fbpx    

Hypotheekadvies nodig? Waarom je altijd voor een onafhankelijke adviseur moet gaan

Nu je niet meer je volledige hypotheekkosten kan lenen en je liever je geld steekt in nieuwe meubels, de spaarrekening van jouw baby of die nieuwe keuken, probeer je al gauw geld te besparen op je hypotheek zelf. Dit is helemaal niet gek: we weten allemaal dat je rentes moet vergelijken en dat je maandlasten per bank kunnen verschillen. En of je nu een hypotheek hebt bij bank A of bij bank B maakt uiteindelijk niet zoveel uit. Zolang je daar maar weloverwogen voor hebt gekozen. Die keuze, dat is juist het ingewikkelde. Je legt je hypotheek namelijk vaak vast voor enkele jaren tot misschien wel tien of twintig jaar. Wat je ook doet: maak niet dezelfde fout als wij deden drie jaar geleden en win hypotheekadvies in van een onafhankelijke partij. Waarom? Omdat het jouw geld is en je echt gedegen advies hoort te ontvangen.

Net bevallen en ons droomhuis gevonden

In het najaar van 2016, ons kindje was net 5 weken oud, vond ik op Funda ons droomhuis. Het was een zondagochtend, we hadden net een rotnacht overleefd, want zoals algemeen bekend slaapt ons kind niet zo heel goed. Jop sliep nog, maar ik kon me niet inhouden, dus schudde ik hem wakker: “Ik heb ons droomhuis gevonden!” Jop mopperde dat hij het later wel wilde zien en ik riep: “Nee, nu!”

Hij was ondertussen van me gewend dat ik Fundaverslaafd ben en het heerlijk vind om te kijken wat te koop staat. Deze was nieuw, want gisteren (ja, zo erg was ik) stond hij er nog niet op. Na één blik was ook Jop verkocht. We moesten 6 dagen wachten voor we het huis konden bezichtigen en nog eens drie dagen daarna was ons bod geaccepteerd. Yes!

Baby + weinig slaap + hypotheek + financiën + verhuizen = HELP!

En toen begon de ellende, want baby + weinig slaap + hypotheek + financiën + verhuizen + HELP? We hadden vlak daarvoor al onze bankrekeningen en verzekeringen bij dezelfde bank ondergebracht en ze hadden ons daar verteld dat als we ooit een huis zouden kopen, de advieskosten voor starters extra goedkoop was. Nog geen 1000 euro, waar je normaal minstens 2000 euro voor kwijt bent. Hallo! Dat is gewoon minstens 1000 euro extra wat ik kon uitgeven aan verf, vloeren en dat erkerbankje waar ik al mijn hele leven van droomde. En oh ja, het huis had wat achterstallig onderhoud aan de buitenkant, dus elke euro extra was mooi meegenomen.

“Ik mag geen advies geven” zei onze hypotheekadviseur – wacht, wat?

Enkele weken later zaten we in een hokje met onze hypotheekadviseur. De baby was mee en waar hij bij het afsluiten van de bankrekeningen zo rustig was, had hij nu weinig zin om rustig te zijn. Dus liep ik heen en weer in een kamer van 2 bij 2 terwijl we ons best deden te concentreren op wat onze adviseur zei. Ze wilde onze kosten weten en daar kwam uiteindelijk een maandbedrag uitrollen. Tussen neus en lippen door vertelde ze ons dat we onze hypotheek konden opsplitsen. Toen we doorvroegen wat dan het beste was en wat ze ons zou adviseren, zei ze: “Ik mag geen advies geven”. Wat zeg je nou? Ik stond daar, baby op mijn arm, te perplex om door te wiegen. Baby boos. Echtgenoot geïrriteerd. Ik stomverbaasd. Adviseur ongemakkelijk. Hoe bedoel je nou dat je geen advies mag geven? Je bent toch hypotheekadviseur?

Ik liep nog net niet naar buiten om dramatisch op haar bordje buiten de deur te kijken. Deels omdat het flexkantoren waren en er toch niets op stond, deels omdat ik me nog steeds niet kon bewegen, want die baby was gelukkig ein-de-lijk stil. Nee, ze mocht geen advies geven, ze kon ons slechts wijzen op de mogelijkheden en dan moesten we zelf maar conclusies trekken. Ja, dat is makkelijk geld verdienen. We hebben onze beslissing genomen en staan er nog steeds achter, maar soms vraag ik me af hoe het was als we een onafhankelijke adviseur in de arm hadden genomen. Die had vast niet die belachelijke zin uitgesproken.

De bank versus een onafhankelijke adviseur: de bank is er voor zichzelf, een onafhankelijke adviseur voor jou

Het is achteraf wellicht logisch dat een adviseur van de bank geen advies kan geven, want deze werkt voor de bank en zal te allen tijde in het belang van de bank moeten werken. Als ze jou geld weten te besparen, betekent dat dat de bank geld misloopt. Bedenk je dus dat een adviseur van de bank er niet is voor jou, maar voor zijn of haar werkgever.

Natuurlijk is die onafhankelijke adviseur ook aan het werk voor zijn of haar eigen portemonnee, maar of jij nu bij de Rabobank of bij SNS Bank belandt, dat maakt hen – als het goed is – niets uit. Zij krijgen het bedrag wat je vooraf hebt afgesproken. Een adviseur zal dus in dit geval kijken naar de meest gunstige oplossing voor jou, afhankelijk van jouw situatie. Er zijn vele hypotheekmogelijkheden waar een onafhankelijke adviseur veel weet van heeft en jou alles kan voorrekenen.

HypotheekAdvies

Als ik terugdenk aan ons hypotheekadviesgesprek in 2016, dan schaam ik me zelfs een beetje. We hadden totaal geen energie om lang te zoeken en elke euro ging zitten in spullen voor de baby, want dat is een veel leukere kostenpost dan een hypotheekadviseur. Maar wat had ik gewild dat ik een andere keuze had gemaakt en voor bijvoorbeeld HypotheekAdvies was gegaan. De aangesloten hypotheekadviseurs zijn allemaal onafhankelijk. En als er geen klik is, zoals wij hadden met de onze van de bank, worden er drie nieuwe adviseurs uitgezocht. Het voelt bijna als een datingshow of spelshow met jou in het middelpunt, maar dat mag ook! Het is jouw zuurverdiende geld wat je uitgeeft aan een huis. Dat doe je niet elk jaar, neem ik aan. Je gaat een lening aan voor een erg lange tijd. Je mag verwachten dat een adviseur de tijd neemt en goed naar jouw situatie kijkt en jou helpt jouw droomhuis te vinden én te bemachtigen!

Bespaar gemiddeld €15.000 rente door een onafhankelijke adviseur

Oh, dit doet zo’n pijn. Volgens een onderzoek zijn mensen die rechtstreeks bij de bank een hypotheek afsluiten, gemiddeld €15.000 meer kwijt aan rente dan mensen die via een onafhankelijke adviseur hun hypotheek regelen. Vijftienduizend euro. Dames en heren, dit is een extreem luxe vakantie in Disneyland Parijs én een cruise met Disney bij elkaar. Of heel veel luiers, het is maar net waar je je geld aan uitgeeft.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *