fbpx
            Heb jij genoeg kussens in je slaapkamer?

Heb jij genoeg kussens in je slaapkamer?

door Caroline

Stapels met kussens op het bed: hoofdkussens, sierkussens, kleinere kussens, het lijkt eerder bedoeld om een Instawaardig plaatje te creëren, een hotelkamer na te bootsen of mensen welkom te heten. Als je het ziet, denk je misschien al gauw: wat een werk, elke ochtend het bed opmaken met al die kussens. En ze vervolgens zo rangschikken dat ze er óók nog eens behoorlijk uit zien. Dikke doei, je hebt betere dingen te doen. Zoals naar je partner gaan die nu roept dat je peuter een poeplui– laat maar, je maakt het bed wel weer op!

Ik kan mezelf verliezen in het opmaken van het bed

Eén keer in de week verschoon ik ons bed en het bed van De Kleinste. Ik kan me verliezen in het strak opmaken van de bedden, de kussens mooi te schikken en bijpassende beddengoed te zoeken. Ik heb, schrik niet, meer dan zestig kussenslopen. Zestig. Het is bizar. Op vakantie vorig jaar nam ik maar liefst vierentwintig kussenslopen mee. Waarom? Nou ja, we gingen met zijn zevenen weg en ik pakte er wat te veel. Tja. Beter te veel dan te weinig. Mijn liefde voor beddengoed gaat verder. Zo hebben Jop en ik allebei een liefde voor kussens – en kussen, maar dat terzijde. Onze bank ligt er vol mee, maar ook liggen er maar liefst zes kussens op ons bed en dan heb ik het nog niet eens over de decoratieve kussens die hier nog bij komen kijken! Ja, het bed opmaken is elke ochtend een gedoe en wordt door alle hectiek nog wel eens vergeten, maar als het bed dan is opgemaakt, is het een walhalla. Geen wonder dat ik er zo van houd om languit op mijn bed te liggen. Of komt dat omdat ik gewoon een vermoeide moeder ben?

Waar gebruik je al die kussens voor?

Zes hoofdkussens dus, waar gebruiken wij deze allemaal voor? Ik slaap het liefst zelf op één kussen. En eentje prop ik tegen mijn lichaam. Het is een soort van buffer, omdat De Kleinste vaak in ons bed belandt en samen met Jop nogal de neiging heeft het hele bed over te nemen. Als dat kussen uit bed valt, weet ik dat ik moet uitkijken, omdat ik dan langzaam door die twee mannen het bed uit wordt gewerkt. Ze bedoelen het niet zo, maar manspreading, dat zit er goed in. Het derde kussen is voor De Kleinste, die ligt standaard tussen ons in en is een afbakening van zijn territorium. Alhoewel hij dus de grenzen goed weet op te schuiven naar mij toe. Jop is met zijn drie kussens ook uitstekend in landjepik. Soms vind ik zijn kussens zelfs bij mijn voeteneind, omdat ze volgens hem toevallig daar terechtkwamen in zijn slaap. Ik weet niet hoe hij slaapt, maar ik weet wel dat hij daar kussens voor nodig heeft. Heel veel kussens. Zelfs drie kussens extra zouden voor mij geen overbodige luxe zijn. Als een soort van airbag, aangezien ik menig blauwe plek oploop ’s nachts.

Slaap is essentieel, een goed hoofdkussen dus ook

Het is waarschijnlijk een dooddoener, want als moeder snap jij ook wel dat je slaap nodig hebt. Dat het essentieel is voor je. En je wil me nu vast vertellen dat je echt wel wíl slapen, maar dat je dat gewoon niet zo goed lukt. Door je kind. Of door de zorgen. Of welke reden dan ook. Daarom is het zo belangrijk de goede omstandigheden in je bed te creëren. Waar je in je studententijd prima weg kwam met kussen van 5 euro, of misschien sliep op een opgerolde jas, volstaat dat, nu je ouder wordt, echt niet meer. Investeer in fatsoenlijke kussens. Die je peuter of je partner vooral niet inpikt. Geloof me, je brein met slaaptekort zal je dankbaar zijn.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top