fbpx    
Ik heb waarschijnlijk PCOS

Ik heb waarschijnlijk PCOS

Vanaf vandaag een nieuwe categorie op mijn blog: kinderwens. De aanleiding is heel simpel, mijn man en ik kunnen waarschijnlijk niet ‘uit onszelf’ kinderen krijgen. Tijdens ons bezoek aan de gynaecoloog viel mijn oog op een artikel over taboes in Nederland. In deze lijst staat ‘geen/moeilijk kinderen kunnen krijgen’. In hetzelfde blad stond: ‘Wees selectief wie je vertelt over het niet/moeilijk kunnen krijgen van kinderen’. Mijn haren gingen overeind staan en verontwaardigd sloeg ik het blad dicht. Vanochtend besloot ik dat ik dit traject niet voor mezelf ga houden. Ik ben slecht in geheimen houden en ik kan al helemaal niet tegen een taboe als deze, dus vanaf vandaag blog ik over een kinderwens die niet vanzelfsprekend vervuld wordt.

Onregelmatige cyclus

Ik heb zolang ik mij kan herinneren, een onregelmatige menstruatie. Natuurlijk werd dit wat verbloemd door de anticonceptiepil. Drie jaar geleden heb ik besloten dat ik de anticonceptiepil niet meer wilde en ben ik ermee gestopt. Sindsdien merkte ik dat mijn lichaam vooral heel erg in de war was. In het begin vloeide ik drie maanden lang, uiteindelijk werd dat één keer per maand en plots was het weg. In 2013 heb ik in totaal drie cycli gehad. In augustus 2013 besloot ik naar de gynaecoloog te gaan. Doodsbang zat ik daar, vertelde stamelend mijn probleem en heel voorzichtig vertelde ik dat mijn vriend (nu mijn man) en ik een kinderwens hebben, maar ik vrees dat het mijn cyclus niet op orde is.

Er werd bloed geprikt en een week later moest ik terugkomen. Het oordeel was helder: te weinig hormonen, nauwelijks een eisprong en als die er al was, dan deed mijn lichaam er niet veel mee. Kortom: de arts dacht aan PCOS.

Misschien PCOS

PCOS is een hormonale stoornis die bij 10 tot 12% van de vrouwen voorkomt. De hormonen die de eierstokken aanvoeren zijn uit balans, waardoor er geen eitje rijpt en er dus geen eisprong is.

Toen kwam de vraag of ik meer onderzoeken wilde. Op dat moment heb ik nee gezegd. We hadden trouwplannen en de gynaecoloog had gezegd dat ik wellicht natuurlijk zwanger kon worden. Er is weinig bekend over PCOS en het was niet definitief dat ik hier last van had. Met dat in mijn achterhoofd hebben we ervoor gekozen om af te wachten.

Uitblijvende menstruatie

En nu, anderhalf jaar later, zat ik dan weer in die wachtkamer. Sinds oktober 2013 had ik een regelmatige cyclus, ik werd elke 28-31 dagen netjes ongesteld en we waren dolblij! In november 2014 bleef mijn menstruatie uit en de spanning steeg, wie weet was ik nu dan, anderhalf jaar later, ein-de-lijk zwanger. Tig zwangerschapstesten later (ik ben grootafnemer geworden van die dingen), was er nog steeds geen positief resultaat. Hoopvol, maar toch bang, ging ik maar weer op weg naar de huisarts. Die me vervolgens vertelde dat ik maar moest afwachten. Een maand later kreeg ik dan eindelijk een verwijsbrief voor de gynaecoloog en 7 januari was mijn afspraak.

Ik was bloednerveus, mijn afspraak was om 15.40 uur, maar het liep uit, om 16.15 waren we nog niet geholpen en ik was bijna aan het huilen van de zenuwen. Ook al waren al die testen negatief, ergens had ik toch nog een klein beetje hoop dat ik toch zwanger zou zijn. Je leest en hoort het vaker, vrouwen die zwanger zijn, maar nooit een positieve test hebben gehad. Misschien hoorde ik wel bij die groep!

Inwendige echo

Niets was minder waar. Terwijl ik met mijn benen wijd en onderuitgezakt in de stoel bij de gynaecoloog lag, kon ik meekijken met de inwendige echo. Mijn baarmoeder was leeg. En mijn eileiders hadden cystevormingen. Dapper maakte ik grapjes met de gynaecoloog en ik was trots op mezelf dat ik niet uithaalde toen er een uitstrijkje werd gemaakt. Ik mocht me aankleden en toen zaten mijn man en ik weer tegenover de arts. En nu dan?

Waarschijnlijk PCOS

De arts legde uit dat wat ze zag, overeenkwam met het vermoeden van PCOS. Om dit zeker te zijn, moet er bloed geprikt worden. Dit moet echter op de tweede of derde dag van je menstruatie. Maar wat doe je als je die al een week of acht niet hebt gehad en niet weet wanneer die komt? Dan wek je hem op. Serieus, er bestaat medicatie om je menstruatie op te wekken. Ik slik dus de aankomende tien dagen trouw elke dag een pilletje.

En nu wacht ik hoopvol op mijn menstruatie, ik denk dat dit voor mij de eerste keer is dat ik ernaar uitzie om ongesteld te worden. 5 februari is de volgende afspraak bij de gynaecoloog. Ik houd jullie op de hoogte… Als je vragen hebt, of soortgelijke ervaringen, schroom niet om te reageren. Ik hoor graag van jullie, dit mag uiteraard ook per mail.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

14 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *