fbpx    

Ikea Lack tafel hack: schoolbordverf

13 maart 2020

Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die niet ergens in zijn of haar leven een Lack tafel heeft gehad. En als je nu denkt: Lack? Heb ik ooit een Lack gehad? Dan moet dit je wat zeggen: €5,99 bij de Ikea. Een tafelblad en vier poten. Zelfs een dreumes van 19 maanden kan dat ding in elkaar zetten (letterlijk, De Kleinste hier had al gauw door hoe hij de poten in het tafelblad moest draaien). Het is eenvoudiger dan DUPLO (De Kleinste heeft dat namelijk nog niet onder de knie, graadmetertje) en ook een stuk goedkoper. Én je kan een Lack tafel pimpen, ook wel hacken genoemd. Een tijd terug maakte ik een speelhoekje. De Kleinste vond tekenen steeds leuker worden, dus een eigen plekje was belangrijk. Deze zeer eenvoudige Ikea Lack DIY kun je in twee uurtjes hooguit af hebben. De uithardtijd is alleen wel 7 dagen. I’ve learned the hard way.

Benodigdheden

Je hebt nodig:

  • Lack tafel;
  • schoolbordverf. Ik gebruikte 0,25l Flexa verf;
  • roller;
  • verfbakje;
  • roerspatel.

Totale kosten: nog geen €20,-.

Werkwijze

Zet het tafeltje nog niet in elkaar! Leg iets van een vuilniszak of krantenpapier op je eettafel of werkbank. Op de grond raad ik af, in ieder geval wel als je zoals wij twee katten en een dreumes hebt die rondlopen. Elke keer snauwen dat alle wezens overal met hun tengels vanaf moeten blijven, is voor niemand leuk. Behalve voor je kind, want die vindt alles wat niet mag alleen maar interessant. Een nog betere tip is natuurlijk dit project op te pakken als je kind slaapt. Of bij opa en oma is. Of zijn of haar vader verveelt, in plaats van jou.

Als je de ondergrond goed hebt afgedekt, maak je daarna de tafel schoon en droog. Schuren hoeft niet. In ieder geval niet als je Flexa gebruikt.

Open je verfpot, even mengen met je roerspatel, in het verfbakje gieten. Iets minder dan de helft is ruim voldoende. Serieus, tenzij je je eigen eettafel mee wilt pakken. Nu ik erover nadenk, best een tof idee. Tenzij je een designereettafel hebt. Dan is het geen goed idee, denk ik.

Haal je roller door de verf en verf dat tafelblad! Het dekt enorm goed. Het is na 1 uur stofdroog. De verfpot zegt dat je het pas na 6 uur kan overschilderen, maar het lukte hier ook prima na dat ene uur. Twee lagen was bij mij voldoende om het blad en de zijkanten te bedekken.

Afwerking

En dan, de allermoeilijkste taak… het laten uitharden. Ik dacht dat 24 uur wel genoeg zou zijn om de verf te laten uitharden. De Kleinste besloot dit te testen en ramde erop met zijn blokken. Resultaat: afgebladderd verf. Kon ik er dus een tweede keer overheen. Op dit moment staat het tafeltje in de schuur uit te harden. Ik heb hem alleen even voor de foto goed neergezet toen De Kleinste bij opa en oma was, zodat hij het tafeltje niet al te hard zou missen. Erg jammer, want ik heb nu alleen de foto’s om naar te kijken. Geduld is niet mijn sterkste punt.

lack ikea hack schoolbordverf

Restjes verf

Je houdt nog wat verf over. Hiermee kun je bijvoorbeeld de stoeltjes voor je kindje nog afwerken, zoals op de foto’s te zien is. En je kan bijvoorbeeld een wijnfles of andere potjes decoreren met krijtverf!


Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *