fbpx    

Hoe richt je een kleine tuin of zithoek buiten in?

“Hoe lang duurt het nog tot de zomer?” Deze vraag wordt dagelijks gesteld door de peuter thuis, omdat hij inmiddels doorheeft dat warm weer betekent dat de tuin vol speelgoed staat, papa en mama buiten te vinden zijn met cocktails, mocktails en vers fruit en dat het betekent dat iedereen op blote voeten loopt. Schoenen zijn voor in de winter. En voor als je verder moet dan de hoek van de straat. Met het warme weer van vorige week nog in ons geheugen en de periode van thuisblijven die nog even duurt, wordt menig tuin aangepakt. Zo heb ik weer eens halfslachtige pogingen gedaan om te tuinieren, om vervolgens toch maar weer neer te ploffen met een goed boek onder de palmboom. Ik wil kant en klaar. En jij wellicht ook.

Wat is belangrijk voor jou in een tuin?

Voor je weet hoe je je tuin het beste kan inrichten, is het belangrijk om te bepalen wat voor jou belangrijk is. Voor ons is dat schaduw, een mooie tuinset en veel groen. Schaduw en een mooie tuinset hebben we geregeld. Maar veel groen kan alleen als je of gaat voor jungle vibes in je tuin, omdat het onkruid harder groeit dan je zou willen en je het niet weg kan harken, omdat je er ook net bloembollen onder hebt geplant en je bang bent dat je die sloopt, of als je van tuinieren houdt.

De peuter vindt onze jungle wel interessant

Veel groen, dus. Ons terras achter is nodig toe aan vervanging. De houten vlonders zakken door en we wachten op het moment tot het instort. Zodra het kan, trekken we het eruit, verlagen we de boel en komen er mooie tegels. Maar dan? Ik houd van mijn echte palmboom daar, maar meer echte planten en bomen daar, kan ik niet aan. Naast dat ik iemand ben die te veel water of juist te weinig water geeft en dus alles laat doodgaan, heb ik hooikoorts. Ik wil graag in mijn tuin zitten zonder niesbuien en zonder dat de hele buurt GEZONDHEID over hun schutting roept naar mij.

Waar de tuin een ondergeschoven kindje is, is de keuken dat bij ons niet

Onze tuin is chaos. Onkruid, wildgroei, overal teken, dode muizen omdat we twee katten hebben en niesdruppeltjes die rondvliegen van ondergetekende. Onze keuken is exact hoe ik hem wil: urban jungle met planten die niet bruin zijn en die geen blaadjes loslaten. Waarom niet? Omdat die planten hartstikke nep zijn. En je ziet het er niet aan af.

Goede kunstplanten zijn moeilijk om te vinden. Dit is ook de allergrootste reden waarom we ze niet veel in huis hebben. Jop vindt dingen nogal gauw er nep uitzien, waardoor ik mopper dat ik echte planten niet in leven kan houden en dan maar voor een over de top nep gouden blad ga. Daar zie je tenminste van dat het nep is. Ondertussen hebben we een plek gevonden waar je prachtige nepplanten kan vinden: Maxifleur. Vol enthousiasme heb ik de site laten zien aan Jop, die ook enthousiast was. Naast dat we, zoals je kan zien op de foto hierboven, nog wat ruimte te vullen hebben in onze keuken, hebben ze kunstplanten voor buiten.

Kunstplanten voor buiten: ons probleem opgelost dus!

Ik herhaal het nogmaals: er bestaan mooie goede kunstplanten voor buiten. Geen dingen die eruitzien alsof ze in een look-a-like Alice in Wonderland doolhof horen met een overdreven plastic gloed eroverheen. Nee, echte kunstplanten. Echte nepperds, dus. Voor buiten. Planten die niet verkleuren door de zon, die tegen regen kunnen en die dus ook al in bloei staan als de eerste zonnestralen je terras verwarmen. En dit betekent dat voor ons onze plannen eindelijk door kunnen gaan.

Plannen maken en aan de slag

Bij onze achterdeur komt een pergola, zo’n prachtige houten frame waar planten het dak vormen. Natuurlijke schaduw. Alleen, schaduw heb je nog niet zo snel in de lente. We hebben besloten om de pergola, zodra deze staat, met echte planten én kunstplanten aan te kleden. Zo hebben we het hele jaar door een basis en in de zomer een vol bladerdek met veel schaduw.

Zo’n pergola zouden we willen in onze achtertuin

Het enige wat elk jaar fantastisch groeit in onze tuin en niet doodgaat, zijn druiven. Blijkbaar kan ik hier goed mee overweg. Klimop laten we (onbewust!) doodgaan, maar het betekent wel dat als we niet voor kunstplanten gaan, we pas in de zomer een bladerdek hebben. We gaan de druiven dus afwisselen met Hedera en Callisia hangplanten.

Dit is de Callisia kunstplant, mensen. Bron: Maxifleur

Kies zitmeubilair dat bij je past

Groen is dus belangrijk, maar je kan niet genieten van je tuin als je geen plek hebt om te zitten. Zelf hebben wij een knalgele loungeset waar we graag zitten. Kaal is het wel, met slechts die palmboom en verder vooral veel hout eromheen. Hier moeten dus echt nog planten bij. Zoals je links ziet, groeit er echt niks in die plantenbak. Ja, onkruid. En takken die daar ‘geplant’ zijn door de peuter.

Decoreer je tuin alsof het je huis is

Belangrijk is dat je je tuin aanpakt alsof het je huis is. Waar je je woonkamer of keuken prachtig inricht met mooie details, moet dit dus zeker ook in de tuin, wil je hier een mooie plek van maken waar je je fijn voelt. Dit doe je door bijvoorbeeld een buitenkleed, kussens, goede (kunst)planten en ander decor. Zoals je ziet, moeten wij nog flink aan de slag. Maar dat is dus ons zomerproject.

Bang dat kunstplanten nep ogen?

Ben je bang dat kunstplanten er nep uitzien? Dat kan. Sommigen hebben een wat plastic gloed eroverheen. Bedenk wel dat als je het afwisselt met echte planten, je het al gauw niet ziet. Bekijk de detailfoto’s en leer jezelf aan dat jij het misschien wel ziet, maar veel mensen ook niet. Je went er zelf aan als je je bedenkt dat je niet eerst uren bladeren hoeft te harken, of water hoeft te geven.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *