fbpx    
door databundel heen

Ik ben door mijn databundel heen, alwéér

11 maart 2019

‘Mama, niet goed!’ De Kleinste duwt mijn iPhone terug in mijn handen en ik zie dat het filmpje op YouTube Kids niet meer fatsoenlijk doorlaadt. Even checken en het is me duidelijk: ik ben door mijn databundel heen. Alweer. En ik moet nog twee weken. 5 GB heb ik maandelijks. Ik hoor het mezelf nog zeggen tegen de winkelmedewerker toen ik mijn nieuwe abonnement afsloot: ‘Vijf? Nee joh, meer dan zat.’ Ik had namelijk net een nieuwe iPhone gekozen en kon binnen mijn budget ook echt niet meer gigabyte betalen. Wist ik veel dat ik zo’n moeder werd die haar kind gerust even achter YouTube zette om nog wat werk te verrichten. En dat ik zo’n router heb die het niet redt tot in de keuken, waardoor ik in de keuken niet meer op de WiFi zit. Dag, data.

We verbruiken met zijn allen meer data

Ik ben niet de enige die drastisch omhoog is gegaan met haar dataverbruik. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat, waar het dataverbruik in 2017 nog gemiddeld 1 GB was, het gemiddelde dataverbruik vorig jaar verdubbeld is naar 2 gigabyte. Ik ben gelukkig dus niet de enige die door haar data gaat alsof het een Tony Chocolonely reep is, maar ik zit wel flink boven dat gemiddelde. Waar heel Nederland gemiddeld twee repen eet, eet ik er vijf dus. Maar ja, het is ook echt wel lekker. Data dan, niet chocolade.

En echt, ik doe voorzichtig. Ik probeer mijn telefoongebruik te verminderen, maar ik gebruik nu eenmaal dagelijks veel apps. Mijn top drie apps zijn niet eens overbodige apps, maar apps die mij productiever maken. Ik gebruik Storytel, Instagram en de browser het meest. Goed, Instagram is niet de productiefste app van dat lijstje, maar ik ben een blogger die online ook zichtbaar moet zijn. Ik ben allang blij dat ik nog ergens kan claimen dat ik een verantwoordelijke moeder ben, want YouTube Kids komt niet in mijn top vijf voor. Die gigabytes maak ik dus echt zelf op.

Belminuten of data?

Ik heb te veel belminuten en te weinig data. Dat is me ondertussen duidelijk. Ik bel nauwelijks, ik word gebeld. Bel mij maar wel, ik bel niet terug. Zo’n type ben ik. Mijn voicemail luister ik wel af, maar ik stuur je daarna wel een appje. Of een mailtje. Of een voicemessage. Maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om jou terug te bellen.

Tot vorige maand belde ik mijn vader nog wel eens, maar nu hij ook – eindelijk – over is naar een smartphone en dus WhatsApp heeft – en ineens reageert op mijn blogposts: Hoi pap! – weet ik niet waarom ik onbeperkt kan bellen. Over een half jaar loopt mijn abonnement af en langzaamaan verdiep ik me in verschillende abonnementen. Hoewel ik een nieuwere iPhone zie zitten, doet mijn huidige iPhone 7 het nog prima. Omdat telefoons langer meegaan dan vroeger, wil ik niet na een jaar of twee jaar een goedwerkend toestel vervangen. Het past niet in mijn beeld van duurzaamheid. Ik koop al meer dan een jaar duurzame en eerlijke kleding voor mezelf. Ik rijd mijn auto op voor ik denk aan een vervanger. Je voelt hem vast al aankomen: ik moet overduidelijk nadenken over een sim only abonnement. Want als ik zoveel trots haal uit het feit dat wij thuis zo min mogelijk vervangen als het oude nog goed werkt, waarom zou ik mijn telefoon vervangen als het alles nog doet wat het moet doen? Hierdoor neig ik op dit moment naar een sim only bij KPN.

Waaraan gaat je data op?

Lange tijd dacht ik dus dat ik het wel prima kon met die 5 gigabyte per maand. Het afgelopen jaar heb ik 6 keer de melding gekregen dat mijn databundel (bijna) op was. Waar ik vorig jaar nog dacht dat het kwam door mijn WhatsApp-verslaving, moet ik ondertussen bekennen dat dit dus niet meer het geval is. Natuurlijk stuur ik als iedere trotse moeder duizenden foto’s van de peuter naar alle zes de opa’s en oma’s, de tantes, alle vriendinnen en sommige collega’s. En dit is wellicht onnodig dataverbruik. Maar dat geldt niet voor een boel andere apps. Instagram is nu eenmaal een deel van mijn blogleven. Spotify, Storytel en Google Maps: ik kan ondertussen niet meer zonder deze apps. En ja, Youtube Kids – het maakt het koken wel een stukje gemakkelijker.

Daarnaast gebruik ik mijn telefoon ook regelmatig als persoonlijke hotspot. Soms blog ik in een café, of ga ik een weekend weg waar het internet nog slechter is dan in mijn keuken. Zonder internet kan ik mijn werk niet doen, dus hotspot aan en dataverbruik omhoog. Ik kan langzaamaan wel de conclusie trekken dat ik wel meer gigabytes nodig heb. Wil ik dan liever een nieuwe telefoon met minder gigabytes en elke maand de frustratie dat ik de dingen die ik moet en wil doen, niet kan doen of liever een oude telefoon met genoeg data op een sim only abonnement?

Ik kies voor het laatste. En jij?

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *