fbpx    
mag ik van tafel

Hoeveel stress ervaar jij aan de eettafel?

17 september 2019

Hoeveel stress ervaar jij tijdens het avondeten met je kind aan tafel? Ik vind het avondeten gezamenlijk ronduit verschrikkelijk. Onze peuter heeft besloten dat hij het eten wat wij maken, gewoon niet meer lekker vindt. Een moeilijke eter? Nou, normaal niet. Hij lust alles. De 3 p’s (pizza, pannenkoeken en patat), maar ook gewoon groenten als spinazie en broccoli vindt hij heerlijk. Maar opeten? Nou, nee. Dat bewaart hij wel voor bij anderen thuis.

Het zijn vast mijn kookkunsten!

Tot gisteren had ik hoop dat ik gewoon niet kon koken en de peuter daarom niet at. Dat zou dan betekenen dat ik gewoon niet meer hoefde te koken en Jop voortaan altijd ontbijt, lunch en avondeten verzorgt voor de peuter. Dan ga ik wel in bad. Of trek me terug op de wc, voor wat ‘me-time’. Helaas, met dank aan 24 Kitchen en kinderpsychologe Tischa Neve weet ik dat heel wat gezinnen dezelfde stress ervaren als wij. Ruim 500 gezinnen van de 1021 onderzochte families gaf aan dat hun kinderen weigeren te eten. En dit zorgt voor ongezelligheid aan tafel.

Online serie “Mag ik van tafel?”

Die frustratie is dus iets wat veel gezinnen herkennen. Daarom start vandaag de nieuwe online serie “Mag ik van tafel”. In deze serie, die te zien is op de websites van 24Kitchen en AD, volgen we een aantal gezinnen die kinderen hebben die niet willen eten. Ieder kind kan eten, als je maar de juiste tactieken toepast, was de opmerking die gemaakt werd. Nou, ik zou mij niet zijn als ik dit niet direct had toegepast op de peuter.

24K I Mag Ik Van Tafel 15s Teaser vanaf 17 sept from FOX Creative Netherlands on Vimeo.

“Jij vindt friet helemaal niet lekker, hè?”

Eén van de tips die Tischa geeft aan ouders, is om het eten niet te benoemen of te benoemen dat ze het niet lekker vinden. We aten gisteravond friet. De peuter is er dol op, maar natuurlijk niet bij ons thuis en die kaken bleven strak op elkaar. Hij bewaarde friet, hij gaf wat friet aan Mickey Mouse, hij moest eerst iets anders doen, het ene excuus na het andere kwam voorbij. Nee, friet is niet gezond. Wel lekker, maar daar had de peuter dus ook geen boodschap aan. Tot ik ineens riep: “Ik weet het al! Jij vindt friet helemaal niet lekker, of wel?” Twee grote ogen staarden me aan en hij riep gauw: “Wel, vind ik wel!” En hij propte vijf frieten in zijn mond. Tegelijk.

De eetproblemen zijn hier binnenkort voorgoed verleden tijd, denk ik!

“Mag ik van Tafel?” wordt vanaf 17 september wekelijks uitgezonden om 20:00 uur op 24Kitchen.nl en op AD.nl.

"Mag ik van tafel?" Veel gezinnen hebben te maken met een moeilijke eter thuis.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *