fbpx
            Hoe zit het nu echt met die poepbacteriën?

Hoe zit het nu echt met die poepbacteriën?

door Caroline

Enkele jaren geleden spaarde het studentenhuis waar ik in woonde, de toiletrollen. Niet omdat we verrekijkers wilden knutselen of servetrolletjes wilden maken, maar omdat we te lui waren om ze weg te gooien. We hadden er zoveel, dat er torens werden gebouwd langs de muur. Het waren er zoveel dat ik aan iemand uit mijn omgeving vroeg of ze ze wilden hebben voor de basisschool waar haar kinderen naartoe gingen. Nee, dat was niet nodig, zei ze. Want de basisschool had de wc-rollen verbannen. Vanwege hygiëne en de gevreesde poepbacterie. Ik was even met stomheid geslagen, want elke keer als ik een lege wc-rol zie, krijg ik flashbacks naar mijn prachtige knutseltijd. Betekent dit nu dat ik zo besmet ben met poepbacteriën dat de allerduurste scrub niet meer zal helpen? Voorgoed verpest? Ik had al bijna mijn moeder gevraagd of ze onze geknutselde servetrollen misschien beter kon weggooien. Er wordt op veel scholen nog wel gewoon geknutseld met wc-rollen. Moet je die knutseltjes nu weggooien als je kind ermee thuiskomt? Je kind elke avond in de boenwas zetten? Of valt het allemaal wel mee?

knutselen met wc-rollen

Die poepbacterie zit overal

Dit is vreselijk onsmakelijk, maar die poepbacterie zit op meer plekken dan alleen maar op de wc. Zo leerde ik vroeger dat je niet moet poepen op de badkamer, want dan kon die poepbacterie op je tandenborstel komen en dat is echt vreselijk ongezond. En goor trouwens ook. Je telefoon zit onder, je tablet en zelfs de touchscreens van de McDonald’s. Eens in de zoveel tijd komt er weer een talkshow op tv waar er wordt gesproken over deze bacterie en dan ga ik weer bijna over mijn nek. Misschien is dit wel de hoofdreden waarom ik wil huilen als een vieze stank mijn peuter achtervolgt, omdat hij nog niet zindelijk is en al helemaal niet zijn eigen luier kan verschonen. Nu de peuter ingeschreven moet worden op een basisschool, had ik de vraag: ‘Knutselen jullie met wc-rollen?’ al bijna toegevoegd aan mijn strenge selectieprocedure. Die naast deze vraag alleen nog maar bestaat uit de vragen ‘Hebben jullie een glijbaan?’ en ‘Moet ik helpen als vrijwilliger of mag ik ook gewoon thuisblijven?’

De poepbacterie zit overal, maar niet op wc-rollen en ook niet op tandenborstels

De alarmerende nieuwsberichten blijken achteraf helemaal niet zo alarmerend te zijn, maar geruchten gaan nu eenmaal hardnekkig de wereld uit. Dat onderzoek met die tandenborstels gebeurde in Amerikaanse studentenhuizen. En de onderzoeksmethode is op zijn zachtst gezegd niet waterdicht. Ook EenVandaag deed onderzoek naar de poepbacterie, maar deze keer op de gevreesde wc-rolletjes. Conclusie? Het valt allemaal wel mee. Pas als je peuter of kleuter zijn wc-rolletje begint af te lebberen, is er een mogelijk gevaar. Toch moet ik me vooral mentaal over het idee zetten dat ik op een dag rondloop met een ketting gemaakt van wc-rollen of mijn tafel versier met kartonnen bloempotjes gemaakt van een rol die de vader van één van de klasgenoten van De Kleinste in zijn handen had toen hij diarree had. Nee, doe mij misschien toch liever die poepluiers maar. Wel van mijn eigen kind. Want dat vind ik toch wel weer minder erg dan die van andere kinderen.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top