pakken. Dus, komt ie: het recept voor gezonde ijsjes!

Benodigdheden

  • Alpro plantaardige variatie op yoghurt naturel (te koop bij o.a. de Albert Heijn);
  • frambozenjam;
  • ijsjeshouder. Ik kocht de mijne bij de Action. Door het softijsvormpje is het ook makkelijk vast te houden voor peuters.

Bereidingswijze

  • Schep een lepeltje jam in het vormpje;
  • Giet het vormpje vol met yoghurt. Druk goed aan, want omdat het minder vloeibaar is, kun je gaten in het ijsje krijgen.
  • Mix de jam met het yoghurt als je het vormpje dicht hebt en zet het vervolgens weg in de vriezer.

Tip: maak het ijsje terwijl kinderen en partners die zin hebben in iets lekkers niet in de buurt zijn. Scheelt een peuter die afwisselend ‘ham’ en ‘hap’ roept en vervolgens de vriezer drieduizend keer opentrekt om te kijken of het ijsje al klaar is. En als dat niet het geval is, jou naar de vriezer duwt en jou nog even laat kijken onder een smekende blik en een langgerekte ‘hammmmmmmmm?’ Straks moet je dat kind afleiden met ander ongezond eten. Heeft dat gezonde ijsje alsnog geen zin.

Oordeel van de peuter

Toen het ijsje eindelijk klaar was, bekeek de peuter het ding aandachtig, riep: ‘ham!’ en stouwde dat ding vervolgens in mijn mond. Alsof hij het toch niet helemaal vertrouwde. Ik was te beledigd om vertederd te zijn. Andersom? Nee, ik vond dat ik recht had om me beledigd te voelen. Sloof ik me uit door yoghurt in een ijsvormpje te douwen, krijg ik dit als bedankje.

Toen De Kleinste uiteindelijk besloot zijn ijsje zelf maar op te eten toen ik foto’s maakte, werd het ijsje goedgekeurd. Het ijsje werd zelfs zo goedgekeurd, dat de peuter besloot dat het ijsje van papa ook van hem was. En toen allebei de ijsjes op waren, moest het toch even driedubbel gecontroleerd worden. De eerste hap is even wennen, het is door de yoghurt namelijk niet ontzettend zoet. De verkoeling die het ijsje brengt en de smaak na de eerste hap, is echter wel verrukkelijk. Én: het smelt niet zo gauw als waterijs. Ter illustratie: ik kon 5 minuten lang met dertig graden foto’s maken in de zon zonder dat ik een gesmolten ijsje had.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top